SrbijaSpace logo

Kuća sa bazenom na perifieriji grada ili stan u samom centru grada za i protiv

 

Kuća sa bazenom na perifieriji grada ili stan u samom centru grada za i protiv


Duži vremenski period razmišljate o kupovini stana. U dilemi ste da li je bolje rešenje da kupite kuću sa dvorištem i bazenom na periferiji grada, ili stan u samom centru grada.

Kao pomoć u rešavanju ove vaše dileme angažovali ste profesionalnu i proverenu agenciju za nekretnine koja je napravila izbor potencijalnih kuća i stanova koji su trenutno u ponudi.


Kuća sa bazenom na periferiji grada - prednosti i mane


Kuća sa bazenom na periferiji grada može imati razne prednosti, koje mogu ali i ne moraju biti odlučujuće, a zavise isključivo od želja i potreba vas i vaše porodice.

Najveća prednost kuće na periferiji je veliki životni prostor. Periferija grada po pravilu nudi veći prostor za život u odnosu na stan u samom centru grada, odnosno u gradskom jezgru. Kuća, zahvaljujući dvorištu, omogućava prostor za relaksaciju i mnoge hobije, koji se mogu praktikovati samo na otvorenom prostoru. Uživanje u svakodnevnom plivanju za vreme letnjeg perioda, koje omogućava kuća sa bazenom, utiče da budete u odličnoj fizičkoj formi, a ujedno je korisno za vaše zdravstveno stanje.

Periferija grada podrazumeva po pravilu veći mir i tišinu, odnosno pruža daleko veći izbor mogućnosti za odmor i opuštanje,  daleko od gradske vreve.

Kuća sa bazenom pruža velike mogućnosti za zabavu, rekreaciju i relaksaciju. Takođe u prilici ste da uživate u plivanju, bez potrebe da koristite usluge javnih bazena ili plaža. Možete i da u prijatnom okruženju organizujete okupljanja, zabave, družite se sa prijateljima, porodicom.

Kuća na periferiji takođe pruža veću privatnost jer je okružena dvorištem, manjim zgradama i gužvom.  

Kuće sa bazenom obično imaju veću tržišnu vrednost, jer bazeni mogu biti atraktivni faktor za kupce, i povećavaju vrednost vaše nekretnine.

Stanovnici u kućama sa dvorištem na periferiji najčešće nemaju problema sa parkiranjem, već poseduju dosta prostora za parkiranje, kao i sopstvene garaže radionice.

Pored svih navedenih prednosti kuće sa bazenom na periferiji grada, treba uzeti u obzir i potencijalne nedostatke, i onda dobro razmisliti o tome šta vam najviše odgovara.

Mane koje možete očekivati kada su upitanju kuće na periferiji grada sa bazenom su:

Udaljenost od gradskih sadržaja, jer su periferijske oblasti obično udaljene od centralnih delova grada, odnosno užeg gradskog jezgra. To podrazumeva duža putovanja do radnih mesta, škola, većih tržnih centara, restorana, kao i drugih kulturnih sadržaja. Sve navedeno prouzrokuje veće troškove za gorivo i više vremena koje se provodi u saobraćaju.

Periferijske oblasti često imaju manje frekventan javni prevoz, odnosno nemaju dovoljno razvijen javni prevoz u poređenju sa centralnim delovima grada. Ovo može otežavati svakodnevna putovanja, posebno ukoliko nemate sopstveni prevoz (automobil).

Periferija grada ima manje razvijenu infrastrukturu. Odnosno možda vam u ovim delovima grada neće biti dostupne sve usluge koje pružaju centralni delovi grada, na primer javna rasveta, internet veza, biciklističke staze i druge pogodnosti.  

Ma koliko su kuće sa bazenom privlačne i interesantne, treba znati da su cene nekretnina na periferiji grada često niže u odnosu na centar grada. To može imati uticaj na potencijalnu vrednost vaše nekretnine tokom vremena.  

Periferijske oblasti nemaju bogatu kulturnu i zabavnu ponudu, koju pružaju centralni delovi grada. To vam smanjuje mogućnosti za izlaske, posećivanje pozorišta, bioskopa, muzeja i drugih kulturnih događaja.

Takođe na periferiji ćete imati manje prilika da se srećete sa komšijama u odnosu na gusto naseljene gradske četvrti, što ponekad može da vam smeta.

Održavanje bazena može biti skupo, pogotovo kada su u pitanju veliki bazeni, odnosno može uticati na vaš kućni budžet,

Iako kuće sa bazenom na periferiji grada imaju svoje prednosti, pre nego što se odlučite za takvu nekretninu, važno je pažljivo razmotriti sve prednosti i nedostatke kako biste pronašli najbolje rešenje za vaše potrebe i životni stil.


Stanovi u centru grada - prednosti i mane


Stanovi u centru grada imaju mnogo pozitivnih strana, koje ih čine privlačnim za mnoge ljude, a najvažnije prednosti svakako su:

Ovi stanovi obično imaju brz i lak pristup svim bitnim infrastrukturnim uslugama, kao što su bolnice, apoteke, škole, restorani, kulturni centri, parkovi i javni prevoz. Njihova dostupnost čini da svakodnevni život bude lakši i udobniji.

Stan u centru grada omogućava vam da brže stižete do svojih odredišta, koristeći isključivo usluge javnog prevoza, čime štedite novac za gorivo. Pored toga što smanjujete troškove, štedite i vreme koje vam je potrebno za putovanja.

Centar grada nudi bogat društveni život. Život u samom centru grada čini da su vam lako dostupne brojne kulturne i sportske manifestacije ali vam omogućava i brojne zabavne sadržaje, bioskope, restorane, kafiće. Olakšava vam povezivanje sa drugim ljudima i omogućava maksimalno uživanje u raznovrsnim aktivnostima.  


Koncert


Sam centar grada obično je mesto bogate istorije, arhitekture i kulture. Život u takvom okruženju može pružiti jedinstveno iskustvo i osećaj povezanosti s gradom.

Zbog svoje atraktivne lokacije stanovi u samom centru grada imaju višu vrednost na tržištu nekretnina. To je velika prednost ukoliko želite da imate stabilnu investiciju.

Stan u samom centru grada olakšava vam pronalaženje posla ili odlazak do radnog mesta, pogotovo ukoliko vam se sedište firme nalazi u centru grada. Ne treba zanemariti činjenicu da su mnogi komercijalni i poslovni centri smešteni u centru grada.  

Stanovi u centru grada često su bolje osvetljeni i imaju više prisustva ljudi, što može doprineti većem osećaju sigurnosti, posebno u večernjim satima.

Pored svih navedenih prednosti stanova u samom centru grada, oni takođe mogu imati i nedostatke.

Neki od nedostataka stanovanja u centru grada mogu uključivati:

Cene nekretnina u centru grada obično su puno veće u odnosu na periferiju. To može značiti da su stanovi u samom centru manje pristupačni većem delu populacije ali i da je profil stanovnika poseban.

Ne treba zanemariti da je centar grada često mesto velikih gužvi i saobraćajnih problema. To može dovesti do poteškoća u parkiranju, dugog putovanja na posao i svakodnevnih izazova u kretanju po gradu.

 

Parking u centru grada

 

Život u centru grada može biti izuzetno bučan. Saobraćaj, građevinski radovi, noćni život i druge gradske aktivnosti mogu stvarati nepodnošljivu buku koja ometa miran život.

Stanovi u centru grada često su manji i skuplji u odnosu na nekretnine na periferiji. To može značiti da ćete živeti u skučenijim uslovima, s manje prostora za porodicu, hobi ili skladištenje.

Centralni delovi grada često su gusto izgrađeni, što znači da imaju manje zelenih površina i parkova. Ukoliko ste ljubitelj boravka u prirodi, to može biti veliki nedostatak.

Bez obzira što je centar grada dobro osvetljen i prisutno je konstantno mnogo ljudi na ulicama, centralni delovi grada mogu biti privlačna meta za kriminal. To može uticati na osećaj sigurnosti stanara.

Ukoliko posedujete automobil, parkiranje u centru grada može biti veliki izazov, pogotovo ako vaš stan nema rezervisano parking mesto. Po pravilu u samom centru gradu konstantan je nedostatak parking mesta.  

Gust saobraćaj utiče na zagađenost vazduha, što može imati negativne posledice na zdravlje stanara.

Troškovi života u samom centru grada podrazumevaju, i veće cene kada su u pitanju hrana, usluge ali i ostali životni troškovi.  

Život u centru grada može značiti manje privatnosti. Zgrade su često gusto smeštene, a komšije su vam blizu, što može dovesti do osećaja manje izolacije.


Porodica
 

Iako život u samom centru grada može biti uzbudljiv i praktičan, važno je uzeti u obzir i ove nedostatke pri izboru mesta za stanovanje, kako biste osigurali da odgovara vašim potrebama i životnom stilu.


Umesto zaključka


Sigurno će vam agencija za nekretnine navesti sve prednosti i mane i jednog i drugog izbora, a na vama je ne tako lak zadatak, da ukalkulišete sve prednosti i mane, i donesete konačnu odluku.

Pre toga potrebno je da dobro razmislite i razgovarate sa članovima porodice i nakon toga donesete zajedničku odluku.

Slike: pexels.com


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (3)

Horhe

Kuca ako imate budzet inace socijala. Stan je jeftinija varijanta u svakom slucaju.

(Dobar) 0
(Slab) 0
26-Aug-23 09:33:47 AMLenka

Sve u svoje vreme. Da mi je neko postavio ovo pitanje pre desetak godina, sigurno bih rekla kuća sa bazenom, na periferiji. Što sam starija, sve manje razmišljam o kući. Više volim stan u centru sa CG, gde mi je sve blizu i sve mogu da završim peške. Lepo je imati kuću, ali tu poslu oko nje, dvorišta, bazena... nema kraja!

(Dobar) +2
(Slab) 0
31-Jul-23 15:26:58 PMMarija

Sve ima svoje prednosti i mane i sve zavisi sta kome treba. Za porodicu je po meni bolje kuca sa bazenom na periferiji, dok za nekog ko je sam je bolje da je u stanu u centru.

(Dobar) +3
(Slab) 0
31-Jul-23 11:22:54 AMDodajte komentar