SrbijaSpace logo

KURKUMA I IMUNI SISTEM

 

KURKUMA I IMUNI SISTEM

Jak imunitet treba da bude primat kada je u pitanju naše zdravlje, jer može pomoći će telu da se izbori sa mikrobima i virusima koji napadaju ćelije ljudskog tela. Snažan imunološki sistem će umanjiti ili eliminisati šansu da virus dospe u naše ćelije a iako dospe neće moći da nanese veliku štetu organizmu.

U  jeku pandemije, sva istraživanja usmerena su na pronalaženje kako vakcine tako i biljnih preparata koji mogu sprečiti ulazak virusa, stimulisati imuni odgovor i sprečiti komplikacije i tešku kliničku sliku kod pacijenata koji su oboleli.

Svakako dve biljke koje su najviše privukle pažnju naučnika jesu đumbir i kurkuma, koji iako pripadaju istoj porodici imaju različita dejstva. Ovoga puta zadržaćemo se na benefitima kurkume.

Curcuma longa (C. longa) opšte poznata kao kurkuma, višegodišnja je biljka koja pripada porodici Zingiberaceae. Čest je sastojak mnogih dodataka ishrani u Aziji, a ima i različlitu tradicionalnu terapijsku primenu kada su u pitanju:

  • prečišćavanje krvi,
  • zaceljivanje rana,
  • stimulacija imuniteta i
  • upalni procesi.


zbog čega ima istaknuto mesto u tradicionalnoj indijskoj medicini.

Kurkuminoidi (mešavina kurkumina, demetoksikurkumina i bisdemetoksikurkumina) smatraju se ključnim aktivnim sastojcima  biljke Curcuma longa i  pokazuju jaku biološku aktivnost. Brojni dokazi sugerišu  da kurkuminoidi imaju moćna antiupalna dejstva koja deluju kroz više mehanizama ali ćemo se ovde zadržati na efektima kurkume na imuni sistem.


Kurkuma med biber
 

Jedan od najpopularnijih recepata za stimulaciju imunog sistema jeste kombinacija kurkume i meda.

1 kašika meda

 ¼ kašičice crnog bibera,

 ¼ kašičice rendanog đumbira

  ¼ kašičice kurkume (mogu se otvoriti i istresti  dve kapsule)


Ovu mešavinu najbolje je uzeti ujutru nakon buđenja jer će tada obezbediti dovoljno energije za ostatak dana a istovremeno ojačati imuni sistem.

Biber se veoma često dodaje kurkumi kako bi poboljšao iskoristljivost kurkume u organizmu, jer sam biber podstiče mikrocirkulaciju čime se pospešuje efekat kurkumina.

Neka istraživanja pokazala su da zastupljenost 3-5% kurkumina u kurkumi ne samo da može podstaći imuni sistem već može značajno blokirati tzv. ”citokinsku oluju” koja se javlja u terminalnim stadijumima tumorskih i virusnih bolesti i na taj način u bukvalnom smislu reči “spasti glavu”. Međutim u velikom broju slučajeva, u prahu koji se prodaje kao začin, postoji  nizak procentualni nivo  standardizovanog kurkumina te je  teško iskoristiti sve prednosti ove biljke uzimanjem kurkume kao začina, jer su u pitanju male doze aktivne supstance.

Iz tih razloga u terapijske svrhe preporučuje se suplementacija kurkumom pre nego konzumiranje kurkume kao začina u prahu.

Za sve one koje zanima nešto stručniji pristup tome kako kurkuma deluje na imuni sistem evo objašnjenja:

Kurkuminoidi moduliraju proliferaciju i ćelijski odgovor različitih tipova imunih ćelija, poput T ćelija, B ćelija, makrofaga, neutrofila i prirodnih ubica - NK ćelija koji učestvuju u imunom odgovoru.

Poslednji rezultat istraživanja sugerišu da kurkumin najverovatnije inhibira ćelijsku proliferaciju, ćelijski posredovanu citotoksičnost (CMC) i proizvodnju citokina inhibiranjem NF-kappaB ciljnih gena koji su uključeni u indukciju ovih imunoloških odgovora.


Bilo kako bilo, jedna tako moćna biljka sada je i nama dostupna na tržištu. Zlatna kapsula može biti odličan saveznik u jačanju imuog sistema  ali i u borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji preti celoj planeti.

BONUS VIDEO: Šta je kurkuma

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Ruza

Moje je misljenje da svaka osoba zna koliko je kurkuma lekovita i da pomaze za jacanje imunoloskog sistema.

(Dobar) +1
(Slab) 0
15-Jul-20 09:41:55 AMsanja

Odlicno, svidja mi se

(Dobar) +1
(Slab) 0
14-Jul-20 16:12:38 PMDodajte komentar