SrbijaSpace logo

Mediteranski stil u dizajnu enterijera ili, kako da u vašem domu zauvek bude leto

 

Mediteranski stil u dizajnu enterijera ili, kako da u vašem domu zauvek bude leto


Mediteranski stil u dizajnu enterijera odlikuje jednostavna i romantična estetika zemalja južne Evrope i severne Afrike; svetla i topla paleta boja, kao i široka upotreba prirodnih materijala kao što su kamen, keramika, drvo, kovano gvožđe i pamuk. Ovaj stil odlikuju hrabrost, jednostavnost i udobnost, pa se zbog toga može koristiti u svim tipovima nekretnina.

Zato, ako želite da svoj stan ispunite sunčanom romantikom Španije, obiljem toplih boja italije, morskom svežinom Grčke i začinima Maroka, i da se u svom domu osećate kao da leto zauvek traje, mediteranski stil je definitivno za vas. A uz smernice koje smo vam pripremili, videćete da to uopšte nije komplikovano.


Osnovne karakteristike mediteranskog stila


Mediteranski stil sto stolice


#1. Ovaj stil voli boje inspirisane suncem, pa je ključ za stvaranje atmosfere mediteranskog stila pravilan izbor boja za zidove, podove, nameštaj i tkanine. Zato inspiraciju možete potražiti u tirkiznim, kao i nijansama lavande, bujnom cvetanju biljaka, toplom pesku obale i svežini oblačnog neba. A ako ne volite hladne nijanse, dajte prednost bojama terakote, masline, crvenim, ružičastim i tamno žutim, oker nijansama.

#2. Završna obrada kako nameštaja tako i dekoracije treba da bude isključivo od prirodnih i pouzdanih materijala poput drveta, kovanog gvožđa, stakla i prirodnog kamena. Njihove prirodne, hladne tonove treba ublažiti svetlim tekstilom na zavesama, tepisima, posteljini, prekrivačima, jastučićima, stonom rublju, itd.

#3. Mediteranski stil u enterijeru dozvoljava podove od keramičkih pločica, koji se, po potrebi, mogu zagrejati mekanom prostirkom. Takođe, dozvoljeno je i korišćenje laminatnog drveta ili grubo izbeljenih drvenih dasaka.

#4. Zavese od lagane, prozračne tkanine, uzblažiće grubost nameštaja od prirodnih materijala. Dozvoljene su sasvim jednostavne, a zabranjene previše kitnjaste, zavese sa volanima, karnerima, resicama, draperijama, itd. A uz jednostavne zavese idu garnišne sa ukrasima od kovanog gvožđa, koji su vrlo lep detalj.

#5. Plafoni bi trebalo da budu visoki. Njihova paleta boja je neutralna, od boje peska i bež, do mlečno bele. U idealnom slučaju, plafoni su ukrašeni masivnim drvenim gredama.


Mediteranski stil plafoni


#6. Zidne obloge i tapete nisu baš tipične za meditranske kuće. Zidove je dovoljno omalterisati i prekrečiti nekom svetlom bojom.

#7. Prilikom odabira dekoracija, treba imati na umu da one pre svega treba da imaju svoju funkciju. U protivnom, rizikujete da prostor opteretite nekim nepotrebnim detaljima, što nije u skladu sa ovim stilom. Mediteranski stil je poznat po svojoj nepretencioznoj lepoti, funkcionalnosti i jezgrovitosti, tako da su pretencioznost i luksuz u suprotnosti s njim.

#8. Kreativan pristup dizajnu doma u mediteranskom stilu ogleda se u teksturama zidova i presvlaka na nameštaju.

#9. Još jedna od kreativnih karakteristika ovog stila je upotreba mozaika, bilo od sitnih komada keramičkih pločica ili u vidu setova malih ogledala. Mozaik možete koristiti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru; u kuhinji, kupatilu, predsoblju, bazenu ili stazama u dvorištu. U te svrhe, možete koristiti i lomljeni kamen ili štanglice kamena struganika. A efektno izgleda i kada se recimo jedan od zidova obloži ovakvim kamenom.


Šta sve treba uzeti u obzir kada kreirate kuhinju u mediteranskom stilu


Kuhinja


Kuhinja mediteranskog stila je ukusan koktel kulturnih tradicija južnih zemalja. Ako želite da otelotvorite ideju udobnosti i gostoprimstva, kuhinja u mediteranskom stilu je idealna prostorija za to.

Dizajn može uključivati mnoge elemente, ali to ne znači da ova prostorija treba da bude prezasićena detaljima. Odaberite kombinaciju boja koja vam se najviše dopada, od boja sunca do prigušenih peščanih nijansi. Jedino ograničenje su vaša mašta i visina budžeta.  


* Kakav je nameštaj karakterističan za kuhinju u mediteranskom stilu


Pogled


#1. Velike porodice su jedna od osnovnih odlika mediteranskih zemalja, a druženje uz dobru hranu i vino, svakodnevna pojava. Zato su trpezarijski stolovi veliki, najmanje za 4-6 osoba, a poželjno je da budu i veći. Ako je kuhinja spojena sa trpezarijom, između njih može biti dodatni radni prostor, kao i bar koji će ih vizuelno odvojiti.

#2. Uz sto, u kuhinjama se mogu videti keramičke pločice na zidovima, kao i vitrine sa staklenim vratima i metalnim ručkama.

#3. Što se tiče stolica, one mogu biti drvene sa širokim naslonima, a mogu biti i od kovanog gvožđa sa mekim sedištima. Presvlake na sedištima mogu biti od pamučne ili lanene tkanine, često karirane, što se lepo slaže uz ovakav ambijent.

#4. Enterijer kuhinje u mediteranskom stilu čine i otvorene drvene police na kojima se šepure lepi komadi posuđa od porcelana ili keramike.  

#5. Radna ploča kuhinjskih elemenata može biti kako od drveta, tako i od prirodnog kamena, keramičkih pločica ili kombinacija ovih materijala.

#6. Velika keramička sudopera je pravi izbor kada je u pitanju kuhinja u mediteranskom stilu.


Mediteranski stil enterijer


#7. Isto tako, iz kuhinje se često može izaći na terasu ili u dvorište, koja je u mediteranskim zemljama mesto na kome se obeduje, odmara i provodi većina vremena skoro cele godine.


* A kakvi su zidovi?


Zidne obloge i tapete su u kuhinjama ovog stila veoma retke. Zidovi su po pravilu popločani ili obloženi kamenom. Pločice se mogu postaviti i u formi mozaika. Što se boja tiče, najčešće su nijanse žute, meke krem, boje peska, kao i razni dodaci sunčanih tonova. Jer, tople boje kuhinju čine još prijatnijom tokom zimske sezone. Kao što rekosmo, ako se odlučite za mediteranski stil, u vašem domu će zauvek biti leto.


* Šta je sa podovima?


Što se podova tiče, oni su često prekriveni keramičkim i terakota pločicama koja je u skladu sa bojama zidova i plafona. A ako vam je keramički pod hladan, stavite preko njega meku prostirku. Naravno, ako želite da svoj dom uredite u mediteranskom stilu, a živite u hladnijim predelima, ovakvi podovi biće idealni da u njih ugradite podno grejanje.


* Plafoni ili tavanice


Kao što rekosmo, mediteranski stil odlikuju visoki plafoni koje krase masivne grede sive i tamnosmeđe boje. Idealni su za prostrane kuhinje, posebno ako živite u kući. Što se stanova tiče, plafone je najbolje obojiti nekom matiranom bež nijansom.


Spavaća soba u mediteranskom stilu – osnovni motivi
 

Spavaća soba mediternaski stil
 

Ako počinjete da osmišljavate spavaću sobu u ovom stilu, prvo što treba da odlučite je “kome se privoleti carstvu”. Da li želite da sledite šareni španski, ili belo-plavi grčki motiv? Ili možda suzdržaniji italijanski? Hajde onda da razjasnimo neke osnovne stvari vezane za svaki od njih, da bismo vam olakšali izbor.


* Španska spavaća soba


Španska spavaća soba


Spavaću sobu u španskom stilu karakterišu zemljane boje, visoki i lepo oblikovani plafoni, drvene grede i diskretno osvetljenje sa obaveznim plafonskim ventilatorima. Veoma su elegantne, poput haljina flamenko igračica.


* Italijanska mediteranska spavaća soba


Italijanski stil karakterišu grubi seoski motivi. Šarm starog sveta postiže se kroz tamni pod, luksuzni masivni nameštaj i drvene grede. Hrabra kombinacija jarko narandžaste i crvene boje često se koristi pri izboru posteljine. Zemljane i neutralne boje mogu biti odlična pozadina za svetle detalje, kao i tekstura venecijanskog maltera.


* Grčka spavaća soba


Grčki duh u enterijeru stana ili kuće lako se može razlikovati po dubokim plavim i tirkiznim tonovima koji asociraju na boju mora. Ova paleta, često se kombinuje sa belim malterom i obojenim podovima. Beli zidovi se kombinuju sa autentičnim grčkim uzorcima na plafonu i posteljini. Ono što je karakteristično za ovaj izbor je to što može biti i tradicionalan i moderan.


* Univerzalni dizajn mediteranske spavaće sobe


Univerzalni dizajn mediteranske spavaće sobe


Mediteranski dizajn, savršen je za spavaću sobu zbog toplog I atraktivnog dekora koji kombinuuje klasične, moderne i nekonvencionalne mogućnosti. Dakle, dekorativni  krevet sa četiri kupole izgleda odlično u kombinaciji sa modernim stonim lampama, posteljinom i delikatnim zavesama.


Karakteristike dnevne sobe u mediteranskom stilu


Mediteranska dnevna soba


* Boje


Pre svega, trebalo bi izabrati specifičnu paletu boja za dnevnu sobu, ali morate odlučiti i koji će trend biti najzastupljeniji. Ako odaberete italijanski, onda ćete prednost dati nijansama zemlje – od sive, boje peska, do žute i terakote. U slučaju grčkog stila, idealan izbor su bela, plava, boja masline i svetle terakote.


* Nameštaj


Bez obzira na stil dnevne sobe specifičan za određenu državu, neka vaš izbor ide u korist drvenog nameštaja. Ali da biste naglasili bogatstvo italijanske estetike, možete dodati nešto od nameštaja sa elegantnim detaljima od kovanog gvožđa. Enterijer dnevne sobe obično uključuje niski kauč, nekoliko fotelja, klub sto, policu za knjige i dekoracije. Osim ovog osnovnog nameštaja, u dnevnim sobama se mogu naći i razne vrste komoda, stonih i podnih lampi, kao bar sa visokim stolicama.
 

Mediteranski stil nameštaj


Punjenje dnevne sobe jednostavnim, rustičnim drvenim nameštajem sasvim je u grčkom duhu. Dozvoljene su i pletene stolice i taburei sa pamučnim presvlakama. U svakom slučaju, nameštaja ne treba da bude previše, tako da ima dovoljno prostora za kretanje.


* Podovi


Kao i u spavaćoj sobi, pod je obično postavljen keramičkim pločicama, prirodnim kamenom, obojenim drvenim pločama ili drvenim podom sa neobrađenom površinom.


* Zidovi i plafon


Ako želite da dizajnirate dnevnu sobu u mediteranskom stilu, potrebno je da isključite bilo kakvu obradu zidova, osim reljefnog maltera i boje u nekoj mat nijansi. Grube drvene grede na plafonu, jedini su dekorativni element karakterističan za originalni dizajn, ali i one moraju biti u skladu sa materijalima od kojih su napravljeni vrata i prozori. Luster sa delovima od kovanog gvožđa više je odlika italijanskog stila u enterijeru dnevne sobe.


* Dekoracije


Kada su svi radovi na enterijeru završeni, vreme je da razmislite o dekoracijama. One će stvoriti utisak udobnosti u vašoj dnevnoj sobi. Zato slobodno koristite dekorativnu keramiku: saksije, ukrasne tanjire, amfore. Bakarni i mesingani svećnjaci i lampe, daće vašoj dnevnoj sobi poseban šarm. Naravno, ne zaboravite na svetle jastuke i meke prostirke.


Specifičnosti mediteranskog dizajna u kupatilu


Mediternski stil kupatilo


Kupatilo je, u ovom stilu, veoma lako prepoznati zahvaljujući originalnom dekoru. Poželjno je odustati od masivne kade, i zameniti je tuš kabinom ili malom okruglom kadom. Prirodni materijali su svuda, od završnih radova do opreme za kupatilo. Idelane dekoracije su cvetne, a tu su i starinska ogledala i amfore. Zidovi i plafoni mogu biti ukrašeni trakom u stilu antike.

Za zidove se preporučuje upotreba pločica u bojama tradicionalnim za dizajn za koji ste se odlučili, dok su podovi, kao i obično, od drveta ili keramičkih pločica. Dakle, savršeno kupatilo u mediteranskom stilu kombinuje prirodnost i eleganciju sa minimalnom količinom dekora.


Seoska kuća u mediteranskom stilu


Nijedan drugi stil ne može preneti klasičan šarm i lepotu mediteranske obale, što mediteranski stil čini jednim od omiljenih u celom svetu. Pitanje je, kako ovu ideju možete uspešno preneti u svoj dom? Kao što vidite, prilično lako.


mediteranska seoska kuća


Ako ste tek kupili plac, pa je vaša kuća tek u izgradnji, najbolje je izabrati lučni oblik prozora i vrata. Ovim rešenjem, moći ćete da postignete meki prelaz između enterijera i eksterijera. Jer, na kraju krajeva, enterijer u mediteranskom stilu je usko povezan sa eksterijerom. Zato posebnu pažnju treba obratiti na trem, stepenice, vidikovce i terase, koji su poželjni.

Možete početi sa ljupkom ogradom od kovanog gvožđa, a dvorište dopuniti nekom fontanom ili bazenom. Takođe, stanovnici južnih regiona široko koriste kovane elemente u spoljašnjem dizajnu kuće, na takav način da se prirodno nastavljaju na slične elemente unutar kuće. Ne zaboravite i na zelenilo, jer je bujna vegetacija jedna od osnovnih odlika mediteranskog stila.


I na kraju…


Mediteranska kuća


Nadamo se da smo uspeli da vas upoznamo sa osnovama ovog jednostavnog, ali veoma udobnog i privlačnog stila. Upravo zbog toga, mediteranski stil je jedan od najomiljenijih, tako da se sreće mnogo češće nego što se misli.

A kako se vama čini? Da li biste voleli da u svom domu stvorite mediteranski raj u kome je zauvek leto? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (2)

Marina

Moj životni san je da živim negde oko Mediterana. Španija, Francuska, Italija, Grčka... skoro da mi je svejedno, samo da prvo što vidim ujutru kad se probudim bude veliko plavetnilo. :)

(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Oct-21 17:14:13 PMNadja

Svidja mi se, volim prirodne materijale : drvo i prirodni kamenstruganik, volim i mozaike, ali najvise volim Mediteran :)

(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Oct-21 11:34:42 AMDodajte komentar