SrbijaSpace logo

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine novog stana

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine novog stana

Kupovina novog stana je istovremeno srećan i stresan period, jer koliko god se radovali novom poglavlju u vašem životu, postoji mnogo koraka u čitavom procesu dok konačno ne uzmete ključ u ruke.

Prilikom kupovine svog novog doma potrebno je obratiti pažnju na mnogo faktora koji mogu da utiču na vašu buduću svakodnevnicu, a mi ćemo se osvrnuti samo na one najvažnije koje biste trebalo razmotriti pre početka bilo kakvog planiranja.


Koji deo grada je idealan za vas?


Kraj u kojem ćete živeti trebalo bi da ispunjava nekoliko osnovnih uslova. Da li ste vozač? Mnogi krajevi imaju problem sa nedovoljno slobodnih parking mesta, pogotovo ako je reč o strogom centru Beograda.

Izaberite deo grada u kojem nećete imati većih problema sa parkiranjem, ili u suprotnom nemojte zanemariti trošak kupovine ili iznajmljivanja garažnog mesta na godišnjem nivou.

Kada su u pitanju stanovi Voždovac je postao veoma popularno mesto za život u našoj prestonici, jer je blizu gradskih trgova, fakulteta, šoping i sportskih centara ali opet dovoljno daleko da vam ne smeta gužva i metež.

Sa druge strane se nalazi priroda Avale i Bajfordove šume, a linije gradskog prevoza su odlično povezane sa svim delovima grada.


Da li se mora dodatno uložiti u stan?


Ovo pitanje trebate sebi da postavite ukoliko ne kupujete stan u izgradnji ili zgradi koja je tek izgrađena, premda ponekada ni nova zgrada nije garant da nećete imati dodatne troškove.

Kod starogradnje postoji puno stavki na spisku o kojima trebate da razmišljate. Jedno od stavki su prozori, koji mogu biti tako stari da ćete uzalud pokušavati da zagrejete stan zimi, a trošićete mnogo više energije samim tim i novca.

Zamena i ugradnja PVC prozora nije jeftina stavka, pa zato ne zaboravite da proverite da li je potrebno menjati ih kako ne biste imali nepredviđen trošak.

Ono što se pored prozora najčešće menja prilikom kupovine stana je kupatilo. Često kvalitet pločica nije na optimalnom nivou pa zbog toga dezen brzo zastari, a pritom i sanitarije propadnu. Za prosečno renoviranje kupatila trebate izdvojiti i nekoliko hiljada evra stoga imajte to u vidu.


Na kojem spratu vam odgovara da živite?


Život na višem ili nižem spratu ima svoje prednosti i mane u zavisnosti od vašeg stila i načina života.

Od stana na visokom spratu nećete imati previše koristi ukoliko imate decu, psa koga izvodite nekoliko puta dnevno napolje ili teško pokretnog člana porodice, pogotovo ako je lift u zgradi zastareo i često se kvari.


Kaktus u stanu
 

Sa druge strane, život na visokom spratu pruža divan pogled na panoramu grada i mnogo više osvetljenja.

Na nižem spratu je dosta bučnije i mnogo će više prašine ulaziti kroz prozor. Takođe, čućete mnogo češće vaše komšije koje svakodnevno prolaze hodnikom ili čekaju lift.

Osim toga, ako ste u prizemlju prolaznici mogu i da vas vide sa ulice ako nemate debele zavese, koje opet smanjuju prirodno osvetljenje u stanu.

Izbor je u potpunosti na vama, a prema istraživanju agencija za nekretnine drugi sprat je najtraženiji jer je lako dostupan i bez lifta, a opet ste dovoljno visoko da imate svoju privatnost i da vam ne smetaju prolaznici u hodniku zgrade.


Ko vas vodi kroz kupoprodaju?


Postoji mnogo pravnih stavki pri kupoprodaji stana, a u koje se prosečan građanin ne razume najbolje. Ukoliko kupujete stan preko banke, banka će umesto vas uraditi sve neophodne legalne provere zgrade i samog stana koji kupujete, a u suprotnom to ćete sve morati proveravati sami.

Preporuka je da angažujete advokata ukoliko se ne razumete u pravo, jer se sa razlogom treba bojati sitnih slova u ugovoru.

Bitno je da znate šta bi sve trebalo da proverite, a detalje prepustite stručnim ljudima. Prvo što trebate proveriti je da li je stan koji kupujete predmet nekog sudskog spora.

To možete saznati podnoseći zahtev u sudskoj pisarnici, a ukoliko jeste najbolja opcija za vas je da odustanete od kupovine tog stana, jer vam takva muka zaista ne treba.

Sve češće su u ponudi stanovi u izgradnji, a u tom slučaju možete samo verovati investitoru da će biti tako kako ste se dogovorili i u predviđenom roku. Međutim, istina je da nikad ne možete biti potpuno sigurni, pa preporučujemo da proverite reputaciju samog investitora i njegova poslovanja putem matičnog broja na sajtu APR-a.

Najbolja opcija je da sam investitor bude pravno lice kako biste mogli da ga proverite u Agenciji za privredne registre ili preko Privredne komore Srbije.

Za vaš novac vi birate kakav stan i od koga ćete kupiti. Pažljivo sagledajte sve faktore, nemojte žuriti i ne preskačite korake je formula za sigurnu kupovinu.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Lena

Mislim da je ono na šta prvo treba obratiti pažnju - izbor agencije, a odmah zatim - papirologija. Sve ostalo su želje koje ćete reći agentu, bar sam ja tako radila kad sam kupovala svoj stan.

(Dobar) 0
(Slab) 0
16-Sep-23 20:00:18 PMNe zaboravite grejanje

Pošto je došlo vreme (pre)skupog grejanja, evo i struja će uskoro ponovo da poskupi, treba gledati i energetsku efikasnost. Ne samo prozori, nego i fasada, i i zidovi, i koja se grejna tela koriste za zagrevanje, da li je stan ušuškan izmedju stanova koji se greju ili je izbačen na kraju zgrade i sl. Pre nego što kupite stan raspitajte se koliko je infostan i koliko će vas koštati grejanje i da li se možete zagrejati ukoliko bde neki deblji minus. Ako vas zanimaju energetski efikasne zgrade u Novom Sadu možete pogledati ovde. U svakom gradu ima efikasna zgrada neki invsstitori stvarno vode računa o tome, ali nije im prevelik broj.(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Jan-21 15:27:14 PMDodajte komentar