SrbijaSpace logo

Najbolji trikovi za otpušavanje sudopere

 

Najbolji trikovi za otpušavanje sudopere

Sigurni smo da ste bar jednom probali neki od alternativnih načina za otpušavanje sudopere pre nego što ste i pomislili da kupite neki od proizvoda koji su za to namenjeni. Neki od ovih načina poznati su već decenijama i uglavnom se zasnivaju na mešavini sastojaka koji su čuveni po prirodnom čišćenju i ubijanju bakterija.

I dok ne odete do prodavnice i isprobate neko od magičnih sredstava koje možete kupiti na našem tržištu, a obećva trenutno otpušenje sudopere, probajte sa starim isprobanim receptima. Uglavnom su to sastojci koje već imate u svom domu. Verujemo da će vam naši saveti pomoći i nećete ni potrošiti mnogo novca ukoliko kupite navedene sastojke.


Vruća i hladna voda


Ova varijanta otpušavanja sudopere veoma je jednostavna, a sastojci su vruća i hladna voda. Iz tog razloga je veoma lako napraviti ovo prirodno sredstvo za otpušavanje sudopere. Trik je u tome da se u sudoperu prvo sipa vruća voda, potom i hladna. Najbolje je upotrebiti vrelu prokuvanu vodu, jer će ona biti najefikasnija i brzo će delovati. Potrebno je da prvo sipate u sudoperu vruću vodu koja će otopiti masne naslage, a posle nekoliko minuta sipajte i hladnu vodu koja će isprati sve prethodno.

Ukoliko ovaj način nije uspeo, vreme je za hitni poziv vodoinstalaterima i otpušavanje sudopere Beograd će u najkraćem roku izaći na teren i otpušiti sudoperu trajno i bez ikakvih problema.


Alkoholno sirće


Alkoholno sirće je još jedna popularna metoda za otpušavanje zapušene sudopere. Proces je veoma jednostavan. Potrebno je sipati jednu šolju alkoholnog sirćeta i ostaviti 30 minuta da deluje, zatim isprati vrućom vodom. Ukoliko se voda i dalje vraća, odgušenje sudopere nije uspelo i potrebno vam je profesionalna pomoć.


Soda bikarbona i sirće


Jedna od najčešće korišćenjih stvari u domaćinstvu zasigurno je soda bikarbona. Koristi se u pripremi raznih jela, ali i za čišćenje u kući. Poznata je po ubijanju masnoće, kao što su naslage u sudoperi i cevima. Soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom pravi hemijsku reakciju koja ubija sve naslage, praveći pritom šištanje i penu. Sirće može biti alkoholno, ali ukoliko ga nemate u kuhinji, upotrebite ono koje imate.

Sipajte u rešetku sudopere sodu bikarbonu, zatim alkoholno sirće. Razmeru odredite sami na osnovu količine sastojaka koje imate i stepena zaprljanosti. Recimo, možete staviti jednu čašu sode bikarbone i jednu čašu sirćeta. Postupak možete ponoviti nekoliko puta, odnosno naizmenično dodavati sobu bikarbonu i sirće.

Ova mešavina trebalo bi da bude dovoljna za manja zagušenja i trenutno rešenje problema. Ipak su usluga i alat vodoinstalatera nezamenljivi, ukoliko želite dugoročne rezultate.
 

Otpusavavanje sudopere cesma


Soda bikarbona i limuntus


Neizostavna soda bikarbona u borbi protiv otpušavanja cevi može se kombinovati sa mnogim sastojcima. Jedan od njih je i limunska kiselina, poznatija kao limontus. Sipajte u sudoperu pola šolje sode bikarbone i isto toliko limontusa. Zatim polako sipajte čašu tople vode preko ovih sastojaka. Ukoliko je potrebno, postupak ponoviti.


Mešavina kuhinjskih sastojaka


Stavite u šerpu tri litra vode da proključa. U odvod sudopere sipajte sobu bikarbonu, kesicu praška za pecivo i supenu kašiku kuhinjske soli. Preko ove mešavine naliti prethodno proključalu vodu i ostaviti da deluje pola sata. Nakon toga, pustite vodu radi ispiranja i provere stepena otpušenosti.


Koka-kola


Jedno od rešenja može biti i koka-kola. Sipajte polako koka-kolu u otvor sudopere sve dok ne potrošite svu tečnost iz flaše. Sastojci koje koka-kola poseduje u sebi nagrizaće masnoću i nečistoću i otpušiće cev. U slučaju da voda ne otiče normalno, postupak možete ponoviti.

Sva prirodna i hemijska sredstva koja upotrebite, pomažu za početak, dok se uskoro ponovo ne vrati voda iz cevi u sudoperu. Iz tog razloga je znanje majstora neprocenjivo, naročito kod težih začepljenja kada se koriste specijalni alati i mašine za čišćenje. Bez vodoinstalera i njegovog alata, sudopera ne bi mogla da se detaljno očisti i problem reši na duže staze.

Važno je da nakon otpušavanja odvoda, redovno održavate svoju sudoperu čistom kako se naslage u cevima ne bi ponovo stvarale i dovele do zapušenja. Redovno održavanje možete postići korišćenjem jednog od prirodnih načina za otpušavanje sudopere o kojima smo pričali u tekstu. Dovoljno je jednom u toku nedelje sipati neku od pomenutih prirodnih mešavina i manja je verovatnoća da će voda ponovo da se vraća iz cevi u sudoperu.

 

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Komentari (2)

Rada

100% tacno i:provereno !

(Dobar) +2
(Slab) 0
01-Nov-21 23:16:26 PMvodoinstalater rade

Kupite aparat za prečišćavanje vode koji se kači na sudoperu i time ćete uštedeti i na otpušavanju sudopere, ali i na kupovini flaširane vode.(Dobar) +6
(Slab) 0
01-Nov-21 15:39:55 PMDodajte komentar