SrbijaSpace logo

Najčešće prevare kod iznajmljivanja vozila

 

Najčešće prevare kod iznajmljivanja vozila

Iako retko pri iznajmljivanju vozila kod pojedinih rent a car agancija postoji mogućnost prevare i naplaćivanja veće cene nego što treba. 

Posebno treba obratiti pažnju pri putovanjima u inostranstvo, pošto su neobavešteni stranci i turisti laka meta. 

Danas su rent a car agencije digitalizovale svoje poslovanje, rezervacije i plaćanje se obavljaju preko njihovih sajtova, i čini se da ništa ne može poći naopako.

Ali ipak, dešavaju se neplanirani troškovi, pa i sitnije ili krupnije prevare.

U nastavku navodimo 7 najčešćih situacija na koje treba da obratite pažnju pri iznajmljivanju vozila. 

 

1. Plaćanje štete za koju niste odgovorni 


Ovo je noćna mora za sve klijente – plaćanje šteta koju nisu oni skrivili. 

To može da bude udubljenje kod točka, mala ogrebotina na vratima i slično, ali ako ne vidite te štete, a pri preuzimanju vozila potpišete da ste zadovoljni njegovim stanjem, vrlo lako može da se desi da ih platite.   

Zato je veoma važno da proverite vozilo pre preuzimanja. 

Ako primetite nešto, odmah reklamirajte, slikajte svojim mobilnim telefonom ili fotoaparatom i budite uporni da agent potvrdi i potpiše da vam je predao oštećen auto. 

Ukoliko je oštećenje veće ili ste primetili neki kvar, tražite drugo vozilo. Iz agencije su obavezni da vam predaju ispravan i čist auto. 

Pregledajte i unutrašnjost – obratite pažnju na opekotine od cigareta, pepela, na poderane presvlake sedišta, ogrebotine na plastici, oštećenja od kamenčića na šoferšajbni, itd. 

Posebno budite pažljivi ako preuzimate vozilo noću i ne možete da ga pregledate u punom svetlu. Biće vam neophodna lampa, možete i mobilnim iako njihove lampe nisu dovoljno jake. 


2. Osiguranje

Osiguranja mogu da budu prava noćna mora. Agencije imaju mnogo paketa, a prosečan vozač nije upućen u sve nijanse i sitna slova kada potpisuje ugovor. 
 

prevare kod iznajmljivanja vozila

 

A bez osiguranja se ne kreće na put, ne zna se šta može da se desi. 

Najpopularnije je osiguranje od štete (CDW - collision damage waiver), ali ono ne pokriva oštećenja na gumama i točkovima, štete u unutrašnjosti vozila, oštećenja donjeg trapa, slomljen i/ili izgubljen ključ, štete nastale od pogrešne vrste, itd. 
Kasko osiguranje pokriva dosta toga, ali je dosta skupo. 

U svakom slučaju, morate dobro čitati ugovor i na vreme se informisati. 


3. Rezervišite on line


Pretraga preko interneta zna da bude naporna i nervozna, ima toliko sajtova, toliko opcija, toliko rent a car agencija sa svojim bogatim ponudama.

Ali na kraju bićete zadovoljni kada saznate razliku u cenama koja može da bude i duplo manja nego rezervacija na licu mesta.  


4. Dodatna oprema


Dodatna oprema je najčešći način da vam iskusni agenti “iscede” dodatne pare iz džepa. 

A pitanje je da li vam baš sve treba što je u ponudi?

Ako imate malo dete, naravno da vam treba auto-sedište, ali možete poneti i vlastito. Osim uštede, sopstveno sedište ima te prednosti što je dete naviknuto na njega, ono je udobno, čisto i bezbedno. Neće rent a car agencije da vam daju prljavo, staro i neispravno sedište, ali svoje je svoje. 

Ili drugi primer, da li vam je baš neophodna satelitska navigacija? Ona može da košta i 10 evra dnevno, a dovoljno je samo da skinete sa interneta softver i digitalne karte za to područje gde putujete. 

A možete da kupite i običnu auto-kartu iz kioska i da se sami orjentišete.  


5. Gorivo

Rent a car agencije u različitim državama imaju različitu politiku u vezi goriva. 

Negde su vozila sa praznim rezervarom, gorivo je vaša briga; a negde morate da uzmete vozilo sa punim rezervarom i pri tome je gorivo uračunato u cenu. I to po daleko većoj ceni nego na pumpi. 

Po tome su poznati Španija i Portugal. I tu ste vi u gubitku. Ako ste iznajmili mali automobil, nalazite se na malom ostrovu ili ne planirate nikakvu dužu vožnju, vama je pun rezervoar nepotreban a platili ste ga papreno. I naravno, nećete dobiti povrat novca za neiskorišćeno gorivo.


6. Viša klasa vozila

Dosta često se dešava da vam na šalteru rent a car agencije na aerodromu kažu da ne mogu da vam isporuče vozilo koje ste rezervisali, ali da mogu da vam iznajme vozilo iz više klase. 

Odlično, zar ne?

Jeste, ali budite oprezni!

Pazite da vam ne naplate razliku za tu „nadogradnju“. A vama veće vozilo i ne treba (iako biste možda voleli da ga vozite). 
 

Iz ovakvih situacija ima dva izlaza:

  • prihvatite unapređenu opciju, ali bez plaćanja dodatnih troškova
  • tražite da vam daju manje vozilo i da vam nadoknade razliku zbog neprijatnosti

 

7. Starosna granica i drugi vozač

U nekim državama ako ste ispod ili iznad određene starosne dobi (obično ispod 25 i iznad 65 godina) plaćate veći najam. 
Isto se dešava ako prijavite drugog vozača . 

Različite rent a car agencije i države imaju različite starosne granice. Obično to je 21 godina (kod nas 18), ali negde je 23 godine. 

Zato morate dobro da se informišete, kada dođete na šalter već je prekasno i dobićete veću tarifu ukoliko ste ispod te granice. 
Ova tarifa se naplaćuje odmah a ne u trenutku on-line rezervacije i obračunava se po danu najma.

Isto je slučaj ukoliko prijavite drugog vozača. 

 

Umesto zaključka

Ovo su samo neke od sitnih prevara koje mogu da vam se dese. Ali u većini slučajeva nema mesta brizi, većina rent a car agencija radi krajnje profesionalno i vode računa o svojim klijentima.

Ipak, u svakom  žitu ima kukolja, pa bolje je da budete svesni ovakvih neugodnosti kako bi na vreme mogli da reagujete. 
 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (2)

Katarinan

Veoma korisne informacije na koje sigurno treba obratiti pažnju pri odlasku u rent a car agencije.(Dobar) +1
(Slab) 0
06-Feb-20 09:30:13 AMKatarinan

odgovorio/a: ima resenja

hmm. a ima li gde osiguranja od prevara?

(Dobar) +1
(Slab) 0
09-Feb 21:56:35

Dodajte komentar