SrbijaSpace logo

Naturalistički stil u enterijeru ili, kako da svoj dom obučete u prirodu

 

Naturalistički stil u enterijeru ili, kako da svoj dom obučete u prirodu

Želja da deo prirode unesemo u svoje domove postojala je oduvek. Ljudi su voleli da provode vreme na otvorenom, osećajući koliko organski elementi utiču na njihove mentalno i fizičko zdravlje, i blagostanje. Upravo ova želja, stvorila je naturalistički stil u enterijeru, jer su mnogi poželeli da svoj dom obuku u prirodu.

Čak i prosto unošenje prirodnih elemenata u svoj dom, može uneti osećaj bliskosti sa prirodom, ali je naturalistički stil ipak nešto malo kompleksnije, što ćemo se potrtuditi da objasnimo u ovom tekstu. Hajde onda da vidimo šta sve može da se uradi ukoliko ste rešili da svoj dom unesete prirodu.

Izbor materijala

Da bismo podstakli vezu sa otvorenim prostorom, često u uređenju svog životnog prostora koristimo prirodne materijale kao što su drvo, pamuk i koža. Ali, važno je da prvo shvatite koji su prirodni materijali najbolji za vas.

Na primer, nekome odgovara grubi prirodni kamen na svom kaminu dok se, nasuprot njemu, nekome više dopada sofisticiraniji izgled drvenog poda u svojoj dnevnoj sobi. Zato uvek treba izabrati one prirodne elemente, koji će se uklopiti kako u stil, tako i u budžet, koji ste odredili za uređenje svog doma.

Izlaganje biljaka

Ni u jednom prostoru, biljke nisu tu samo i isključivo iz estetskih razloga. One, takođe, pročišćavaju vazduh i smanjuju anksioznost ukućana. Jer, u svojoj srži, biljke su definicija prirode. Ipak, održavanje biljaka u životu, u modernom domu, ponekad može biti teško. Nemamo svi uslova, a nemammo ni „zeleni palac“, kako to Englezi kažu za one ljude, kojima gajenje biljaka baš ide od ruke.

To, naravno, ne znači da ih se treba odreći, ukoliko ne možete da se o njima starate na pravi način. Na tržištu se može pronaći mnogo realističnih, veštačkih opcija, da se i sami možete naći u čudu, i poželeti da ih dodirnete, da biste videli da li su prave. Elem, veštačke biljke neće pomoći u prečišćavanju vazduha, kako to čine prave, ali mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska, stvaranju prirodnog osećaja i promovisanju zdravije atmosfere. Zato vredi razmisliti o njima, kao o još jednoj mogućnosti.

Naglašavanje prirodnog svetla

Jedan od najlakših, najjeftinijih i najlepših prirodnih elemenata je sunčeva svetlost. Prirodno, dnevno svetlo može da oživi svaku prostoriju, jer čini da boje vašeg nameštaja i zidnog dekora deluju življe, a da se vi sami osećate zdravo i inspirisano. Prirodno svetlo može imati efekat kao nijedan drugi element u celom vašem domu. Ipak, ako ga nema dovoljno, danas na tržištu postoji mnogo opcija rasvetnih tela koje u tome mogu da pomognu.

Kako sjediniti unutrašnji prostor sa prirodom

Prirodniji dizajn u svom domu možete dobiti tako što ćete spoljašnji prostor sjediniti sa unutrašnjim. A kako? Pa, sređivanjem vanjskog prostora, koji značajno može proširiti percepciju (a možda i stvarnost) vašeg životnog prostora. Da, mislimo na balkone, terase ili dvorišta, ukoliko živite u kući. Vizuelno, balkon možete proširiti i dodavanjem tende, koja će mu dodati malo širine, topline i ušukanosti, a da ga istovremeno štiti od nepovoljnih vremenskih uslova.

A da biste spoljašnje površine spojili sa unutrašnjim, tako da se osećate kao da su deo samog prostora, možete koristiti slične podne materijale, koji se nastavljaju iz unutrašnjeg u spoljni prostor. Ovo nije uvek jeftino rešenje, ali se pokazalo kao veoma efikasno. Postoji mnogo vrsta podnih obloga i ploča, kojima je moguće izvesti taj efekat zajedništva unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Kućno ažuriranje

Ažuriranje vašeg životnog prostora slično je detoksikaciji tela. U početku je pomalo teško, ali vrlo brzo shvatite da se isplati. Novi dom ne mora da znači renoviranje velikih razmera. To može biti i jednostavna reorganizacija, ili dodavanje nekoliko različitih elemenata. Poteškoće nastaju kada morate da se odlučite koje elemente dekoracije želite, i koji dobro funkcionišu jedni sa drugima i sa vašim enterijerom, a koje bi trebalo odbaciti.

Ono što je sigurno je da se treba držati boja i elemenata koji omekšavaju tvrde ivice koje konstrukcija često stvara. Zato se treba fokusirati na organske forme, materijale i estetiku.

Kako postići naturalistički izgled vašeg enterijera

Evo nekih smernica koje će ovaj proces pojednostaviti:

# prihvatite kulturni dekor, sa pletenim korpama i tkanim komadima od ratana

# dodajte boju pomoću prostirki sa grubom teksturom

# napravite na zidu galeriju, na kojoj ćete izložiti svoja omiljena otkrića

# ukrasni jastuci su odličan način da u uređenje uključite različite ere dizajna enterijera

# izaberite jedan komad, poput sofe, koja će celom izgledu dati stav

# tepisi i tapiserije se mogu staviti na pod ili poređati po zidu, ali ne preterujte, više od dve prostirke mogu da učine da vaš dom deluje neorganizovano

# dodajte vizuelnu visinu prostoru originalnim osvetljenjem

# držite se neutralnih boja zidova, da biste izbegli prostor koji deluje pretrpano.

I na kraju...

Nadamo se da smo uspeli da vam damo nekoliko ideja, kako da svoj dom obučete u prirodu. Svako godišnje doba donosi mogućnosti za dodatno ažuriranje svog živtnog prostora, elementima koje tog momenta možete pronaći u prirodi, poput kamenja, cveća, grana, lišća i plodova koji se mogu čuvati bar neko vreme, i kao deo prostornog dekora. Iskoristite ih, da biste u atmosferi prirode uživali čak i onih dana, kada je vreme takvo, da vam se ne izlazi iz svog doma.

Mada, kako kažu skandinavski narodi, koji su od ovakvih detalja napravili čitavu filozofiju pod imenom hygge:Ne postoji loše vreme. Postoji samo neadekvatna odeća“. Zato, ako vam je potrebna inspiracija da u svoj dom unesete prirodne elemente, iskoristite svaki svoj slobodan trenutak za boravak u prirodi, što će za vas biti višestruko korisno.

Kako vam se dopada naturalistički stil? Da li se i sami trudite da prirodu unesete u svoj prostor? Podelite svoje misli (možda i ideje) sa nama, u komentarima.

 

Fotografije: Pexels.com

 


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (1)

Lana

Obozavam prirodu tako da imam dosta biljaka u kuci i takodje volim prirodne materijale, sve to utice da prostor bude prijatan i smanjuje stres.

(Dobar) +1
(Slab) 0
11-Aug-23 11:54:53 AMDodajte komentar