SrbijaSpace logo

Nekoliko ideja za brzo i praktično osvežavanje enterijera vašeg doma

 

Nekoliko ideja za brzo i praktično osvežavanje enterijera vašeg doma

Uz brz tempo savremenog života, često nemamo dovoljno vremena ili novca da se posvetimo kompletnoj renovaciji enterijera našeg doma. Ipak, postoje brojne jednostavne i praktične ideje koje će vam pomoći da osvežite prostor i unesete novu energiju u svoj dom. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko kreativnih ideja za osveženje enterijera koje možete primeniti bez mnogo truda i investicija.


Odaberite novu podnu površinu


Održavanje enterijera jeste jedna od stvari na koje bi trebalo da se fokusirate prilikom bilo koje renovacije istog. Ukoliko ste do sada imali podnu površinu koja je neravna ili teška za čišćenje, ne bi bilo loše da to promenite.

Postoji nekoliko opcija koje će vam olakšati održavanje podova. Najpoznatija i najšire rasprostranjena jeste laminat. Ovo je najčešće korišćena drvena podloga na svetu. Ukoliko ste se odlučili za laminat Beograd vam pruža pregršt izbora, od različitih boja do specifičnih dezena. Prednost laminata u odnosu na, recimo, parket jeste njegova brza i laka ugradnja, niska cena i otpornost na habanje.

Linoleum je takođe veoma popularan izbor kada su u pitanju podne površine, međutim lako habanje kome je linoleum sklon laminatu daje prednost u odnosu na njega.

Pločice su podloga koja se takođe može svrstati u kategoriju podnih površina lakih za održavanje, ali im je mana hladnoća te se izbegavaju u prostorijama kao što su dnevne i spavaće sobe, a većinski se koriste za kuhinje i kupatila.


Okrečite zidove


Jedan od najjednostavnijih načina za osvežavanje enterijera je promena boje zidova. Boje imaju veliki uticaj na atmosferu prostora, pa odaberite boje koje će vam doneti radost i opuštenost. Ako želite da prostor izgleda veći, birajte svetlije boje, poput belih, bež i pastelnih tonova. S druge strane, tamnije boje mogu dodati notu luksuza i elegancije.

Prednost ove promene je što zaista nije skupa investicija (osim ukoliko je u pitanju veoma velika kvadratura), a možete je vrlo lako obaviti i sami. Komunikacija sa majstorima i prenošenja onoga što ste vi zamislili na njihovu izvedbu može biti izazovno. Zato se potrudite da što više samostalno odradite. Pronađite na internetu neke trikove koji će vam olakšati ovaj proces ili dati kreativne ideje kojih se možda nikada ne biste setili sami.

Slobodno budite kreativni i osvežite prostor novom bojom zidova koja će vam doneti beg iz monotonije.


Preuredite nameštaj


Nema potrebe da kupujete nov nameštaj kako biste osvežili enterijer. Ponekad je dovoljno samo malo preurediti nameštaj i prostor izgleda potpuno drugačije. Pokušajte da promenite raspored nameštaja, dodate ili uklonite neki komad ili promenite funkciju određenog dela prostora. Ova jednostavna i praktična strategija može vam pomoći da iskoristite prostor na najbolji mogući način i osvežite enterijer.

Ovo će, u kombinaciji sa promenom boje zidova, potpuno transformisati vaš dom i imaćete osećaj da ste u ptpuno novoj kući.


Postavite nove zavese


Novi set zavesa može potpuno promeniti prostor i dati mu novu dimenziju. Odaberite zavese koje se uklapaju sa ostatkom enterijera i donose svežinu u prostor.

Ako ste do sada imali teške ili tamne zavese, promenite ih za tanje ili svetlije materijale koji će omogućiti prolaz svetlosti i vizuelno proširiti prostor. Ova jednostavna promena može trenutno osvežiti enterijer i uneti novu atmosferu u vaš dom.


Ukrasite zidove


Dekoracija zidova može biti odličan način da osvežite enterijer i dodate lični pečat svom domu. Možete koristiti slike, ramove, ogledala, ili zidne tapete da biste istakli određeni deo prostora. Birajte motive, boje i teksture koje se uklapaju sa ostatkom enterijera i koje vam donose radost.


Enterijer zidova
 

Nema potrebe da vaše zidove krase poznata umetnička dela za čiji ram biste platili više nego za kompletnu renovaciju kuće. Na zidove možete okačiti slike koje vas vraćaju u neke srećne trenutke, dečije crteže koji pokazuju kreativnost vaše dece, dirljivo pismo koje vam je neko davno napisao, šaljivu karikaturu ili motivacionu izreku. Izbor je samo vaš!

Male promene na zidovima mogu imati velik uticaj na ukupan izgled prostora.


Dodajte biljke u enterijer


Dodavanje biljaka u enterijer ne samo da doprinosi estetici prostora, već i poboljšava kvalitet vazduha i unosi prirodu u dom. Izaberite biljke koje su jednostavne za održavanje i odgovaraju uslovima u vašem domu.

Možete ih postaviti na police, stolove ili visoke saksije kako biste dodali dozu zelenila i svežine. Ukoliko želite da povećate kreativnost možete ubaciti viseće saksije od pruća ili oslikati saksije tako da doživljaj bude potpun.


Promenite osvetljenje


Osvetljenje je ključni faktor u osvežavanju enterijera. Dodavanje novih lampi ili promena osvetljenja može potpuno promeniti atmosferu prostora.

Iskoristite prirodno svetlo u najvećoj mogućoj meri otvaranjem zavesa i postavljanjem ogledala tako da reflektuju svetlost. Takođe, razmislite o dodatnom osvetljenju kao što su lusteri, podno osvetljenje, ili indirektno svetlo koje će uneti toplinu i orijentisati fokus na određeni deo prostora.

Renoviranje kuće i menjanje enterijera svima nama može biti stresan proces. Međutim, ne mora da bude tako. Iskoristite svoju kreativnost i promene koje su vam dostupne da biste uneli svežinu i lepotu u svoj životni prostori postigli optimalan dizajn enterijera. Ne trošite vreme, snagu i novac na nepotrebne promene, već fokusirajte koncentraciju na što bolji rezultat uz minimalna ulaganja i napore. Želimo vam srećno renoviranje!


Slike:
https://pixabay.com/photos/kitchen-dining-room-dining-table-1336160/ 
https://pixabay.com/photos/chairs-floor-furniture-indoors-2181947/

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar