SrbijaSpace logo

Održavanje travnjaka i dvorišta trimerima za travu

 

Održavanje travnjaka i dvorišta trimerima za travu

 

Travnjaci u dvorištu većinom imaju estetsku funkciju svakog dvorišta i okućnice. Njihova vrednost raste na proleće i u letnjim mesecima kada dvorište postaje mesto gde se provodi više vremena u uživanju i odmoru odraslih ili igranju dece.


Tipovi trimera za travu


Električni trimeri koriste napajanje strujom I za njihovu upotrebu potreban je produžni kabal adekvatne tužine. Ovi trimeri se uglavnom koriste za manje površine I odrzavanje travnjaka blizu objekata.  Posebno su pogodniza košenje trave pored staza, ograda i baštenskog nameštaja, oko i između cveća, drveća i ostalog bilja. Dakle namenjeni su za one površinegde nije pogodno pristupiti kosilicom. Ovi trimeri su lakši i većina njih je težine ispod 5kg. Snaga ovih trimera je standardno 350, 500 I 1.000W. Njihov glavni nedostatak je ograičena autonomija u radu zbog napajanja.

Motorni trimeri ili benzinski trimeri su pravi izbor za veće I mogu se koristiti na svim terenima I praktučno u scim uslovima. Ovi uređaji su nešto teži I obavezna je upotreba pojasa odnosno uprtača za nošenje. Motorni trimeri koriste glavu sa strunom ili metalni nož u zavisnosti od toga da li se kosi trava ili šikara.

Akumulatorski trimeri su svakako budućnost u ovom segment. Ovi trimeri za travu nude neograničenu slobodu kretanja, bez kablova, ili startovanja motora korišćenja ulja isl. Akumulatorski trimeri su pre svega tihi, lako se održavaju a njihova upotreba je najkonfornija. Novi modeli imaju praktično istu snagu I radne performanse kao I benzinski.

Najbolji trimeri za travu i košenje su oni koji odgovaraju upravo vašem dvorištu i vašim potrebama.

Da bismo vam olakšali odabir, predlažemo, pogledajte listu pitanja a odgovori na njih će vas najbolje usmeriti koji uređaj odabrati:

 • Da li vam je uređaj potreban za intenzivnu upotrebu i kolika je površina koja se održava?
 • Da li je reč o uređenom travnjaku ili je u pitanju površina sa šikarom?
 • Da li je na mestu upotrebe dostupan izvor struje?
 • Da li je na mestu upotrebe dozvoljeno praviti buku I da li buka uznemirava okolinu?
 • Da li vam je potreban vrhunski kvalitet I profesionalbi uređaj ili su zadovoljavajući I pristupačniji modeli proverenih proizvođača?
 • I poslednje, ali podjednako važno pitanj je koliki je vaš budžet za kupovinu?


Odrzavanje travnjaka

 

Kako smo i pomenuli budućnost kada su ovi baštenski alati u pitanju su akumulatorski modeli.  Za sada vodeći proizvođači u ovom segmentu su kompanije Bosch, Makita, Einhell. Posebno ih ističe novi „one for all“ sistem, jedna baterije koja se može koristiti za više alata, akcenat je na ekonomičnosti prilikom kupovine. Dakle, sa jednim setom novih Li jon baterija moguće je koristiti čitav spektar baštenskih i ručnih uređaja istog proizvođača.  

Par osnovnih saveta za košenje motornim trimerom:
 

 • Koristite kvaliltetnu strunu adekvatne debljine
 • Nož za šikaru treba biti dobro naoštren
 • Košenje visoke trave i šikare se vrši iz dva ili tri ravnomerna poteza (ne kosi se odmah na najniži nivo)
 • Prvih nekoliko sati rada, ukoliko je trimer potpuno nov, nemojte pogoniti motor do maksimuma, potrebno je da se komponetne razrade
 • Podmazujte glavu I ostale komponente redovno I saglasno uputstvu
 • Ne koristiti konstantno maksimalni gas već sinhrono sa potezom košenja koristite gas od srednjeg ka maksimalnom (talasato košenje talasasti gas)
 • Koristite zaštitnu opremu: vizir, rukavice, odgovarajuću garderobu nogavica
 • Kada je visoka vlaga pokušajte da odložite košenje
 • Nemojte olako i na svoju ruku koristiti dodatke koje proizvođač nije predvideo (glava za trimer koja nije fabrički predviđena, lanci za sečenje drva isl---).


Bezbednost je na prvom mestu. 

 

   

                        


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar