SrbijaSpace logo

Optički internet: Kvalitet i sigurnost kao osnovne prednosti

 

Optički internet: Kvalitet i sigurnost kao osnovne prednosti

Jedna od osnovnih odlika savremenog doba, koja čini svakodnevicu danas značajno drugačijom u odnosu na deceniju ranije, jeste procvat modernih tehnologija i viši standardi kada je kvalitet interneta u pitanju.

Globalna kriza na planu zdravlja, do koje je dovelo širenje virusa korona, dovodi do toga da pogodnosti digitalne revolucije koja se dešava postaju neophodnosti i samim time dodatno prenosi fokus na virtuelna rešenja kada su u pitanju svakodnevne obaveze i poslovanje.

Optički internet se stoga ukazuje kao najbolje rešenje kako za kompanije, kojima je bezbedna i brzna razmena podataka od velikog značaja za tok i finalizovanje poslovnih procesa, tako i za pojedince, odnosno u okviru domaćinstava, budući da nas praktikovanje socijalne distance preusmerava na virtuelni svet kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti kao što su nabavke i plaćanje računa.


Šta je optički internet?


Optički internet predstavlja vid prenosa internet signala putem optičkog kabla, za koji je svojstvena velika brzina protoka. Ovaj vid konekcije podrazumeva upotrebu fleksibilnih niti stakla ili plastike u svrhu prenosa podataka, a usled prenosa svetlosnih signala (a ne elektronskih), optički kablovi ne stvaraju magnetna polja, dok im činjenica da nisu podložni korodiranju takođe ide u prilog.

Na našem trištu najbolji izbor je Telenor optički internet, jer je u ponudi u okviru paketa koji korisnicima nudi izuzetnu brzinu, koja nije uslovljena brojem uređaja koji su povezani. Ovo je najsavremeniji vid konekcije, koji je na našem prostoru sve više zastupljen, budući da je postao dostupan, a korisnici prepoznaju njegove prednosti i pozitivan uticaj na kvalitet života i poslovanja.


Koje su prednosti optičkog interneta?


Optički internet postiže brzinu preuzimanja podataka u opsegu od 250 do 1000 Mbps i ovo ga čini najbržim vidom konekcije na tržištu. Ono što ga takođe izdvaja u odnosu na druge oblike internet povezivanja jeste simetričnost, koja se ogleda u gotovo jednakim brzinama preuzimanja i otpremanja podataka, što je dodatno podržano stabilnošću signala, tačnije izostankom osetnih oscilacija u pogledu jačine signala.

Ukoliko želite da iskusite prednosti optičkog interneta pre no što se na ovu uslugu obavežete ugovorom, odlučite se za internet bez ugovorne obaveze i procenite da li je razlika u kvalitetu interneta zaista primetna, što će verovatno biti slučaj. Još jedna od prednosti optičkog interneta, pored brzine i stabilnosti signala, jeste bezbednost.

Nivo bezbednosti podataka koji ovaj internet podrazumeva zadovoljava kriterijume državnih i finansijskih insititucija, budući da još uvek nije zabeležen uspešan slučaj hakovanja prilikom razmene podataka putem optičkog interneta. Ova prednost dodatno ide u prilog odlukama kompanija da se opredele za upotrebu optičkog interneta i čini mogućim jedno sveobuhvatno digitalno iskustvo.


Opticki internet kablovi

 

Optički internet u odnosu na druge vrste pokrivenosti u Srbiji


Na prostoru naše zemlje postoji pokrivenost od oko 90% ADSL internetom, koji se povezuje preko tradicionalnih telefonskih linija. Iako nešto povoljnija, ova solucija se ne ukazuje kao najbolje rešenje za zahteve savremenog doba koje odlikuje digitalizacija, a naročito u svrhe poslovanja, budući da se brzine preuzimanja u ovom slučaju kreću između 5 i 35 Mbps.

U odnosu na ADSL internet, kablovska brzina preuzimanja je značajno veća i kreće se u opsegu od 10 do 500 Mbps, što ovaj vid konekcije čini boljim izborom.

Ono što ne ide u prilog kablovskom internetu je svakako značajno manja brzina otpremanja podataka. Ovo usporavanje se mahom dešava u situacijama kada veliki broj korisnika u okviru jednog područja koristi kablovski internet.

Pored toga što se ukazuje kao najbrži, optički internet neće biti pogođen visokom upotrebom na određenom području. Ovo ga postavlja na vrh liste najboljih solucija kada je internet konekcija u pitanju, dok ostali benefiti koje smo prethodno istakli dodatno idu u korist ovom izboru.


Zastupljenost optičkog interneta na našem prostoru


Optički internet je zastupljen u svim većim gradovima u Srbiji, dok se o zastupljenosti ovog vida konekcije na konkretnom području na kojem se nalazite možete raspitati kod lokalnih provajdera. U zavisnosti od provajdera, u ponudi mogu biti određene akcije i povoljni internet paketi, u čiju je cenu uključeno uvođenje, instalacija i održavanje, kao i dodatna oprema koju korisnici dobijaju na korišćenje.

Čini se da optički internet tek dobija na aktuelnosti i provajderi, kao i korisnici, se sve više upoznaju sa benefitima ovog najsavremenijeg vida konekcije, te će to nesumnjivo uticati i na povećanje procenta zastupljenosti u skorijoj budućnosti.

Optički internet predstavlja sjajan odgovor na trendove u domenu stila života i poslovanja današnjice. Brzina protoka, stabilnost i bezbednost su svakako osnovni kriterijumi za odabir interneta, kako u svrhu vođenja radnih procesa, tako i u okviru domaćinstava.

Digitalna revolucija koja je na snazi je povisila naše standarde u ovom smislu i dovela do toga da je dobar kvalitet interneta jedan od važnijih faktora za dobar kvalitet života.

Ukoliko se optički internet nalazi u ponudi vašeg lokalnog provajdera, doprinesite svom digitalnom iskustvu ovakvim izborom i zasigurno ćete biti više no zadovoljni.


Slike:

https://pixabay.com/photos/fibre-fiber-optics-blender-1515964/
https://pixabay.com/photos/fiber-optics-fiber-optics-network-2633604/

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar