SrbijaSpace logo

Pet principa za organizaciju momačke večeri

 

Pet principa za organizaciju momačke večeri

Složićete se da je uplovljavanje u bračne vode jedan veoma ozbiljan korak. Dok se ne odlučite. A, kada ta odluka stupi na snagu sve postaje mnogo zanimljivije i opuštenije. Istina, ima tu tenzije, ali ona je uvek nekako ružičasto obojena i što se pre naviknete na nju, biće vam lakše. Na tenziju naravno.

Na šta ste vi mislili?

Stoga, kada donesete odluku o ženidbi, pola posla ste rešili. Druga polovina se tiče organizovanja momačke večeri.


Krigle piva momačko


Iako se nekada pomenuto veče moglo videti samo na filmu, istina je zapravo drugačija. Možda ne pod tim imenom, ali momačko veče je oduvek postojalo i u našem društvu. Nekada se to zvalo:

  • piće – dva pre velikog dana,
  • nekada muško veče,
  • a nekada muško veče za davanje saveta od strane iskusnijih.

Za sve njih jedno je zajedničko, druženje sa prijateljima, koji vas tapšu po ramenu, piju u vašu čast i za vašu sreću, ali i koji vas podsećaju i opominju da je to veče zapravo vaše poslednje momačko veče. Veče nakon koga, kao muškarac, stupate na viši level. Level u kome sa lepšom polovinom gradite nešto najlepše na svetu – porodicu.

Kako u našem narodu važi mišljenje da ženidbom stajete na ludi kamen, pa nije li red da i veče pre toga ponese isti epitet?

Ne-ne.

Nije to što vi mislite.

Da je ovo jedno fino, zabavno, ludo momačko veče govore i principi na kojima se bazira i koji se moraju ispoštovati.


Prvi princip: Momačko veče, mora bez teče


Jasno vam je da momačko veče znači baš to - momačko veče. Znači učesnici su momci, nikako oženjeni, u ovom slučaju objedinjeni imenom teča, jer su oni svoje momačko veče proslavili. Neko pre, a neko kasnije. Sad’, kada je teča u pitanju, računajući rodbinske odnose, razlike u godinama i sl., biće da je teča odavno uplovio u bračne vode. Neko bi možda bio i molećiv prema njemu i pustio ga da posle dugogodišnjeg bračnog iskustva malo dane dušom, ne popuštajte. Teči je mesto pored tetke sa kojom pravi listu pesama za štimung za veliki dan.


Drugi princip: Princip izuzetka, ali i dalje bez tetka


Ako smo na nešto u svakodnevno životu naučili, onda je to da svako pravilo, u ovom slučaju princip, ima svoj izuzetak, tako je i kod momačke večeri. Zarad organizacionih potreba, može se desiti da nekada i neka oženjena persona zaluta na momačko veče. To je npr. kum. Kako momačko veče bez budućeg kuma? Kum će vam sutra biti tik iza leđa da vam drži strah ili vam stane na put ako ustuknete. Ne ide, je l’ da? Uostalom, kum nije dugme, a to ćete se uveriti na momačkoj večeri, ali i danu posle.


Treći princip: Momačko veče od žena preče


Upravo tako. Momačko veče je veče prijatelja, momaka koji svoj kamen još uvek čuvaju u nekoj ostavi, za razliku od vas. Vaš kamen nestrpljivo čeka da stanete na njega. Veče kada se evociraju uspomene, kada se pevaju „vaše pesme“, piju vaša pića i spominju, ali samo spominju neke žene i bivše ljubavi.

Momačko veče je veče momaka i tu nema mesta ženama. Poštujete rodnu ravnopravnost i ne biste imali ništa protiv da i žene dođu na vašu momačko veče?

Ok.

Samo ne zaboravite da i žene imaju devojačko veče i da ista pravila važe za sve.

Pa, šta kažete? Poštujemo li treći princip ili ne?


Četvrti princip: Momačko veče, neka lagano teče


Nepisano pravilo je da se momačko veče slavi veče pre venčanja, zato i jeste poslednje momačko veče. I zato prilikom njegove organizacije treba biti pametan i praktičan. Kako na to veče dolazi glavni muški akter, odnosno vi, odnosno budući mladoženja, a sa njim tu je i kum, a možda i dever i uostalom svi učesnici ove večeri će biti i učesnici sutrašnjeg dana.

Drugim rečima, svi će sutra morati da izdrže ceo dan i dobar deo noći. Sad’ neko će morati da se veseli, neko da nosi burme i sveću u crkvi, a neko će morati i da se oženi. Zato organizujte slavlje tako da sve ide polagano. Jer i sami znate što je brzo, to je i kuso, a kuso nije dobra uvertira za brak.


Prijatelji momacko vece


Ukoliko vi nemate vremena, a nemate ga. A pošto momačko veče organizuju prijatelji, prosledite im ovaj tekst da oni pročitaju. Neće biti zanimljivo ako znate šta vas čeka na momačkoj večeri. A, za vašu informaciju ovo je četvrtii princip koji morate ispoštovati.  Prosledite tekst kumu. Eto, sada znate zašto je kum van pravila. Sada stanite i ne čitajte dalje. Dogovoreno?


Peti princip: Kum nije dugme, a ni dugmetara da ga svi razvlače


Gde si kume? Nisi znao šta te sve čeka. E, pa nije lako biti kum . Ne brini, na pravom si mestu. Ukoliko voliš svog budućeg kuma, a voliš ga jer ne bi pristao na sve ovo, ukoliko želiš da to bude posebno veče koje će tvoj budući kum, ali i ti i drugi prijatelji pamtiti ceo život, preuzmi stvar u svoje ruke. Za početak gledaj da se ispoštuju predhodna četiri principa. Ne, teča nikako ne može da dođe. Neka se pripremi za svadbu. A nakon principa, pronađi odličnog saveznika za organizaciju momačke večeri.

Budi siguran da će to biti jedno lagano, ali i veselo, jedno šaljivo, ali i emotivno, jedno poslednje momačko, ali i posebno veče.

Kume, opravdaj svoju titulu. I ne zaboravi. Ovo ti je ulaznica za još mnoge vesele događaje, koji će se posle svadbenog dana dešavati u novoformiranoj porodici tvog budućeg kuma i kume. Daj svoj doprinos ljubavi, jer iz ljubavi si i izabran.

Kum vencanje


Slike:

https://www.pexels.com/photo/two-persons-holding-drinking-glasses-filled-with-beer-1089930/ 

https://www.pexels.com/photo/men-in-suits-standing-and-talking-16710965/

https://www.pexels.com/photo/two-rings-on-opened-book-288008/


Autorski tekst: Snežana Trtica Graovac


Komentari (10)

nenad

MIlice, ne diskimišem. Samo hoču da kažem da je orgnizovanje ovakvih događaja i momačkih i devojačkih nepotrebno i služi samo da se ljudima izvuku apre iz džepa. Ovde se predlažu strpitizete, džakuzije, spa apartmane ili kako se već zovu... Gde to vodi? NIje brak kraj života, pa da se na taj način "proslavlja"!

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Dec-23 10:10:57 AMDragana

Može i za devojačko... Kuma mi se udaje uskoro, moram da joj smislim nešto. A zezale smo se ranije da ćemo da pozovemo stripere, da nam naprave šou kao u filmu "Do gole kože", a mi da spremimo metalni novac i kocke leda da im ubacujemo u gaće. :D Nismo u fazonu onih žena što luduju na takve stvari, al' žao mi da zezamo te sirote momke koji tako zarađuju platu. Neki dobar prostor, muzika, piće, i devojke koje vole da se zezaju - i biće dovoljno.

(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Dec-23 10:49:21 AMMilan

Mi smo prošle godine mom bratu pravili u Češkoj. Ludilo je bilo, i nije bilo samo veče, nego ceo vikend! Al' je i koštalo... A čuo sam za neke spa apartmane ovde gde ljudi zakupe za momačko, ili devojačko veče. U oba slučaja dolaze striptizete ili striperi, gruva muzika, a vino teče u potocima. I ne mora da košta k'o Češka, pa da se posle češeš od čega da preživiš do kraja meseca.

(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Dec-23 10:44:24 AMmornar

zurka ko zurka, nije losa ova fora sa djakuzijem i diskotekom treba probati

(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Dec-23 09:20:23 AMe moj miki

@Miki mozda je bolje ne secati se i ne buditi tu momacku nostalgiju :) :) :)

(Dobar) +2
(Slab) 0
16-Dec-23 12:03:35 PMMiki

A da li se nakon te momacke veceri iko od ucesnika zaista seca sta su sve radili, s obzirom na kolicinu pica koju su konzumirali?

(Dobar) +2
(Slab) 0
16-Dec-23 11:51:33 AMmicotakic

ako ti prijatelji organizuju momacko vece na pravom si putu :)

(Dobar) +3
(Slab) 0
16-Dec-23 11:45:15 AMDana

Svašta sam već čula, šta sve momci rade na tim momačkim večerima. I bolje što nema devojaka, nijedna se posle toga ne bi udala. :D Ma šta i ja pričam, i mi smo ponekad i gore. :D

(Dobar) +4
(Slab) 0
16-Dec-23 11:15:13 AMNenad

Momačko veče, pprilika da se svi napiju. Nisam ga organizovao i nije mi žao. Samo jedna stvar je gora od toga, a to je devojačko veče, tek to ne razumem

(Dobar) +4
(Slab) 0
16-Dec-23 11:13:42 AMNenad

odgovorio/a: milica

Zasto ne razumes? Mi devojke nemamo pravo da imamo svoje vece, kakva je to diskriminacija?
(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec 11:38:25

Dodajte komentar