SrbijaSpace logo

Plivačko uvo: simptomi, korisni saveti i upozorenja

 

Plivačko uvo: simptomi, korisni saveti i upozorenja

Simptome plivačkog uva su mnogi iskusili, a da nisu znali o čemu se zapravo radi. Stanje može biti samo neprijatno, pa se zbog toga često odlaže poseta lekaru ili se za saniranje neprijatnosti koriste neistražene metode. S druge strane, plivačko uvo može biti propraćeno i intenzivnim bolom, a nepravilno lečenje može dovesti i do komplikacija.

 Kako prepoznati plivačko uvo?


Plivačko uvo - kako nastaje i najčešći simptomi


Plivačko uvo (Otittis externa) predstavlja infekciju u ušnom kanalu, koja se kreće od ušne školjke do bubne opne. Infekciju izazivaju različite vrste bakterija (najčešće stafilokoke i bakterije iz roda Pseudomonas). Plodno tlo za razvoj bakterija uglavnom nastaje usled zadržavanja vode u uvu, a najčešće se javlja kod dece i osoba koje često borave u vodi (bazenu, jezeru ili moru), pa otuda i naziv. Zadržavanjem vode u uvu stvara se vlažna, topla i mračna sredina, čime su ostvareni idealni uslovi za razmnožavanje bakterija.

Odmah nakon boravka u vodi, možda ćete osetiti blagi pritisak ili bol u uvu i osećaj da vam je uvo zapušeno. Kasnije se mogu javiti dodatni simptomi, poput konstantnog osećaja neprijatnosti i svraba, crvenila i natečenosti spoljašnjeg dela uva, bola prilikom žvakanja, pojave iscetka, natečenih limfnih čvorova oko uveta ili privremenih problema sa sluhom.

Ako se navedeni simptomi infekcije ignorišu, mogu se javiti: intenzivan bol (koji može pogađati i glavu i vrat), pojava gnoja iz obolelog uva, jako crvenilo, pa čak i groznica ili vrtoglavica.

Plivačko uvo - dijagnostika i lečenje

Plivačko uvo ima karakteristične simptome koje najčešće vrlo lako prepoznaje lekar, ali i sam pacijent. Ako ste jednom preležali ovu infekciju, velike su šanse da ćete je sledeći put prepoznati u samom začetku.

Dijagnostiku, u ovom slučaju, vrši otorinolaringolog - stručnjak za bolesti ušiju, grla i nosa. Ukoliko niste sigurni kome da se obratite, najlakše je da ukucate “orl Novi Sad” u Google pretragu i tako ćete brzo i lako pronaći specijalistu u svom gradu.

Za dijagnostikovanje infekcije neophodno je uzeti bris i poslati na bakteriološko i mikološko ispitivanje. Terapija uglavnom uključuje antibiotske ili antimikotične kapi ili masti, koje pacijent primenjuje sedam dana. Ako je prisutan intenzivan bol, u terapiju se uključuje i analgetik. Komplikacije se retko kada javljaju i to uglavnom kod imunkompromitovanih pacijenata. Komplikacije uključuju: trajan gubitak sluha, hroničan bol u uvu koji traje mesecima, širenje zaraze na dublje slojeve i donji deo lobanje…


Plivačko uvo - prevencija


Plivačko uvo je infekcija koja je, u najboljem slučaju, veoma neprijatna, a u najgorem, poprilično bolna. Zbog toga je važno preduzeti preventivne korake, kako bi se sprečio razvoj infekcije u uvu.

Za početak, posle svakog kupanja uši dobro posušite peškirom. Ako ste dosta vremena proveli pod vodom i roneći, ostatak vode u ušima možete izbaciti zabacujući glavu u stranu. Ukoliko planirate dan na bazenu, prethodno se raspitajte o kvalitetu vode, te izbegavajte plivanje u vodi sumnjivog kvaliteta.

U uši ne bi trebalo gurati čvrste predmete, te se čak ni korišćenje štapića za uši ne preporučuje. Naime, ovi predmeti mogu izazvati mikro oštećenja na površini kože u kojima se mogu nastaniti bakterije. Ako želite da budete dodatno oprezni, prilikom boravka u vodi koristite kapu za plivanje ili čepiće za uši. Ukoliko sušite kosu fenom, blago možete posušiti i uši.


Plivačko uvo - kako stanje možete dodatno pogoršati?


Plivačko uvo se uglavnom smatra benignom infekcijom, pa mnogi pribegavaju kućnom lečenju. Ponekad uključuju antibiotike na svoju ruku, što uglavnom ne daje rezultate, budući da prethodno nije urađen bris kako bi se znalo koja bakterija je u pitanju i koje lekove bi trebalo primeniti.

Ne preporučuje se ni primena metoda koje nisu medicinski dokazane. U želji da se što pre reše bola i infekcije, pojedinci u uvo stavljaju objekte koji se smatraju prirodnim antibioticima (poput čena belog luka). Na ovaj način stanje možete pogoršati, pošto u uvo mogu dospeti dodatne bakterije, voda može dospeti još dublje u kanal, te mogu nastati i povrede i sekundarne infekcije.


Plivacko uvo
 

Ako želite da pomognete sebi (ili nekom bliskom) pre odlaska lekaru, možete preduzeti sledeće:

  1. Povucite ušnu školjku nežno na dole jer se na ovaj način pomera hrskavica i omogućava izbacivanje vode;
  2. Isperite obolelo uvo rastvorom alkohola i sirćeta (50/50) - alkohol će isušiti površinu, a sirće će kreirati kiselu sredinu koja je nepovoljna za razvoj bakterija;
  3. Isperite začepljeno uvo hidrogenom, koji će rastvoriti nakupljeni cerumen i tako omogućiti lakše izbacivanje nakupljene vode.

Plivačko uvo se najčešće javlja kod dece i tokom letnjih meseci. Međutim, imajte na umu da infkecija uva može pogoditi bilo koga i bilo kad. Ukoliko želite da budete sigurni u dijagnozu, obratite se lekaru čim uočite prve simptome. Ako se simptomi ne smiruju ili se pogoršavaju, posle nekoliko dana se ponovo obratite stručnjaku, kako biste izbegli nastanak komplikacija.

Fotografije:

  1. https://unsplash.com/photos/underwater-photography-of-floating-man-wearing-red-shorts-b5ul8TBY0S8
  2. https://unsplash.com/photos/photo-of-woman-looking-right--fQ5XNOcqFQ  

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar