SrbijaSpace logo

Polovna pvc stolarija da ili ne?

 

Polovna pvc stolarija da ili ne?

Ne kažu bez razloga da je uvek bolje kupiti nešto novo, a ne polovno. Naravno da to posebno važi za nameštaj, ali i za ostalo pokućstvo, te u mnogim drugim situacijama. 


PVC stolarija

U današnje vreme je sve zastupljenija PVC stolarija, a primarno zbog odličnih performansi i povoljnih cena. Svojstva takve vrste stolarije su sa aspekta izolacije odlična, a energetska efikasnost je mnogo viša nego kod aluminijumske i stolarije izrađene od drveta. 

Osnovne karakteristike koje ima PVC stolarija, pored ostalog su:

 • odlična zvučna izolacija
 • odlična toplotna izolacija
 • jednostavna i brza montaža
 • lako održavanje
 • trajnost
 • posebno povoljna cena

 

Sem toga, PVC stolarija odlična štiti i od buke. A to se posebno odnosi na prostore, koji su smešteni u centralnim gradskim ulicama, pa je čak preporuka tada svakako ugraditi takvu vrstu stolarije.


Polovna PVC stolarija - da ili ne?

Iako je cena uglavnom izuzetno povoljna, ponekad se neko pita da li je bolje kupiti polovnu PVC stolariju ili ne. 

Ipak, mora se priznati da su zaista brojni razlozi zbog kojih to ne treba učiniti, a među njima se svakako izdvajaju sledeći:

 • pitanje je da li je očuvana funkcionalnost konkretnih elemenata
 • garancija kvaliteta ne može biti ista kao kod novih prozora i vrata
 • obično polovna PVC stolarija zahteva i češće servisiranje
 • nije sigurno da li će biti garantovana odlična zvučna izolacija kao kod novih elemenata
 • ne zna se koliko je stara PVC stolarija ni da li je oštećena

 

Podrazumeva se da je sve to izuzetno rizično, te je u svakom slučaju preporuka koristiti nove profile za stolariju kad god je to moguće. 

Čak i ako ćete donekle uštedeti kupovinom polovne PVC stolarije, lako se može dogoditi da to kasnije mnogo više platite. Naime, nemate mogućnost da vidite prvo u kakvom stanju se nalaze prozori i vrata, koji su već korišćeni, odnosno ugrađivani. 

Nasuprot tome, ukoliko vas ne zanima polovna PVC stolarija, već nova, firma koja vrši ugradnju će vam dati i sve neophodne garancije. Međutim, to nećete imati ukoliko se odlučite za kupovinu već korišćene stolarije.

Takođe, u tom slučaju morate ili samostalno da izvršite ugradnju ili da angažujete pojedinačne majstore, koji će se pobrinuti da polovne elemente ugrade u određeni prostor. 

Kada je u pitanju polovna PVC stolarija, obično se podrazumeva da ne poseduje nikakvu dokumentaciju. A to znači da vi, kao klijent, praktično rečeno ne znate ni od kog materijala su ti elementi izrađeni. Samim tim ne znate ni da li su oni štetni za zdravlje ljudi ili nisu.

Ali zato ako se odlučite za kupovinu, odnosno ugradnju novih elemenata, onda je obaveza firme koja vam ih prodaje da priloži i specifikaciju materijala koji su prilikom njihove izrade korišćeni. 

Još treba dodati i to da se vrlo često događa da mnogo više platite sve ukupno ukoliko odlučite da koristite polovnu stolariju. Naime, prilično retko se događa da već korišćeni elementi budu izuzetno kvalitetni, te da vlasnik određenog prostora nema apsolutno nikakvih problema u daljem korišćenju.

A mahom se događa da klijent ima neprekidno dodatne troškove, baš zato što je polovna PVC stolarija u ne tako dobrom stanju. 

Uvek je bolja varijanta da dodate malo novca, te da uživate u novim stvarima, nego da neprekidno popravljate stare. Zato, ukoliko vas interesuje polovna PVC stolarija, razmislite još jednom pre nego što se za tu opciju odlučite.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Staro je staro

Ja ne bih kupovao polovnu stolariju, ipak je to rizik. Bolje otići u Inženjering Bau i odabrati novo i kvalitetno, Stolarija treba trajati nekoliko decenija, tako da bolje uzeti kredit i nabaviti novo

(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Feb-22 09:54:38 AMNovo je novo

Neke polovne stvgari ne vredi kupovati. Stolarija je jedna od njih. Pre bi kupio polovnu metalnu stolariju nego od PVC. POlovna i nova PVC stolarija i tako se previše ne razlikuju u ceni(Dobar) +3
(Slab) 0
12-Sep-19 10:40:16 AMDodajte komentar