SrbijaSpace logo

Prijemni ispit i kako pomoći detetu da ga pripremi

 

Prijemni ispit i kako pomoći detetu da ga pripremi


Prijemni ispit - test za decu i roditelje!


Uloga roditelja u školovanju deteta


Osnovni zadatak svakog roditelja je da bude oslonac u životu svog deteta. Da ga vaspitava i brine o njegovoj budućnosti, do punoletstva, pa i dalje. Kada je dete malo, ovo se svodi na to da ga redovno hrani, oblači i brine o njegovom zdravlju. Kako godine prolaze, dete traži više. Postaje znatiželjno i počinje da pita i traži odgovore. Roditelj je njegov prvi učitelj. Od njega će će naučiti da hoda i govori, a kasnije će znanja sticati u vrtiću i školama.

Glavna uloga roditelja, kada je dete u školskom uzrastu je da mu obezbedi adekvatne uslove za njegov fizički i mentalni razvoj. Ukratko, roditelj je tu da stalno pruža detetu emocionalnu podršku, motivaciju, da ga usmerava, podstiče i uči. U zavisnosti od sopstvenog obrazovanja i slobodnog vremena, roditelj može detetu pomagati u učenju i kasnije.


skola pribor


Nisu naravno svi roditelji u mogućnosti da uče sa decom i pomažu im na pravi način. Neki imaju vremena, a nemaju dovoljno strpljenja. Neki, na bazi svog znanja od pre 100 godina pokušaju da pomognu, pa brzo shvate da i nisu baš rođeni za to.


Pomoć informacionih tehnologija


Razvoj informacionih tehnologija i interneta omogućio je roditeljima da brzo pronađu odgovore na pitanja koja im deca postavljaju. Postoje mnogi kompjuterski programi za učenje i vežbanje, koji im mogu biti od velike pomoći.


Pomoć sa interneta


Mnogi sajtovi raspolažu edukativnim materijalima koji pomažu roditeljima da se brzo podsete onog što su nekad učili.

Značajno je da su sve oblasti odlične zastupljene kroz teoriju ili zadatke i besplatno dostupne.


Pomoc sa Interneta


Najveću pomoć sigurno čine internet prezentacije koje predstavljaju nepresušnu bazu znanja, i pretraživač Google, koji pomaže da se svi potrebni sadržaji brzo pronađu. Internet prezentacije.
Istorija, biologija, hemija, maternji jezik, geografija su na internet sajtovima bogato ilustrovani. Često su tako koncipirani da se može učiti kroz raznolike zabavne sadržaje i kvizove.

Matematika, fizika, hemija, zastupljeni su na sajtovima kroz čitave zbirke rešenih zadataka za vežbanje, ili zanimljive testove i prezentacije.

Youtube ili jutjub

Posebno važan pomoćni segment, za uspešnu edukaciju, čini Youtube sajt. Postoji mnogo Youtube “profesora” koji nude ogromnu bazu video lekcija iz različitih predmeta. Dovoljno je da samo ukucate naziv lekcije i možete pogledati sadržaj koji vas interesuje. Sadržaj je dobro obrađen i potpuno besplatan.

Na internetu postoje i sadržaji koje morate platiti, i koji nude još više od navedenog, ali je sasvim dovoljno i besplatnog sadržaja, koji bi vas osposobio da se prisetite starog gradiva i pomognete detetu u savlađivanju gradiva.

ChatGPT

Najnoviji pomoćnik sa interneta, za koji se čini da će imati svetlu budućnost zove se Chat GPT. On za sebe kaže sledeće:

ChatGPT je vrsta veštačke inteligencije poznate kao jezički model zasnovan na dubokom učenju. To znači da je model obučen da analizira i razume prirodni jezik, a zatim generiše odgovore i tekst na osnovu ulaznih podataka koje mu pružaju korisnici. ChatGPT koristi napredne algoritme i veštačku neuronsku mrežu da bi što bolje razumeo jezik i što preciznije odgovorio na postavljena pitanja ili izazove.


Aplikacije za  mobilne


Pored prethodno navedenih sadržaja kojima se može pristupiti i putem mobilnih telefona ili tableta, postoje i aplikacije za mobilne telefone koje mogu biti od velike koristi.


Photomath


Kako najveći broj roditelja muku muči sa matematikom, navešću jedan od odličnih mobilnih programa za matematiku. Naziv mu je Photomath. Ovo je program koji prepoznaje i zadatke pisane običnom rukom. Radi, jednačine, nejednačine, crta funkcije i to trenutno. Slikate ih mobilnim, a on ih vam postupno reši za nekoliko sekundi. I ono što je nekima bitno, može se besplatano koristiti.

Sve prethodno napisano može vam poslužiti da pomognete svom detetu u savladavanju gradiva i pripremama za kontrolne, pismene zadatke ili pripremu prijemnog ispita.


Bitne preporuke za rad sa decom


Prateći prethodno navedeno, možete da procenite nivo svog znanja i odlučite da li ste sposobni da pomognete detetu ili ne. Nekad je bolje angažovati profesionalca nego pokušavati nemoguću misiju. Ono čemu morate težiti jeste da detetu usadite radne navike i organizujete mu vreme, tako da ne koristi preterano mobilni telefon, tablet ili kompjuter. Da vodite računa o vremenu kada odlazi na spavanje, jer deca koja spavaju dovoljno često su zdravija, imaju bolju koncentraciju i sposobnost učenja, i manje su skloni emocionalnim problemima.

Prijemni ispiti - zlatni saveti za uspeh

Pokušajte da detetu što više smanjite psihičko opterećenje, kada su bilo koji ispiti u pitanju. Trudite se da dovoljno vežba i uči kako bi znanjem prebrodilo tremu koja je uvek prisutna.

Sledeći primer može se odnositi na pripremu prijemnih ispita iz maternjeg jezika, kombinovanog testa ili matematike:

Pronađite na internetu zbirke zadataka iz prethodnih godina. Potrudite se da ih dete što više provežba. Posle toga na internetu pronađite i kompletne testove po godinama. Zatim sa detetom više puta simulirajte tok prijemnog ispita.

Odštampajte test i dajte detetu da ga uradi po potpuno istim uslovima koja važe na prijemnom ispitu. Na taj način dete će steći osećaj polaganja i osetiti vremenski okvir koji će imati na raspolaganju na pravom ispitu. Ovo je možda i najbitniji segment jer je na ispitu potrebno i prepoznati zadatke koji su teški i obimni i one lagane.


I najbitnije od svega


Pustite dete da prvi test uradi potpuno samostalno i kako ono misli da treba. Analizirajte kako ga je uradilo i ukažite mu na greške koje je načinilo, ako ih ima.

Zadajte mu naredni test ali da ga reši uz poštovanje sledećih pravila::

  • Neka pre početka rada, prvo dobro pročita sve zadatke,
  • Neka prvo radi zadatke koje je prepoznao kao lakše, ili slične onima koje je već radio,
  • Neka najteže zadatke ostavi za kraj.


Poštovanje ovih pravila veoma je značajno iz nekoliko razloga. Na ovaj način će dete steći samopouzdanje, jer  će lakim rešavanjem prvih zadataka prevazići početnu tremu. Posle nekoliko rešenih zadataka, biće zadovoljan sobom i imati volju i inspiraciju da uradi i teže zadatke.

U suprotnom, ako radi zadatke po redu, može već na početku naići na zadatak koji ne zna da reši. Tada će se mozak mnogo trošiti na razmišljanje, a trema će iz minuta u minut postajati sve jača. Strah da neće stići da uradi zadatke, će verovatno rezultirati time da mu i laki zadaci mogu predstavljati problem i tada će rezultat testa biti očajan.

  


Autorski tekst: Bolewriter


Dodajte komentar