SrbijaSpace logo

Putovanje na more i 8 čudesnih prednosti koje Vam nudi morska voda

 

Putovanje na more i 8 čudesnih prednosti koje Vam nudi morska voda

Putovanje na more i 8 čudesnih prednosti koje Vam nudi morska voda

Iskreno prava je retkost da čujete da neko ne voli putovanje na more, ali uvek postoji i ta manjina koja iako je ljubitelj putovanja nije ljubitelj samog mora, pa evo mali pokusaj da ih ubedimo da more ipak ima svoje prednosti i Čari. A prevashodno pozitivno utiče na Vaše zdravlje evo i kako:

  • Snažniji imunološki sistem

Da li razmišljate o tome da li biste godišnji odmor trebali provesti na moru? Nemojte uopšte oklevati – letnji odmor kraj mora nije samo zabavan i opuštajući, već nosi i mnoge zdravstvene benefite. Takođe, morska voda je zapravo prirodni lek koji će Vam pomoći da poboljšate Vaše opšte zdravlje. Pred Vama se nalazi 8 koristi koje Vam nudi morska voda – pa, da se bućnemo!

 

Morska voda sadrži brojne vitamine, mineralne soli, amino kiseline i mikroorganizme koji pokazuju antibiotska i antibakterijska svojstva koja idu u korist ljudskom telu. Ona sama zapravo ima vrlo sličan sastav humanoj krvnoj plazmi i sve ove komponente se apsorbuju u našte telo dok se kupamo u moru. Morska voda na taj način može ojačati Vaš imuni sistem i time Vas učiniti i mnogo otpornijim prema mnogim infekcijama.

  • Kožni tretman

Potapanjem u morsku vodu otvaramo pore kože, što zauzvrat omogućuje apsorpciju morskih minerala u naše telo. Istovremeno, ove otvorene pore izlučuju i toksine iz tela, čineći time kožu zdravijom. Morska voda sadrži i mnogo magnezijuma, koji je veoma efikasan u hidriranju kože. Ovo je dokazano i istraživanjima, a to zauzvrat umanjuje neprijatne simptome poput crvenila ili grubosti kože.

  • Bolja cirkulacija

Plivanje u morskoj vodi pomaže Vam da poboljšate i krvnu cirkulaciju u celom telu, time obezbeđujete efikasan rad svih organa i mišića. Plivanje ili čak i samo leškarenje u moru pomaže u otklanjanju svih negativnih efekata koje ostavljaju stres, loša ishrana i toksini iz okoline u kojoj živimo, koji zapravo i sami deluju na cirkulaciju, ali štetno. Čudesno, zar ne?

  • Rešite se neugodnih simptoma

Istraživanjima je dokazano da Vas morska voda može veoma efikasno osloboditi neprijatnih simptoma različitih bolesti, poput prehlade, gripa ili bronhitisa. Pacijenti koji boluju od pulmoloških bolesti često dobijaju savete da provedu što je moguće više vremena na obalama mora, kako bi time simptomi bolesti od kojih boluju bili ublaženi. Ukoliko i sami patite od nekih od ovih neprijatnih simptoma i mi Vam savetujemo isto – što više morskog vazduha!

  • Bolji san

Jeste li već i sami primetili koliko bolje spavate tokom odmora na moru? Razlog je vazduh koji je zasićen različitim sastojcima morske vode, a među njima su i negativno naelektrisani joni. Oni poboljšavaju našu sposobnost preuzimanja kiseonika iz vazduha, te tako naš san biva mirniji i okrepljujući.

  • Ubrzano isceljivanje povreda i bolova

Morska voda je poznata i po svom isceljujućem dejstvu. Ukoliko zadobijete plitku povredu, uđite u more. Rana će Vas isprva peckati, ali slana voda će je dezinfikovati, očistiti i učiniti da brže zaraste. Isto možete postići i sa malo alkohola, ali mislimo da je ova prva opcija daleko prijatnija…

  • Bolja higijena kose

Jeste li nekada primetili kako Vam je kosa mekana pošto izađete iz mora? To je zbog toga što se morska voda ponaša kao prirodni šampon koji Vas lišava peruti, prljavštine i hemikalija koje zaostaju u kosi usled upotrebe balzama, lakova, gelova i drugih proizvoda za negu kose. Takođe temeljno čisti Vaš skalp čineći kosu jačom i gušćom.

  • Mršavljenje

Plivanje u moru je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti kojom možete ojačati celo telo. Plivanjem jačate mišiće ramena, ruku, abdomena, leđa i nogu, plus je i sjajan način da se rešite viška kilograma, jer sat plivanja sagoreva 400 do 900 kalorija. Ukoliko dobar deo Vaših morskih dana provedete plivajući u moru, definitivno ćete smršati – bez striktne dijete ili zamornih poseta teretani. A mršaviji sigurno znači i zdraviji! 


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (2)

zeljk0

Ma koliko je more zdravo, ne treba zaboraviti na negu koze i u tom periodu, preporucio bih zeo kremu, prirodna krema sa zeolitom za negu koze, odlicna je, meni je supruga preporucila i bila je u pravu(Dobar) +2
(Slab) 0
09-Aug-19 20:34:09 PMRaki

Kada s epomene more, morska voda, leto. Putovanje. Jednostavno se boljne osećam pri samoj pomilsi na užitak u vodi, talase i plivanje. More samo je jedno.(Dobar) +1
(Slab) 0
08-May-19 11:25:29 AMDodajte komentar