SrbijaSpace logo

Rančevi za školu

 

Rančevi za školu


Polaskom u vrtić, a danas je to moguće već sa punih godinu dana, postajete deo predškolske ustanove. Kao što i samo ime kaže pripremate se za polazak u prvi razred i početak školovanja. Bilo da ste dete upisali u jaslenu, vrtićku ili predškolsku grupu potreban vam je ranac za vrtić u koji se smeštaju neophodne stvari.


Ranac za vrtić


Od prvog dana polaska u vrtić, bez obzira što ste mali, obično još uvek beba, od roditelja se zahteva da dolazite sa rancem u koji se stavlja sve što je neophodno za ugodan boravak u predškolskoj ustanovi.

Ranac bi trebao da bude prostran kako bi u njega stala:
 

  • presvlaka za dete,
  • neki keks,
  • vlažne maramice,
  • kao i pelene ukoliko se radi o bebama i
  • pidžamica na početku nedelje,

 

ali i odložile stvari koje se deci presvuku u toku dana.

Poželjno je da ranac za vrtić ima dodatni prednji džep sa patent zatvaračem koji je lako dostupan i gde se obično stavljaju rezervne pelene za bebe, a malo starijoj vrtićkoj deci sve sitnice koje želite da budu lako dostupne.

Sa strane ranac ima mrežaste džepove za flašicu za vodu ili pribor za jelo, neke grickalice ukoliko deca idu na izlet ili u šetnju, u pozorište.

Poželjno je da kaiševi za nošenje ranca za vrtić budu lako podesivi jer deca u tom uzrastu veoma brzo rastu, pa je potrebno često kaiševe prilagođavati njihom rastu.

Svaki ranac za vrtić mora imati gornju ručku jer većina ormarića za odlaganje stvari u predškolskim ustanovama ima kuku za kačenje rančeva. Tako da bez gornje ručke ranac vašeg deteta neće biti lako dostupan vaspitačima, a svi znamo koliko je svakom roditelju važno da njegovo dete bude presvučeno i čisto tokom boravka u vrtiću.

A na kraju birajte da li vam je potreban ranac za devojčice ili ranac za dečake. Slike i boje na njima jasno će vam ukazati koji je ranac pravi za vaše dete. Bez obzira što su tako mali, modne trendove im diktira aktuelni crtani film, pa tako ranac za devojčice je obično u pastelnim bojama roze, ljubičastoj, zelenoj i svim njihovim kombinacijama sa slikama jednoroga ili Mini kao omiljenom Diznijevim junakom koja podseća na putovanje u Diznilend. A ranac za dečake će krasiti dinosaurusi ili Miki Mausa u svim mogućim pozama.


Dete za vrtic
 

Kada biraju ranac za vrtić roditelji nemaju lak zadatak pred sobom. Prvo mesto pri izboru dele kvalitet I funkcionalnost, a na drugom, ali jednako važnom je izgled ranca koji želite da bude deo ličnosti vašeg deteta.

Svako ko je imao vrtićko dete tačno zna o čemu se radi. Vrtić je prvo odvajanje dece od roditelja, tamo provode najveći deo dana, ranac za vrtić se koristi, njega gledaju i ostala deca, vaspitači, ali ga i roditelji svakodnevno pakuju, nose i raspakuju. Sigurno da nijedan roditelj ne želi tako važnu stvar u životu svog deteta da kupi pre nego što se ne uveri da je ranac za vrtić baš onakav kakav su želeli da imaju za svoje mališane, a izbor uključuje i funkcionalnost i izgled.

I roditelji, kada birate vašim mališanima ranac za vrtić obavezno obratite pažnju na kvalitet!


Ranac za školu


I dok se okrenete, zatrpani dnevnim aktivnostima i obavezama, vaši mališani postanu školarci. Ukoliko ste imali sreću da kroz vrtić prođete sa jednim rancem, stiže vam novi izazov u vidu biranja ranca za školu. Roditelji koji imaju starije dete kroz ovaj proces će proći lakše jer iz iskustva znaju šta im je potrebno, ali pred roditeljima koji prvi put biraju školski ranac pojavijuje se nimalo lak zadatak.

Rančevi za školu moraju da budu:

  • prostrani
  • sa puno pregrada
  • izdržljivi i otporni na habanje
  • sa podesivim kaiševima
  • anatomski,

 

i po mogućstvu sa dodatnim vezivanjima i obloženim leđima ranca kako bi se omogućila cirkulacija vazduha.


Ranac za prvake


Školski ranac za prvake je kao nicanje prvog zubića za roditelje. Bira se pažljivo i sa puno ljubavi. Vaše voljeno dete je poraslo, počinje školovanje, očekivanja su ogromna, svi sanjaju uspešnog đaka, a na roditeljima da detetu omogući idealne uslove i obezbedi sve najbolje. Prva stanica roditeljima na tom putu je školski ranac za njihovog voljenog  đaka  prvaka.

Izuzetno osetljiva kategorija dece koja tek raste i razvija se zajedno sa svojim rancem koji u tom ne sme da ih sputava. Znači, obavezan izbor je anatomski ranac. On je za ovako malu decu obično manjih dimenzija, a idealno je ukoliko postoji mogućnost podešavanja visine ranca. Podesiva dužina ramenih kaiševa je obavezna stavka pri kupovini ranca za malo dete koje svakodnevno na ramenima treba da nosi teret. Školski ranca za prvake je obično veoma lagan jer njihov sadržaj prilikom nošenja zna da bude opterećujući za tako malu decu.

Rešenje može da bude i ranac sa točkićima. Posebno kada su deca sitnije građe ili manje telesne težine, a ranac u ukupnoj masi može da bude zaista opterećujući. Da bi izbegli stalno nošenje ranca umesto dece, a i sputavali njihovu samostalnost i razvoj odgovornosti, roditelji kupuju rančeve sa točkićima. Pogodni su jer imaju poklopce za točkiće kada ih dete koristi kao ranac, ali i metalni potezač koji služi da se bez opterećenja, poput putnog kofera, ranac rola do škole.


Ranac za tinejdžere


Ranac za tinejdžere mora da bude moderan, u trendu.  Može i da im se ne sviđa, ali ako se nosi ili ga svi imaju tinejdžer će ga kupiti. Samo roditelji znaju koliko su prodavnica obišli da bi udovoljili ukusu tinejdžera, a onda gledate kako se u školskom dvorištu bacaju, šutiraju i služe za međusobnu zabavu. Znači, mora biti izdržljiv, odnosno kvalitetan.

Rančevi za školu za tinejdžere bi trebali da imaju veći broj pregrada, ali i da ne budu preveliki. Srednjoškolci po pravilu ne nose veliki broj kniga u školu, ali kada kupuju ranac, obavezno traže da ima pregradu za laptop i propratne uređaje koje tinejdžerima koriste za nastavu.


Najlepše je đačko doba


I neka se jave roditelji koji nemaju bar jednu sliku deteta sa rancem na leđima. Pa, onda razmislite da li je kupovina ranca za vrtić ili školu usputna stvar ili stvar brižljivog izbora koji za rezultat ima ranac koji odlikuje kvalitet, funkcionalnost, ali i izgled.

 


Autorski tekst: Mir-Njam


Dodajte komentar