SrbijaSpace logo

Regulisanje balansa vaginalne flore sredstva za intimnu higijenu

 

Regulisanje balansa vaginalne flore sredstva za intimnu higijenu

Kad je u pitanju intimna nega žene, najvažnije je da se održi higijena genitalne regije i balans vaginalne flore, jer u suprotnom može doći do različitih nelagodnosti i vaginalnih infekcija. Do disbalansa vaginalne flore može doći usled različitih faktora, ali postoje mnogi načini i saveti koji će očuvati ili vratiti zdravlje intimne zone. Preventivu i pomoć možete potražiti u proizvodima kao što su blagi intimni gel i druga sredstva za intimnu higijenu, krema za vaginu i slični preparati.

Da bi se sačuvalo zdravlje vagine i sprečio razvoj bakterija i gljivica u genitalnoj regiji, potrebno je da intimna nega bude adekvatna. Ona podrazumeva higijenu spoljašnjeg i unutrašnjeg dela vagine koja će održati prirodan balans vaginalne flore odnosno kiselost zaštitnog filma vagine. Za to su zaduženi laktobacili – kolonije dobrih bakterija koje proizvode mlečnu kiselinu, a koja obezbeđuje optimalnu pH vrednost vagine (3,8 – 4,4) u čijoj sredini je razvoj patogenih mikroorganizama otežan. Laktobacili su zapravo prirodan odbrambeni sistem koji sprečava osećaj nelagodnosti u genitalnoj zoni i predstavlja zaštitu od različitih vaginalnih infekcija.

Kako bi intimna nega bila na „zavidnom“ nivou, mnoge žene skone su preteranoj higijeni, smatrajući da time ne mogu da naškode vaginalnoj flori. Međutim, poput nedovoljne higijene – i previše higijene smatra se štetnom, s obzirom da se na taj način uništavaju korisne bakterije, što narušava ravnotežu i povećanja kiselosti vagine. Prema tome, obratite pažnju na to koliko često i na koji način koristite intimni gel i druga sredstva za intimnu higijenu, kao i kojeg su sastava!

Ako vaš intimni gel sadrži agresivne supstance i parfeme, upotrebljavate sredstva za intimnu higijenu poput sprejeva i alkalnih sapuna, više puta dnevno i nepravilno koristite intimni gel ili gel za tuširanje koji nije pogodan za vaginu - vaša intimna nega nije adekvatna i tako ćete ugroziti zdravlje genitalne zone.

Takođe, izbegavajte usmeravanje jakog mlaza vode ka intimnoj regiji, a nije dobro ni unutrašnje ispiranje vagine, jer se time smanjuje proizvodnja laktobacila odnosno mlečne kiseline, te je moguća pojava suvoće vagine, pojačanog sekreta, svraba, peckanja i drugih simptoma iritacija koji dovode do razlilitih vaginalnih infekcija. 

Pravilna intimna nega podrazumeva upotrebu tople vode i nežnog sredstva za intimnu higijenu kao što je intimni gel ili losion na prirodnoj bazi koji ne uklanja lipide i održava prirodnu kiselost vagine. Takav je npr. Vagisan Losion za intimno pranje sa mlečnom kiselinom koja održava i obnavlja pH vrednost vagine i sprečava iritacije, a sadrži ekstrakt kamilice koji umiruje kožu vagine i pruža joj glatkoću. Mogu ga koristiti sve dame bez obzira na godine, pogodan je i za trudnice i žene koje se leče od vaginalnih infekcija, a upotrebljava se jednom do dva puta u toku dana za pranje spoljašnjeg dela vagine.
 

Koji su uzroci disbalansa vaginalne flore i nastanka vaginalnih infekcija?

Vaginalne infekcije nastaju usled promene kiselosti vaginalne flore odnosno ako ovaj disbalans ne lečite nekom od krema za vaginu ili vaginatorija koje sadrže mlečnu kiselinu. Vaginalete, kreme za vaginu i ostala sredstva za intimnu higijenu možete koristiti takođe i preventivno kako biste očuvale ili obnovile vaginalnu floru, a ono što doprinosti njenoj neravnoteži jeste:

  • Korišćenje antibiotika,
  • Hormonski disbalans,
  • Oslabljen imuni sistem,
  • Pranje vagine iznutra,
  • Alkalne telesne tečnosti (krv, sperma, plodova voda i druge tečnosti čija je pH vrednost veća od prirodne pH vrednosti vagine),
  • Nedovoljna, neadekvatna i preterana intimna nega.


Svi ovi faktori uzrokuju smanjenje proizvodnje laktobacila tj. mlečne kiseline i promenu normalne pH vrednosti vaginalne flore, čime se stvara mogućnost za razmnožavanje bakterija i gljivica, što dalje dovodi do vaginalnih infekcija.
 

Krema za vaginu i vaginalete pogodne za intimnu negu žena

Kada je intimna nega u pitanju, žene mnogo toga mogu same da preduzmu radi poboljšanja intimnog zdravlja. Ako imate probleme sa suvoćom i drugim simptomima iritacija i infekcija vagine, trebalo bi posebnu pažnju da obrate na sredstva za intimnu higijenu, te čak i preventivno koriste vaginalete ili druge adekvatne proizvode za intimnu negu kao što je krema za vaginu. Oni koji sadrže mlečnu kiselinu su najkorisniji, jer će očuvati i obnoviti vaginalnu floru i omekšati sluzokožu vagine.

Takva je Vagisan krema MoistCream bez hormona koja predstavlja preparat u borbi protiv suvoće vagine uzrokovane bilo kojim faktorom. Ova hidratantna Vagisan krema sadrži i lipide, te obezbeđuje gipkost, vlažnost i umirenje unutrašnjeg i spoljašnjeg vaginalnog područja. Pogodna je i za trudnice i dojilje, pa i upotrebu pre seksualnog odnosa. Vagisan krema za vaginu pomaže i kod hormonskih terapija, može se koristiti zajedno sa vaginaletama koje sadrže hormone, kao i bilo kojim drugim sličnim proizvodima.

Osim krema za vaginu, tu su i vagitorije sa mlečnom kiselinom, a jedne od njih su i Vagisan vaginalete koje su bez masnih sastojaka osetljivih na toplotu, a sadrže dodatno natrijum laktat. Ove supstance korisne su za očuvanje ili obnovu vaginalne flore, kao i ublažavanje efekata alkalnih telesnih tečnosti, a možete ih koristiti dugoročno i tokom trudnoće i dojenja.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

angiep

Slazem se, rizik od infekcije je veliki na javnim bazenima, kupalistima i spa centrima, zato treba paziti i ici samo na proverena mesta gde se odrzava dobra higijena. I takodje izbegavajte da idete bosi po plocicama na tim javnim kupalistima jer se moze zaraditi i gljivicna infekcija.

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Feb-20 12:25:27 PMNehigijena je glavni razlog

Da dodamo još jedan razlog za narušavanje vaginalne flore - nehigijena u spa i welness centrima koje niču na sve strane a neki su i sumnjivog kvaliteta. Dešava se da se voda ne promeni i da se nije upotrebilo adekvatno sredstvo dezinfekcje. Ukoliko posećujete neki spa centra držite se preporuka (https://spaintimo.rs/komentari.php) i dobro se raspitajte. Da ne bude psole prekasno

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Feb-20 09:52:08 AMDodajte komentar