SrbijaSpace logo

Saveti i ideje za savršenu slavsku trpezu

 

Saveti i ideje za savršenu slavsku trpezu

Slava je posebna prilika za sve domaćine koji obeležavaju ovaj dan i pripreme ponekad traju i danima kako bi sve proteklo u najboljem redu. Najveći deo ovih priprema je hrana i postavljanje trpeze kako bi gosti bili siti i zadovoljni. Većina domaćina se odlučuje za klasične stvari i svake godine ponavlja provereni recept, dok postoje i oni koji se trude da svake godine iznenade svoje goste nekim novim specijalitetima. U koju god grupu da spadate, uz pomoć nekoliko ideja vaša trpeza će biti nešto što će gosti pamtiti od jedne do druge slave.


Postavljanje i dekoracija


Pre no što iznesete hranu, ono što će gosti primetiti jeste izgled stola i ovo će biti savršeni uvod u ono što ih čeka. Kako biste bili sigurni da će sve biti urađeno kako treba, vodite se savetima stručnjaka za dekoraciju. Za početak, niko ne voli prenatrpane stolove koji su puni raznih ukrasa koje ćete morati skloniti čim gosti sednu.

Kako biste ovo izbegli, na stolu ostavite samo ono što nikome neće smetati. Aranžman svežeg cveća je uvek dobro rešenje koje može da podigne izgled stola i možete ga naručiti ili napraviti u bilo kojoj veličini kako ne bi zauzeo puno prostora. Odlučite se za boje koje se lepo uklapaju kako ne biste napravili šarenilo na stolu koje će svima odvraćati pažnju.
 

Slavski kolac


Ništa bez slavskog kolača i sveće


Umeće pravljenja slavskog kolača sa svim ukrasima na njemu zahteva posebnu tehniku kojom se mali broj domaćica može pohvaliti. Ipak, moderno doba ima svojih prednosti te se mogu naći razni video tutorijali koji u detaljnim koracima prikazuju kako napraviti kolač i ukrase koji će oduševiti sve goste. Ukoliko niste sigurni da ćete umeti da se odazovete zadatku, naručite jedan, samo to uradite na vreme jer je poznato da se usled gužve mnoge pekare koje se ovim bave ne mogu odazvati potražnji.


Mali zalogaji iz snova


Postoje domaćice kojima spremanje hrane za slavu jednostavno ne ide od ruke ili nemaju vremena da se posvete satima u kuhinji kako bi sve bilo savršeno. Na sreću, danas postoji ceo sistem osmišljen da se ovaj problem vrlo brzo i lako reši. Ukoliko želite da na sto iznesete hranu koja će pleniti ukusom i izgledom, naručite specijalni ketering za slavu koji je osmišljen tako da zadovolji ukuse vas i vaših gostiju. Na osnovu toga da li želite posni ili mrsni meni, u dogovoru sa firmom za ketering možete da kreirate tip hrane koju želite da naručite za svoje goste.

 

Slavski kolaci


Torta i sitni kolači


Iako je poznato da slavska trpeza obiluje hranom i da se uz priču i dobro raspoloženje uglavnom više jede, ne može se zamisliti da se obrok ne završi tortom i sitnim kolačima. Ukoliko je ceo meni za koji ste se odlučili bio prilično težak, pronađite neke recepte za torte koje su lagane i mogu da upotpune zamisao koju ste započeli od predjela. Uz to, izbegavajte torte koje su pune kaloričnih sastojaka i sitne kolače koji su puni šećera jer to neće prijati vašim gostima.


Spremite nešto neočekivano


Ukoliko želite da iznenadite svoje goste i pripremite nešto što niko nije očekivao, pronađite kombinacije koje nikada do tada niste spremali za proslave. Od jednostavnih salata koje su sačinjene od slatko-slanih kombinacija do jela koja zahtevaju malo ozbiljniju pripremu, postoji veliki broj recepata koje možete da napravite spram mogućnosti. Ovo će, uz elegantno serviranje, biti nešto što će oduševiti vaše goste i biti pravi faktor iznenađenja.

Slavska trpeza može da se spremi i u kratkom roku uz dobru organizaciju i pripremu na vreme. Kako biste izbegli eventualne greške, napravite detaljan plan za kupovinu i raspored spremanja kako bi sve bilo na nivou. Uz ovih nekoliko saveta, vaša slava će biti nešto što će svi pamtiti i jedva čekati sledeću.

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar