SrbijaSpace logo

Sedam saveta da dobijete savršeno ulazno stepenište

 

Sedam saveta da dobijete savršeno ulazno stepenište

Pored njihove osnovne funkcije povezivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, ulazne stepenice igraju i ključnu ulogu u stvaranju prvog utiska o kući. Stepenice su ne samo praktičan element koji omogućava pristup ulaznim vratima, već kroz materijal, oblik, boju i dizajni čine jedinstven estetski detalj koji definiše karakter i stil objekta na kome se nalaze.

U tekstu koji je pred vama daćemo vam nekoliko najvažnijih saveta koji vam mmogu biti od koristi ukoliko želite da napravite ili obnovite vaše ulazno stepenište.


#1 Dobro isplanirajte pre nego što počnete sa oblaganjem


Prvi i ključan korak u procesu izgradnje i popločavanja stepeništa i terasa je planiranje. Samo dobrim planiranjem dobićete funkcionalnost, trajnost i dizajn koji je usklađen sa eksterijerom vašeg doma što će rezultirati i ukupnim podizanjem vrednost vaše nekretnine. Pažljivo odredite koje su vaše potrebe u smislu dimenzija, kakav materijal želite, kao i koji redosled operacija je najbolje da uradite.

Pre nego što počnete bilo kakve radove, važno je da temeljno analizirate teren na kojem će se naći stepenice. Prilagodite dizajn terenu i razmislite o faktorima kao što su nagib i drenaža ukoliko radite potpuno nove stepenice. Izračunajte tačan broj stepenika i odredite širinu gazišta.


#2 Pripremite podlogu


Očistite podlogu od svih nečistoća i korova koji su u međuvremenu izrasli između pločica ukoliko renovirate stare stepenice. Dobro izravnajte površinu na kojoj ćete postavljati pločice ili prirodni kamen i ako je potrebno dodajte drenažu ili beton tamo gde nedostaje. Ponovo upotrebite libelu kako biste proverili da li vam je podloga potpuno horizontalna.

Ukoliko to nije slučaj i nastavite sa popločavanjem pre nego što izravnate podlogu imaćete velikih problema da sve lepo uklopite. Što je podloga ravnija to će vam kasnije biti lakše da postavljate pločice, prirodni kamen ili drvo, u zavisnosti za koju vrstu materijala se budete odlučili.


#3 Izaberite materijal koji će se najbolje uklopiti sa celokupnim eksterijerom


Kada popločavate stepenice na raspolaganju vam je zaista veliki izbor materijala koje možete iskoristiti. Ipak, izbor pravog je ključan za dugotrajnost i estetiku stepeništa i važno ga je uklopiti sa ulaznim vratima, ali i sa celokupnim eksterijerom kuće. Evo nekoliko materijala koji se najčešće koriste za oblaganje stepeništa.

Betonske ploče su popularan izbor zbog svoje pristupačnosti i nešto duže trajnosti. Dostupne su u različitim oblicima, bojama i veličinama što omogućava širok spektar dizajnerskih mogućnosti. Jedino što je potrebno je da ih uklopite u dizajn eksterijera. Naravno da ih nećete postavljati na stepenice ukoliko vam je cela kuća ili vikendica od drveta. Betonske ploče imaju nešto nižu cenu u poređenju sa drugim materijalima za popločavanje, što ih čini ekonomičnijim izborom.

Prirodni kamen poput granita, mermera, peščanika i travertina daje stepeništu i terasama rustičan, elegantan ali i luksuzan izgled. Sa druge strane, ploče od prirodnog kamena su izuzetno izdržljive i otporne na habanje, i predstavljaju dugoročno rešenje. Lako se održavaju i daju posebnu lepotu prostoru. Teksture, boje i dizajn mogu biti zaista različiti tako da ih je lako uklopiti u svaki ambijent. Tako na primer, travertino, pored toga što ga možete postavljati unutar doma, odlično je rešenje i za stepenice i terase. Dolazi u širokom spektru boja, od bele preko plave do sive, i jako ga je lako uklopiti u eksterijer kuće. Ono što je takođe prednost, ploče od travertina izrađuju se u standardnim dimenzijama stepeništa (120 x 33). Međutim, ako vam je potrebna druga veličina travertina jer postojeće stepenice nisu standardnih dimenzija, može se seći shodno vašim potrebama. Više o travertinu i njegovoj upotrebi pogledajte ovde.

Keramičke pločice su popularan izbor podnih obloga pre svega zbog velikog dijapazona boja i dezena. Otporne su na različite vremenske uslove (mada ne koliko i prirodni kamen) kao i na habanje i fleke. Lako ih je održavati povremenim čišćenjem i prebrisavanjem, pa je i to jedan od razloga njihove široke upotrebe.

Drvo je još jedan prirodni materijal koji možete iskoristiti za izgradnju stepenica, ali zahteva redovno održavanje (čišćenje, premazivanje, zaštitu od vlage) kako bi se očuvala njegova lepota i produžila trajnost. Daje toplinu i prirodni ton ulazu u svaki dom. Može se prilagoditi različitim stilovima i dizajnima, ali je ipak najskladnije upotrebiti ga ukoliko i sam eksterijer kuće (vikendice) ima drvene elemente.


#4 Postavljanje ploča za stepenice


Ako niste spretni sa majstorijama, najbolje je da posao popločavanja prepustite profesionalcima. Međutim, ako imate dovoljno vremena na raspolaganju, alat, želju i ideju, možete ih i sami obložiti i stvoriti jedinstven dizajn.


uLazna vrata
 

Bez obzira koju vrstu materijala odaberete za popločavanje stepeništa, moraćete pripremiti i očistiti podlogu. Ukoliko postavljate pločice biće vam potreban malter i fuga. Sa druge strane, ako postavljate prirodni kamen imajte na umu ukoliko izaberete ploče većih dimenzija da su one teže i da će vam možda biti potrebna pomoć prijatelja. Ali ako popločavate stepenice, na primer, lomljenim kamenom, sav posao možete uraditi i sami. U svakom slučaju kao i kod pločica biće vam potrebni malter i/ili lepak za kamen i eventualno fuga. Radite polako i strpljivo, birajte komade koji će se lako uklopiti i po potrebi isecite kamen na željenu dužinu ili oblik.


#5 Uradite završnu obradu ukoliko želite dodatni sjaj


Keramičke pločice i betonske ploče ne zahtevaju završnu obradu, dok kod prirodnog kamena, ako već nije urađena, može da se uraditi.  Ako želite da date sjaj i luksuzan izgled stepeništu možete ispolirati kamen (mada se u pojedinim slučajevima ne preporučuje zbog klizanja) ili kupiti ploče od prirodnog kamena koje već imaju urađenu završnu obradu. Pre nego što budete kupili kamene ploče koje ćete ugraditi u stepenište, posavetujte se sa prodavcem o njihovoj nameni.

Sa druge strane, kod drveta je završna obrada i zaštita obavezna. Nakon što postavite daske i/ili letve dobro bi bilo da ih ishoblujete, zatim jednom premažete zaštitnim slojem, sačekate da se osuši i ponovo ishoblujete. Nakon toga nanosite završni premaz.


#6 Postavite ogradu i rukohvate


U zavisnosti od vrste materijala za stepenište birajte i ogradu. Drvo, aluminijum, gvožđe i prirodni kamen su najčešći izbor. Štaviše, možete mešati materijale i postaviti male stubiće od prirodnog kamena a između njih aluminijumske rukohvate.


Ulazna vrata
 

Svakako, ako imate drvene stepenice onda i rukohvati neka budu od istog mterijala. Ako ste stepenice popločali prirodnim kamenom, onda i ograda može biti obložena pločicama od travertina, mermera ili neke druge vrste kamena. Ukoliko želite da razbijete monotoniju a imate nešto veće i duže stepenice, onda postavite stubiće obložene pločicama od prirodnog kamena a rukohvati neka budu aluminijumski. Uz stepenice od prirodnog kamena odlično se uklapa i ograda od kovanog gvožđa. Da biste ih dodatno obogatili, na stubićima možete postaviti i baštensku rasvetu.

Ulazne stepenice su važan deo svakog doma, ne samo kao funkcionalni element koji omogućava pristup kući, već i kao estetski detalj koji doprinosi prvom utisku i celokupnom doživljaju prostora u koji ulazite. Nadamo se da smo vam u ovom tekstu dali neke smernice i savete koji će vam biti od koristi ako želite da vaše ulazne stepenice budu lepe i da se esavršeno uklope u čitav ambijent vašeg doma.

https://pixabay.com/photos/round-arch-front-door-entrance-door-466043/

https://unsplash.com/photos/brown-wooden-rocking-chair-on-porch-beside-closed-french-doors-iAD4Ry8z3JU

https://unsplash.com/photos/closed-white-and-black-house-with-checked-staircase-HNQtAXnQlKA


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar