SrbijaSpace logo

Spasimo pluća od zagađenja!

 

Spasimo pluća od zagađenja!

Grejna sezona uveliko je počela a sa njom i sledstveno pojačano zagađenje vazduha. Tmurne jesenje dane nadopunjuje magla često toliko izražena da se ne vidi prst pred okom, pa se postavlja logično pitanje, da li maske treba da nosimo zbog korone ili zagađenja vazduha. Kako da spasimo pluća od zagađenog vazduha? Kako da prečistimo vazduh?

Prizori iz velikih gradova širom sveta u kojima se stanovništvo probija kroz oblake dima i magle do juče su nam delovali nestvarno, a već danas tu sliku i priliku imamo ovde u našoj zemlji.

I nekako je tužno što nam se polako gase prirodni resursi, što su nam osnovna životne potrbe za čistim vazduhom, vodom, kvalitetnom hranom sve ugroženije i što moramo da počnemo da se bavimo stvarima o kojima ranije uopšte nije bilo potrebno da razmišljamo jer smo živeli u koliko toliko normalnijem ekološkom okruženju. Kako zaštititi pluća?

Postali smo borci za životnu sredinu, ekolozi, travari, lekari, botaničari, hemičari; apsolvirali smo mnoge „naučne grane“ da bi znali kako da se zaštitimo od opasnosti koje nam prete kao posledica zagađenja životne sredine. Ovde možete pročitati nekoliko korisnih saveta koji Vam mogu pomoći da zaštitite svoja pluća i ublažite već postojeće tegobe.
 

OKRUŽITE SE BILJKAMA KOJE PREČIŠĆAVAJU VAZDUH

 

  • Engleski bršljen – brojne studije pokazale su benefiti bršljena za disajne organe pre svega jer je pogodan za stanove u kojima ima dosta vlage,jer sakuplja vlagu i sprečava pojavu buđi što je posebno važno kod osoba koje imaju alergiju na buđ i osetljive disajne puteve.
  • Sanseverija - ova biljka, ukoliko je držite u sobi garantuje Vam zdrav i kvalitetan san. Takođe poznata pod imenom „svekrvin jezik“, ovaj biljka sa  žutim vrhom oslobađa kiseonik noću, pomažući vam da bolje dišete dok spavate. To je jedna od najboljihprirodnih „postrojenja“ za filtriranje vazduha od formaldehida, ksilena, benzola, toluena i trihloretilena.

 

Bonus video: kako prečistiti vazduh od virusa u 2021. godini?

 

  • Hlorofitum ili „pauk palma“ – za početnike ovo je jedna vrlo otporna i korisna biljka koja će se boriti protiv toksina, uključujući ugljen monoksid i ksilen, rastvarač koji se koristi u štamparskoj i gumarskoj industriji. Ako imate kućne ljubimce, ovo je jedna od retkih sobnih biljaka koja nije toksična za životinje.
  • Vodena palma - Ovo je jedna od retkih biljaka koja može pomoći u smanjenju nivoa amonijaka u prostoru. Ako se pitate odakle amonijak, setite se da većina sredstava za čišćenje sadrži jedinjenja na bazi amonijaka.
  • Zamija – jedna od najzahvalnijih biljaka za održavanje koja je posebno pogodna za zatvorene prostorije, kancelarije, dnevnu sobu, vrlo je otporna a istovremeno veoma korisna jer uklanja toksine kao što su ksilen, toluen i benzol iz vazduha.
     

OČISTITE  ORGANIZAM OD TOKSINA KOJE UNOSITE NA DNEVNOM NIVOU


Ne možemo da biramo kakav vazduh uništimo a još manje šta udišemo; pouzdamo se u sajt koji daje izveštaj o kvalitetu vazduha ili “čiku na bilbordu” koji menja boje od zelene do crvene i ljubičaste, prekrstimo se i izađemo napolje.

Mi imamo želju da živimo zdravo ali koliko je to zaista moguće u današnjem vremenu?!

Čak i da je hrana organska kao problem imamo kisele kiše. Kiša je prirodno kisela zbog prisustva ugljen dioksida (CO2) u atmosferi, te joj pH vrijednost iznosi 5.5 - 5.7. Kisela kiša je padavina koja je zagađena raznim hemikalijama. pH vrijednost kisele kiše iznosi u proseku 4 do 4,5. To otprilike odgovara 40 puta većoj količini kiseline u odnosu na klasičnu kišnicu. Smanjenje pH vrijednosti za jednu meru znači porast kiselosti za deseterostruko.

Ta kiša pada po našoj hrani, ulazi u zemlju  i onda nemamo jedan već četiri krucijalna problema  zagađenu VODU, VAZDUH, ZEMLJU A SA TIM I HRANU!

Mi otrove svakodnevno unosimo u organizam a ono što može da nam delimično pomogne u čišćenju organizma od toksina i radioaktivnih supstanci koje su takođe svuda prisutne je detoxamin aktivirani zeolit koji može da apsorbuje štetne materije, toksine, teške metale, štetne produkte metabolizma i izbaci ih iz organizma. Koristeći detoxamin već smo učinili veliku dobrobit za naš organizam. U čišćenju organizma zahvaljujući svojoj antioksidativnoj sposobnosti od koristi mogu biti i maslinovo ulje, seme lana avokado, brokoli paradajz i belo vino, korijander,crveni zdravac...

Obradujte svoja pluća čistim vazduhom u svom domu

O biljkama koje možete uzgajati u svom okruženju a koje blagotvorno deluju na mikroklimu prostora i čiste vazduh smo već govorili, ali svakako uvek možemo učiniti korak više , i primeniti fotokatalitički prečišćivač vazduha koji je pravi “ubica” štetnih mikroorganizama koje cirkulišu u vazduhu.

Pored toga što ćete smanjiti koncentraciju prašine u vazduhu, čvrstih čestica i polene, fotokatalitički prečišivač usisaće i one najštetnije čestice koje su najopasnije za pluća - pm2,5 i pm 10 čestice, kao i viruse, bakterije i mikotoksine koji su najčešći izazivači respiratornih bolesti.

Dakle, možete uraditi mnogo toga da zaštitite sebe i svoj organizam i svoja pluća od ataka različitih neprijatelja koji su često nevidljivi našem oku a značajno nam mogu urušiti zdravlje. Potrebno je da shvatimo da rešenje uvek postoji, samo je pitanje koliko smo spremni da se suočimo sa problemom i poradimo na tome da ga rešimo.

 


Autorski tekst: nikolag


Dodajte komentar