SrbijaSpace logo

Šta je alopecija

 

Šta je alopecija


Alopecija

Alopecija, najčešće prevedena kao uži pojam, ćelavost, je gubitak vlasi koji se može odigrati na glavi ili nekom drugom delu tela. Obično je u alopeciju uključena glava, odnosno, pojavljuje se kao ćelavost, tj. kao nedostatak vlasi na glavi, na onim delovima gde je u detinjstvu ili mladosti postojala.

Ozbiljnost gubitka kose može da varira od male oblasti do cele glave. Za razliku od nekih drugih promena na koži, nestanak vlasi sa kože glave (skalpa) obično ne prati upala niti ožiljci nisu prisutni.

Gubitak kose zbog opadanja kod nekih ljudi izaziva psihološki stres i probleme sa samopouzdanjem. Kod težih oblika alopecija sreću se i promene na noktima.
 

Kako nastaje alopecija?

Alopecija se javlja uglavnom kao postepeni proces. Zalisci kose se sve više povećavaju, a na temenu se često javlja proređena kosa, sa sve slabijim vlasima koje zamenjuju jaće vlasi, da bi na kraju na temenu ostalo veoma malo ili nimalo kose. Sličan proces razređivanja kose i zamene jačih vlasi slabijima dešava se i na zaliscima.

Najčešće se kod severnijih naroda javlja gubitak kose na čelu i zaliscima, a kod južnih je češći nestanak kose prvo na temenu. Postoji nekoliko obrazaca alopecije. Uobičajeni tipovi uključuju: gubitak kose kod muškaraca, gubitak kose kod žena, alopecija areata i stanjivanje kose poznate kao telogen efluvium.

Uzrok gubitka kose kod muškaraca je kombinacija genetike i muških hormona, uzrok gubitka kose kod žena je nejasan, uzrok alopecije areate je autoimuna, a uzrok telogenskog efluviuma je obično fizički ili psihološki stresan događaj. Telogen efluvium je vrlo čest nakon trudnoće kod žena.


Koliko često se javlja alopecija?

Prema našim saznanjima, procene broja osoba sa alopecijom areata koje na kraju razviju alopeciju unversalis ili totalis se kreću od 7% do 25%. Ćelavost je češća kod muškaraca (androgena alopecija) nego kod žena: kod muškaraca gotovo nikada ne dolazi do gubitka vlasi sa strane i na dnu temena, prema vratu. 
 

Kako se suprotstaviti alopeciji?

Tretman alopecije može biti višestruk, a najbolja je kombinacija tableta, losiona, šampona i sredstava za negu kose. Ako ipak opadanje kose dođe do razmera da se pojave površine kosišta odnosno skalpa bez kose ili sa vrlo razređenom kosom, onda je najbolje pristupiti transplantaciji ili presađivanju kose. Poznate metode tarnsplantacije su FUT (STRIP), FUE(Follicular Unit Extraction), DHI (Direct Hair Implantation) i AHT (Advance Hair Transplantation) metoda presađivanja kose.


Da li postoji trajno rešenje da se zaustavi alopecija?

Lečenje alopecije se vrši uz konsultaciju sa svojim dermatologom. Važno je da osoba obolela od alopecije ima redovne kontrole zbog hroničnog i recidivirajućeg toka bolesti. Obzirom da postoje razni vidovi alopecije, spram toga se određuje i terapija. Uglavnom se primenjuju salicilna kiselina 2%, kortikosteroidne masti i  cignolin 0,5-1%. U većini slučajeva se javlja progresivni boljitak dok se u određenim slučajevima ne može učiniti mnogo.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Nenad

Bolest modernog života. Ne saćam se da se naše dede žalili na ćelavost, alopeciju i slične bolesti. Ranije je retko ko gubio kosu. Da li je to ishrane, do stresa, do previše uredjaja oko nas koji zrače, ko će ga znati. U tekstu se tvrdi da je alopecija izlečiva u većini slučajeva, ali bojim se da baš nije tako(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Jul-19 11:12:26 AMSrecko

Dobro je sto se izgubljena kosa moze vratiti transplantacijom inace bi morali brijati glavu.(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Jul-19 21:01:52 PMDodajte komentar