SrbijaSpace logo

Šta je boswellia serrata?

 

Šta je boswellia serrata?

Tamjan je vekovima veoma cenjena biljka kako od strane vrhovnih verskih poglavara tako i od strane lekara.

Tamjan je poznat još i pod nazivima:

  • Boswellia serrata
  • ili Indijski tamjan,
  • Olibanum,
  • Sveto drvo,
  • Rajski dar,  
  • Salai gugul ili
  • Sallaki kako ga u sanskritu zovu.
     
 


Jedna je od 16 podvrsta tamjana koje su do sada identifikovane, i  koristi se za proizvodnju crkvenog tamjana,  esencijalnih ulja i ekstrakta. Našao je svoju primenu u fitoterapiji, aromaterapiji  i humanoj medicini kao dijetetski suplement.

Bosvelija serata tablete pro100healthy

Boswellia serrata bogata je bosveličnom kiselinom i esencijalnim uljima što je čini idealnom za terapeutske svrhe i može se primenjivati spolja /u tu svrhu uglavnom se koriste ulja ili kreme/ ili u obliku kapsula za oralnu upotrebu. Za razliku od eteričnih ulja koja se lako mogu naći na tržištu, kvalitetnih dijetetskih suplemenata na bazi tamjana veoma je malo.

Dok u našoj zemlji reč “tamjan” uglavnom asocira na crkvenu službu i kađenje, širom sveta rade se ozbiljna klinička istraživanja koja ukazuju na efikasnost njegove primene u preventivne i terapijske svrhe. Ustvari, tamjan kao lek postaje popularniji od tamjana u religijske svrhe.


Primera radi, klinička ispitivanja potvrdila su njegovu efikasnost kod reumatskih bolesti i osteoartritisa kolena.


Tamjan drvo

 

Kod osoba koje su uzimale Indijski tamjan kao suplement  tokom dva meseca, značajno je smanjen bol prilikom izvođenja aktivnih i pasivnih pokreta, bolovi u toku noći, i bol se pojavljivao tek nakon znatno duže šetnje u odnosu na period pre početka suplementacije.


Nakon tri meseca smanjili su se otoci i bolna osetljivosti u predelu zglobova.  Indijski tamjan u kombinaciji sa dolomitom /kombinacija magnezijuma i kalcijuma/ posebno se preporučuje kod bolesti koštano-zglobnog sistema. 

 


Tamjan kao lek u svetu se preporučuje i osobama koje boluju od astme i hroničnog bronhitisa, naravno pod uslovom da nemaju alergiju na tamjan. Već posle dvonedeljne primene Indijskog tamjana značajno se smanjuju astmatični napadi a spirometrijski nalazi ukazuju na poboljšanu prohodnost disajnih puteva.

Kod Kronove  bolesti i ulceroznog kolitisa iznenađujuće je to što se Boswellia serrata pokazala efikasnom koliko i sulfasalazin, lek koji koristi savremena medicina u terapiji ovih bolesti.

Ono što je manje poznato je da Indijski tamjan čuva i regeneriše ćelije jetre čak i kada su u pitanju ozbiljne bolesti poput hepatitisa C.
 

Tokom 18 meseci kod pacijenata koji su uzimali tamjan kao suplement značajno je poboljšan kvalitet života, smanjeno je oštećenje,čak je zapažena i regeneracija ćelija jetre.


Kako koristiti tamjan?

Tamjan u kapsulama u zavisnosti od koncentarije uzima se 2-3 puta dnevno najbolje uz obrok.

U narodnoj medicini stanovnici Bliskog istoka a posebno Omana, odakle pretpostavlja se dolazi najkvalitetniji tamjan, imaju običaj da rastope tamjan u vodi, a nakon toga da popiju vodu, jer tzv. ″Luban″, kako ga oni nazivaju, deluje blagotvorno na niz tegoba uključujući želudačne i disajne smetnje.

Lekovitost tamjana je poznata vekovima

Takođe kod njih se praktikuje žvakanje tamjana radi zdravlja zuba i usne šupljine jer se smatra da  zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, tamjan sprečava infekcije. U klasičnoj medicini i stomatologiji ne preporučuju se ovakvi saveti jer se smatra da tamjan može oštetiti zubnu gleđ. 

U svakom slučaju, lekovita a na našim prostorima ne tako popularna Boswellia serrata mnogo je više od biljke čiji predivan miris ispunjava domove vernika. Ako uspete da proniknete u tajnu lekovitosti ove drevne biljke, respiratorni problemi i bolna stanja postaće prošlost a kvalitet života  nešto na čemu Vam svi samo mogu pozavideti.

 

 

BONUS VIDEO: Indijski tamjan - iskustvo korisnika


 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (6)

Deki

Obecao sam da cu podeliti sa vama svoje iskustvo. Evo, posle nesto vise od mesec dana koriscenja tamjana osetio sam solidnu razliku i promene. Naime pre 2 godine mi je dijagnostifikovan divertikulitis. Svasta sam probao da sebe resim problema koje sam povremeno imao dok nisam nasao tekstove o tamjanu.
Pronasao sam kod pro 100 healthy i narucio prvu turu. Za sada su moji problemi mnogo manji i nadam se da ce uskoro i proci..U svakom slucaju, procitajte tekst o tamjanu i slobodno probajte.....(Dobar) +6
(Slab) 0
23-Jan-19 13:29:35 PMEma72

Deki, da li mozete da nam kazete kakvi su rezultati, s obzirom da koristite tamjan vec mesec dana? Hvala unapred.(Dobar) +6
(Slab) 0
21-Jan-19 14:49:58 PMMilovan

Zaista čudesna biljka taj indijski tamjan: lek i za dušu i za telo.(Dobar) +10
(Slab) 0
18-Dec-18 15:46:07 PMDeki

Tekst je zaista nesto posebno. Uspeo sam da pronadjem ovaj proizvod kod nas. Tek sam krenuo da ga upotrebljavam i za sada sto sam primetio, je da se oseca ukus tamjana. Javicu vam kakvi su efekti. Pronasao sam ga na sajtu pro100healthy.rs. Isporuka je bila brza i efikasna(Dobar) +11
(Slab) 0
18-Dec-18 15:13:15 PMmarko

Gde se moze nabaviti?(Dobar) +11
(Slab) 0
18-Dec-18 09:09:54 AMSlavica

Predivan tekst i za mene neočekivano informacije o indijskom tamjanu. Hvala još jednom i dobili ste vernog pratioca, mene :)(Dobar) +16
(Slab) 0
17-Dec-18 19:00:27 PMDodajte komentar