SrbijaSpace logo

Šta je garsonjera?

 

Šta je garsonjera?

Reč Garsonjera je termin koji mi poznajemo, a potekla iz francuskog jezika od reči „Garson“, što u prevodu znači „Momak“. U nekom ranijem vremenu, garsonjere su kao nekretninu koristili momci pa se ova stambena jedinica inače smatrala kao momački stan.

Zvanična definicija garsonjere je: najmanja smeštajna jedinica, koju čini jedna prostorija!

Stambenu jedinicu garsonjera, čini jedna prostorija i u sklopu te prostorije smeštena je mala kuhinja, minijaturna trpezarija, mali dnevni boravak, manje kupatilo, toalet, kao i manji dnevni boravak. Ova mala stambena jedinica, ponekad može posedovati i manju terasicu. U pojedinim slučajevima se može videti, kako je mala razlika između garsonjere i jednosobnog stana, a klijenti ova dva tipa stambenih jedinica, često znaju i pomešati. 

Najčešće veličine garsonjera su od 20 pa sve do 40 kvadrata, mada se u Novom Sadu može pronaći i izuzetno šarmantna garsonjera, minijaturne veličine od samo 8 kvadrata. Mada imamo informaciju da je jedna potpuno funkcionalna garsonjera u strogom centru Budve, posedovala neverovatnih 6 kvadrata i posedovala sve što je bilo neophodno jednom bračnom paru, koji se bavi proizvodnjom i prodajom suvenira. 


Garsonjere najčešće poseduju veličinu od 20 do 40 kvadrata!

Poznato je kako se u Japanu svaki centimetar prostora, iskoristi za formiranje minijaturnih garsonjera. Upravo od Japanaca možemo naučiti, kako maksimalno iskoristiti svaki delić ove male stambene jedinice, a toplo vam preporučujemo da na interenetu potražite neke od već izvedenih projekata.

Naravno da su garsonjere kao stambena jedinica, predviđene za samce (naročito funkcionalne za studente i radnike samce) ili eventualno bračne parove bez dece.


Garsonjere su predviđene za samce (naročito dobre za studente), radnike ili eventualno za bračne parove bez dece!

Garsonjere u Engleskoj nazivaju „Apartman efikasnosti“, „Studio apartman“ i „Samostalni apartman“. U ovoj državi garosnjere uglavnom poseduju kuhinju i dnevni boravak, koji se ujedno koristi za spavanje u toj jednoj stambenoj celini. Garsonjere u Engleskoj poseduju svakako toalet i kupatilo.

U Italiji ovu malu stambenu jednicu zovu „Monolocale“, što u prevodu znači „Jedna soba“. U Keniji garsonjeru nazivaju „Krevet“ na Novom Zelandu „Studio soba“, Nigeriji „Samostalni apartman u sobi“, a u Japanu garsonjera nazivaju „Jednosobna vila“.

Norvežani garsonjeru nazivaju „Jednosobni stan“, u Portugalu ovu stambenu jedinicu nazivaju „T-Zero“ u Rumuniji „Garsoniera“, a u Poljskoj „Kavalerka“. 


Garsonjere Novi Sad
 

Zanimljiva je priča iz Singapura u kojoj se navodi da je njihov odbor za razvoj i stambena pitanja, gradio garsonjere samo da bi zadovoljio potrebe naglog rasta stanovništva. Još je zanimljivija informacija u kojoj se kaže da su garsonjere u poslednje vreme, mogli kupiti samo stanovnici sa najmanje 55 godina navršenog života. 

U Novom Sadu veliki broj vlasnika garsonjera izdaje svoje nekretnine, kako bi od izdavanja imali zaradu. I da ponovimo kako je ovaj tip nekretnina izuzetno zanimljiv studentima koji studiraju u našem gradu, samcima koji rade u ovom gradu i kako ne bi svaki dan morali putovati za Novi Sad. Rekli smo da u pojedinim slučajevima, ovaj tip nekretnine odgovara i bračnim parovima sa decom ili bračnim parovima koji su već u penziji. 

I da zaključimo kako je kupovina garsonjera izuzetno dobra investicija, jer se rentiranjem iste, relativno brzo može povratiti uloženo. Sa druge strane veličina garsonjere je sasvim dovoljna za pojedince, koji nemaju potrebu za najmom nekretnine veće kvadrature.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

popravi mi gitaru

simpa naziv garsonjera .. zvuci boemski a gde su boemi tu si gitare a gde je gitara tu su i popravke

(Dobar) +3
(Slab) -1
12-Mar-22 11:31:37 AMDodajte komentar