SrbijaSpace logo

Šta je krov

 

Šta je krov

Možemo reći da je po definiciji, krov omotač ili pokrivač kuća ili zgrada. To je pokrivač na najvišljem delu objekta, koji pruža zaštitu od atmosferskih uticaja (kiše, snega, vetra, sunčevih zraka, ali i od životinja).

Najčešće karakteristika nekog krova zavisi od tipa objekta, krovnih materijala koji su dostupni na tržištu, ali i lokalnih tradicija. Isto tako tip krova, može zavisiti i od lokalnih, regionalnih pa i propisanih državnih zakona u građevinarstvu. 

Krov može biti napravljen od raznih tipova materijala, što zavisi naravno od regije u kojoj se postavlja. Krov se može formirati od lišća banane, slame, pšenice, laminiranog stakla, bakra, aluminijuma pa i pred livenog betona. U pojedinim delovima sveta, krov se pravi od keramičkih ploča i to već vekovima.

Evo još nekih vrsta materijala od koga se izrađuju krovovi:

  • kameni katran,
  • asfalt,
  • EPDM guma,
  • hipalon,
  • pvc,
  • teflonske tkanine,
  • šljunak, drvo i
  • šindra.


Od sredine 19 veka noseća konstrukcija je najčešće bila izrađena od čelika. Zanimljivo je da se krovovi izrađuju od bambusa, a sama bambusova fleksibilnost podrazumeva neobičnu i prepoznatljivu zakrivljenost krova. U našim krajevima noseća struktura krova se pravi od dugačkih i izdržljivih greda od drveta.

U područjima gde ima puno drveta, krov čine ponekad drvene ploče i šindre. Struktura drveta može imati praktičnu zaštitnu funkciju, ali i estetsku da kažemo vizuelnu.

Kvalitet izgrađenog krova je izuzetno važan, jer se zna da je to najnepristupačniji deo objekta. U slučaju potrebne obnove ili popravke, potrebne su zahtevne pripreme, merdevine, a ponekad čak i platforme koje mogu dosegnuti visinu krova i radnicima obezbediti bezbedan rad.

Za sve ove aktivnosti potrebne su duge pripreme, a to iziskuje i velike investicije. Potpuno je jasno da se tokom izgradnje krova, celom projektu mora pristupiti izuzetno ozbiljno.

 

tekst je objavljen na blogu https://www.solis-nekretnine.com/


Preuzeto sa: http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/sta-je-krov-41.html


Komentari (1)

Tijana Reljic

Kada je u pitanju renoviranje krova potreban je jako veliki oprez

(Dobar) 0
(Slab) 0
05-May-23 18:12:04 PMDodajte komentar