SrbijaSpace logo

Šta podrazumeva ugradnja implantata – procedura i oporavak

 

Šta podrazumeva ugradnja implantata – procedura i oporavak


Svima je poznato da su zubni implanti dugoročno, ali i ne tako jeftino rešenje. S obzirom na njihovu visoku cenu, logično je da pacijenti pre ugradnje žele da budu u potpunosti informisani i sigurni u njihov kvalitet.  

Ipak, ono zbog čega najviše ljudi odustane i što izaziva najveći strah je sama procedura, kao i oporavak posle ugradnje implanta.

U ovom tekstu ćemo pokušati da srušimo mitove o zubnim implantima, da vam pojasnimo sam postupak, kao i posavetujemo na šta posebno da obratite pažnju pre, i nakon ugradnje implanta.


Vrste zubnih implantata


Još 1965. godine, kada je švedski profesor po imenu Per-Ingvar Brenmark, nakon testa na životinjama, otkrio da titanijum poseduje mogućnost vezivanja za kosti, zubni implanti se izrađuju od ovog materijala. Brenmark je prvi ugradio titanijumski šraf i to svom prijatelju, dobrovoljcu, koji je isti nosio sve do smrti, punih 40 godina. Pored titanijuma, za izradu šrafova se koristi i cirkonijum, ali znatno ređe.

Zubni implanti se (u većini slučajeva) izrađuju iz tri dela i to od:

  1. šrafa (koji ima ulogu korena)
  2. od nastavka koji se ugrađuje u šraf, a naziva se abatment ili suprastruktura
  3. i na kraju od krunice (koja ima ulogu samog zuba)


Postoje i jednodelni implanti, koji se sastoje samo od šrafa i krunice, ali se oni smatraju nepraktičnim. Što se oblika i dimenzija implanta tiče, postoje razne varijacije, a vaš stomatolog će odrediti šta je najbolje rešenje za vas u zavisnosti od stanja vaše kosti. Ugradnja implantata uopšte nije komplikovana kako se smatra, a uz dovoljno jaku lokalnu anesteziju - ona više nije ni bolna.


Ugradnja implantata u par koraka


Pre same procedure, stomatolog će napraviti snimak vaše vilice, nakon čega ćete započeti pripremu (ukoliko je ona potrebna), koja podrazumeva vađenje zuba i mogući oporavak nakon vađenja. Procedura ugradnje implanta traje oko 15 minuta za jedan implant, pa do pola sata i to u zavisnosti od broja implantata koje je potrebno ugraditi.

Važno je spomenuti da se sama procedura obavlja u lokalnoj anesteziji i da tokom postupka nećete osetiti nikakav bol – on će uslediti nakon što dejstvo anestezije prestane, a tada će vam problem rešiti standardni lekovi protiv bolova.

Kada se obavi implantacija, potrebno je napraviti pauzu od 3 do 6 meseci, kako bi se obavio proces oseointegracije (odnosno vezivanja implanta za viličnu kost) i u tom periodu će vam stomatolog obezbediti privremenu krunicu.

Sledeća faza je postavljanje suprastrukture (abatmenta) na titanijumski šraf i ova faza traje oko 10 minuta. Nakon što su prve dve faze gotove, dolazi se do one konačne, a to je postavljanje krunice, koja u potpunosti oponaša izgled, funkciju, kao i boju vaših prirodnih zuba.


Oporavak posle ugradnje implanta


Objasnili smo vam kako izgledaju zubni implanti, kao i kako se oni ugrađuju, pa je sada vreme da se osvrnemo na najvažniju etapu u implantaciji, a to je oporavak posle ugradnje implanta, koji će proći neometano ukoliko ispoštujete sve savete vašeg stomatologa. Kada je ugradnja implantata u pitanju, od ključne važnosti je da održavate svakodnevnu i temeljnu oralnu higijenu.

Takođe, redovne posete stomatologu nakon implantacije su obavezne i to jednom u svakih 6 meseci. Ukoliko se implanti ne ponašaju uobičajeno, vaš stomatolog će to moći da uoči tokom kontrolnog pregleda i da veoma brzo i jednostavno reši nastali problem. Na kraju, važno je da znate da vam niko ne može dati doživotnu garanciju kada su zubni implanti u pitanju.

Može se desiti da se usred težih bolesti ostane bez implanta, kao i bez prirodnog zuba. Ipak, ukoliko je vaše opšte stanje dobro i ukoliko zube redovno perete, usnu duplju ispirate, a međuprostor zuba čistite nakon svakog pranja – vaši zubni implantati će imati šansu da potraju čitav život.  

Iz svega navedenog, možemo izvući zaključak da su zubni implantati u potpunosti sigurni i da će potrajati dugi niz godina, samo ukoliko odaberete dobrog stomatologa i (najvažnije) ukoliko redovno održavate pojačanu oralnu higijenu svojih zuba.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar