SrbijaSpace logo

Šta sve smete da radite u iznajmljenom stanu?

 

Šta sve smete da radite u iznajmljenom stanu?

 

Bez obzira na poverenje i ljubav koju gajite prema svom detetu, mnogo je bilo strepnje kada je u pitanju prijemni ispit i upis na fakultet. Ali na opštu radost svih vas, dete vam je bilo „iznad crte“ i upisalo je „na budžet“ željeni fakultet. Uspeh je još veći kada se zna da zbog trenutne finansijske situacije i stambenog kredita koji otplaćujete, niste mogli detetu priuštiti plaćanje visokih školarina na fakultetu i ujedno iznajmljivanje stana u drugom gradu.

Pomislili ste „Istorija se ponavlja“. I kroz misli vam prolazi vaš prvi odlazak od kuće, kao i lepi studentski dani. I vi niste imali uslov za dom, pa ste bili podstanari. Za razliku od tog vremena, sada ste roditelj i sve to posmatrate sa potpuno drugačijeg aspekta.

Manje hrabrog i pustolovnog, a više strepnje i zaštitničkog sada je u vama.  

Kako se brzo približava početak prvog semestra krećete u akciju da vašem studentu na vreme iznajmite stan koji će najviše odgovarati njegovim zahtevima i potrebama, ali i vašim finansijskim mogućnostima.

Prošlo je mnogo vremena od kada ste vi bili student. Svesni ste da se Beograd, grad vaše mladosti mnogo promenio. Zato ste razmišljali da li sami tražite stan ili da angažujete proverenu agenciju koja se bavi iznajmljivanjem stanova.


Hram Svetog Save


Angažovanje profesionalne agencije za nekretnine


Najvažnije prednosti  iznajmljivanja stana preko agencije su:

Profesionalna pomoć koju vam agencije za nekretnine i njihovi stručni agenti pružaju u pronalaženju stana, koji najviše odgovara vašim potrebama i budžetu. Agencija će vam pomoći da pronađete stan koje je u skladu sa vašim zahtevima i kao i da se lakše snađete u procesu iznajmljivanja.

Agencije često imaju pristup širem spektru nekretnina - stanova koje su dostupne za iznajmljivanje, uključujući one koje možda nisu dostupne na internetu ili u drugim sredstvima oglašavanja. To vam omogućava da imate veći izbor stanova koji odgovaraju vašim potrebama.


Ugovor potpisivanje


Veoma je važna i činjenica da agencije obično proveravaju nekretnine pre nego što ih stave u svoju ponudu, što znači da ćete verovatno imati veće šanse da naiđete na stanove koji su u dobrom stanju i koji su sigurni za iznajmljivanje.

Zahvaljujući iskustvu zaposlenih agenata agencije će vam pružiti pomoć u procesu pregovaranja o uslovima iznajmljivanja, uključujući cenu najma, trajanje ugovora i druge detalje vezane za stan ili vlasnika. Tako imate mogućnost da dobijete povoljnije uslove za iznajmljivanje.

Agencije i njihovi pravni timovi obično učestvuju u zaključenju ugovora o zakupu, koji bi trebalo da  štiti i vas kao zakupca i vlasnika nekretnine - stana. To vam može pružiti dodatnu sigurnost i zaštitu u slučaju eventualnih sporova ili problema tokom zakupa.


Ugovor o zakupu i o čemu voditi računa


Ugovor o zakupu trebao bi što detaljnije da definiše prava i obaveze kako stanodavca tako i zakupca. Potpisivanjem ugovora ćete izbeći mnoge eventualne neprijatnosti, odnosno situacije da budete odgovorni za bilo šta, smatrajući da se nešto podrazumeva, a da druga strana ne misli tako.


Ucenje u stanu


Obično se ugovor o zakupu zaključuje na godinu dana, ali se često dešava da vreme zakupa bude duže ili kraće. Potrebno je ugovorom jasno definisati predvideti kako se postupa nakon isteka roka važenja ugovara, kao i da li postoje penali za iseljenje iz stana pre isteka roka.

Potrebno je definisati cenu najma i visinu depozita. Takođe potrebno je predvideti u kojim slučajevima se vraća odnosno zadržava depozit, koji se daje prilikom useljenja.

Po pravilu u cenu zakupa ne ulaze troškovi infostana odnosno komunalnih usluga i električne energije i isti padaju na teret zakupca stana, što je takođe potrebno definisati ugovorom o zakupu.


Šta se mora, a šta se ne sme raditi u stanu


Pored navedenih stavki koje se moraju uneti u ugovor postoje i one koje mogu preciznije definisati obaveze, pravila i odnose između stanodavca i zakupca.

Važno je da se ugovorom o zakupu definiše ko plaća eventualne popravke u iznajmljenom stanu. Kada su odnosi između obe strane korektni pretpostavlja se da će se postići dogovor i oko popravki, koje mogu iskrsnuti. Međutim, praksa pokazuje i drugačija iskustva, tako da je najbolje da se i to definiše ugovorom o zakupu. Odnosno, potrebno je da se predvidi koje popravke snosi stanodavac a koje zakupac. Ukoliko kvar nije posledica neadekvatnog ponašanja od strane stanara - zakupca, popravka je po pravilu obaveza vlasnika odnosno stanodavca. Nerealno je očekivati da će vlasnik stana doći da vam zameni sijalicu, ali je zato poželjno da se dogovorite ko snosi troškove popravki na primer bojlera ili drugih električnih uređaja.

Važno je dogovoriti se i koliko lica živi u stanu, kao i da li su dozvoljeni kućni ljubimci, odnosno koji ljubimci se mogu držati u stanu, ukoliko je vlasnik stana saglasan.   

Obaveza koja se ne mora ugovoriti je da se vi kao stanar ponašate korektno, da poštujete kućni red, da izbegavate svako bahato ponašanje, koje će stvoriti neprijatnosti kako vama tako i vlasniku stana odnosno stanodavcu.

Podrazumeva se da je dozvoljeno da primate goste, ali uz poštovanje kućnog reda i bez pravljenja nepoželjne buke i čestog organizovanja proslava, kojima bi ste ometali druge stanare ili komšije bilo da ste u zgradi ili kući.


Iznajmljivanje stana

 

Naravno, pored navedenog vaša obaveza kao stanara prvenstveno je da brinete o stanu, da redovno plaćate ugovoreni iznos stanarine kao i račune za električnu energiju, komunalne usluge, kablovsku televiziju i internet, ukoliko je tako definisano ugovorom o zakupu.

Pre nego što prihvatite cenu i ostavite depozit, odnosno potpišete ugovor o zakupu, potrebno je da proverite da li je ugovorom predviđeno sve što je za vas bitno od prethodno navedenog. Takođe je potrebno da proverite kakvo je stanje u stanu, da li na primer curi neka slavina, odnosno da li normalno teče topla i hladna voda, kakav je pritisak ( ako je velika spratnost), da li vodokotlić radi kako treba.

Proverite takođe da li svi električni aparati u stanu rade, odnosno da li su u funkciji ( frižider, šporet, veš mašina, eventualno mašina za sudove, mikrotalasna, usisivač, televizor, pegla , toster, fen...). Poželjno je da proverite da li se sva vrata i prozori otvaraju i zatvaraju kako treba, da li su sva stakla cela.

Proverite da li u stanu možda negde ima tragova buđi, odnosno u kakvom su stanju zidovi. Što detaljnije pregledate stan bićete u mogućnosti da uočite i primetite sve nedostatke koji postoje pre vašeg ulaska u stan, da biste izbegli situaciju da vi budete krivi i da morate da snosite troškove.  


Umesto zaključka


Važno je napomenuti da iznajmljivanje stana preko agencije može uključivati i dodatne troškove, kao što su provizije ili naknade agenciji. Međutim, mnogi ljudi smatraju da su prednosti koje pruža agencija vredne tih troškova, posebno po pitanju sigurnosti i ako se želi ubrzati proces pronalaženja i iznajmljivanja stana.

Vi ste sigurno upoznati sa većinom napisanog ali je bitno da i dete upoznate sa bitnim detaljima podstanarskog odnosa, kako bi budući studentski dani protekli na najbolji mogući način.

Slike: pexels.com


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (2)

Lena

Na moju sreću, što se stanovanja tiče, nikad nisam bila podstanar, ali sam od prijatelja koji izdaju, svašta čula. Neki od njih zaista su preživeli horor. Ali zašto? Pa zato što su hteli da uštede, da ne plate porez, pa nisu ni pravili ugovor sa podstanarima. Na teži način, saznali su koliko je to loše. Ja sam iznajmljivala lokal, i sve je bilo regularno, ali sam što se tiče iznajmljivača prošla k'o bosa po trnju. Em nisu popravljali neko curenje u toaletu, em mi na kraju nisu vratili depozit iako sam sve ostavila kako treba, em sam im i alarm ugradila... A sa zakašnjenjem sam saznala da i advokatica koja je ugovor napravila, nije sve uradila do kraja, tj. ostao je neovoren kod suda, da vlasnica uštedi na tome, pošto su prijateljice. Ima nas raznih. Ali nisam htela da se raspravljam, velikodušno sam im ostavila sve i otišla. Karma se pobrinula za sve, ona više nikada nije uspela da izda lokal.

(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Sep-23 09:54:39 AMEmina

Kada sam ja bila student, bilo je sve drugacije, stanarine su bile dosta manje i lakse je bilo naci stan preko oglasa, bez agencije. Danas je ipak bolje prepustiti sve agenciji, jer ima raznih prevaranata.

(Dobar) +3
(Slab) 0
25-Sep-23 12:12:04 PMDodajte komentar