SrbijaSpace logo

Šta treba da pitate agenta za nekretnine prilikom kupovine nekretnine?

 

Šta treba da pitate agenta za nekretnine prilikom kupovine nekretnine?


Kupovina nepokretnosti je gotovo sasvim sigurno jedna od najvećih investicija koju pojedinac tokom života može da priušti sebi. Dobre informacije su ključ uspešnog odabira pa je najpametnije pomoć potražiti u agenciji za kupoprodaju nekretnina. Tada se javlja dilema - šta treba da pitate agenta za nekretnine prilikom kupovine nekretnine pa da „pokrijete“ sva pitanja i otklonite sve dileme?

Sugerišemo vam da pročitate ovaj tekst da bi spisku opštih pitanja dodali pojedinosti kojih se retko ko seti! Mi smo vaš vodič za izbor pravih pitanja koja će vam pomoći da sutra živite u idealnom prostoru i da dobijete ono što ste platili.

Kupci nepokretnosti nastavite sa čitanjem, dobićete pregršt korisnih informacija!


Za početak vam trebaju informacije o samoj nekretnini koju kupujete


To su one opšte informacije koje vam trebaju da bi na prvom mestu nepokretnost uopšte uzeli u dalje razmatranje. Agenta za nekretnine pitajte o:

 • kvalitetu gradnje stana ili kuće,
 • iskorišćenosti unutrašnjeg prostora,
 • informacije o vremenu gradnje,
 • koliki su mesečni režijski troškovi,
 • kada je i šta je renovirano u prostoru…


Pitajte i za one sitnice koje podižu udobnost stanovanja kao što su informacije o tome na koju stranu sveta su pozicionirani prozori, kolika je blizina parka, vrtića, škole, gradskog prevoza…

Savet: Obavezno pitajte i za garažni prostor ili obezbeđena parking mesta jer se u velikim gradovima parkiranje kod zgrada javlja kao sve veći problem.


Da li su potrebna ulaganja u nepokretnost nakon kupovine?


Osim ako ste kupili nov stan po sistemu „ključ u ruke“, sigurno je da ćete imati potrebu za nekim uređivanjem. Ako ne pitate, ovu informaciju vam niko neće navesti samostalno.

Agent za nekretnine će biti realan i dati iskrene i tačne informacije o stanju vodovodnih instalacija, kupatila, podova… Neke popravke ćete i sami uočiti, ali će vam trebati i tačni podaci o prethodnim radovima.


Stan pitati agenta
 

Kada razgledate nekretninu oglašenu preko agencije za kupoprodaju nekretnina, gotovo je sigurno da su prodavci kod takvih oglasa već posavetovani da iskreno prikažu sve probleme i da onda odrede i realnu cenu. Agencije znaju da se lakše prodaju nekretnine koje ne skrivaju pravo stanje i koje cenu određuju i na osnovu potrebe za budućim ulaganjima tako da kupcima budu interesantna.


Zagrebite ispod površine – tražite informacije iz prošlosti


Važno je da tražite da vam agent za nekretine pruži informacije i o ovome:

 • koliko je nekretnina dugo na tržištu,
 • koji je to vlasnik po redu
 • da li su se vlasnici često menjali


Odgovori na ova pitanja će vam dati pojašnjenje da li postoji neki dublji problem sa nekretninom ili su stanari njome zadovoljni duže vremena. Naravno, pitajte i za uzroke prodaje, imate pravo da ih znate jer će vam to možda dati signal da stambeni prostor ima neki veći problem (vlagu zidova, lošu izolaciju, prokišnjavanje, nesigurnne ulice oko naselja…)

Savet: Posebno se zainteresujte za to ko su vam susedi jer loše komšije mogu zagorčati stanovanje tako što mogu biti bučni, ali i zato što oni mogu zamerati vama brojne sitnice.


Bitne su i projekcije za budućnost


Agencija za promet nekretninama je u odličnom položaju da vrlo brzo sazna kakvi su planovi buduće gradnje za naselje u kome se nalazi željena nepokretnost. Važno je imati i ovaj podatak jer se može dogoditi da vas kroz par godina neko obavesti da je na tom mestu planirana trasa puta, rušenje zbog gradnje planiranih objekata ili će se sutra graditi nešto što će uzrokovati veliku buku i nemogućnost kvalitetnog života.


Kuća bazen
 

Informacije možete dobiti i sami, uvidom u gradski urbanistički plan, ali nikako ne kupujte nepokretnost bez ove informacije jer ćete se u suprotnom naći u situaciji da ste kupili plac na kome je zabranjena gradnja.


Pitajte koliko je cena realna?


Pre kupovine nekretnine pitajte agenta za nekretnine da vam kaže tri bitne stavke koje su pored tražene cene jako važne:

 • Kakve su cene sličnih kvadratura, a kakve su cene u željenom naselju.  Na ovaj način možete da otkrijete konkretnije razloge zašto je nekretnina precenjena ili ispod cene.
 • Da li je nekretnina gubila na svojoj vrednosti tokom vremena i zašto i pored niže cene ne može da pronađe kupca?
 • Koji period godine je najbolji za kupovinu nekretnine?
 • Agent za promet nekretninama može da vam da okvirnu procenu stvarne vrednosti i kolika je razlika u odnosu na cene koja je na tržištu.


Kada uporedite ove iznose sa cenom po m2 biće vam jasno da li je ona realna ili da nastavite dalje sa potragom.

Savet: Iskoristite pomoć agenta da isposlujete i nižu cenu od tražene jer će on biti garant da ste ozbiljno zainteresovan kupac koga ne bi trebalo pustiti tako brzo.


Koliko imate vremena na raspolaganju za odluku?


Dobili ste sve tražene informacije i sada sledi dilema „kupiti ili odustati“. Vrlo često se dogodi da se odlučite za kupovinu nepokretnosti, ali da ne postanete vlasnik jer kasno saznate da je bilo još interesenata i da su se oni odlučili brže.


Stan vežbanje
 

Ništa vas ne obavezuje ako tražite da saznate da li u tom trenutku ima još ozbiljno zainteresovanih kupaca i koliko ljudi uopšte razmatra ovu nekretninu. To će ubrzati vašu odluku pa ćete ili brže pristati ili brže odustati. U slučaju da ne znate kako drugačije da donesete odluku - na papir ispišite sve „za“ i „protiv“ vezano za konkretnu nepokretnost. Dobićete jasan uvid da li, i u kojoj meri ona ispunjava vaša očekivanja pa će i odluka biti koliko – toliko lakša i jednostavnija.

Da, sada vam je sigurno jasno da vam treba jako puno podataka za pravilnu odluku o kupovini nekretnine. Neka vam sve informacije budu lako dostupne - iskoristite agenciju za promet nekretnina. Njoj je posao da barata sa svim ovim podacima, a one koje ne poseduje može da pribavi lakše nego druga lica. Agenti za nekretnine su stručne, licencirane osobe, obučene da prepoznaju vaše želje i da pronađu upravo onu nepokretnost koju ste poželeli, zato i jesu prava lica kojima treba postavljati pitanja o nekretnini.

Da li pri kupovini nekretnine treba biti detaljan u traženju podataka? Koliko su naša pitanja iz teksta važna i da li daju odgovore na bitne dileme o kvalitetu nepokretnosti? Ostavite nam komentar nakon čitanja ovog teksta, voleli bismo da čujemo i vaše mišljenje!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Milić

Odličan i koristan tekst

(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Jan-21 21:36:42 PMSeka

Mi smo skoro razgledali stanove preko jedne agencije.Agent je bio izuzetno predusretljiv,pun informacija o jednom stanu,koji nam se dopao.Kad nam je pokazao da u stanu ima i fotokataliticki aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima,nismo znali o cemu prica dok ga nije ukljucio i pokazao kako radi.Saveti koje ste nabrojali su svi komplimenti za ovog agenta kog su nam preporucili.Stan je kupljen!

(Dobar) +4
(Slab) -1
27-Jan-21 12:36:46 PMMarija

Korisno je znati, sigurno bih neko od ovih pitanja propustila. Meni je najvaznija lokacija, a ako ima lep pogled gotovo da je sve reseno.

(Dobar) +2
(Slab) 0
27-Jan-21 11:53:14 AMLelica

Svega ste se setili. I sasvim ste u pravu, dobar agent treba da ima sve te informacije i da gleda da izađe u susret i prodavcu i kupcu. Ali bih ja, ako se zainteresujem za određenu nekretninu, gledala da se pored agenta, raspitam malo i kod komšija kakav je kraj i vredi li onoliko koliko treba da platim. Zanimljiv tekst.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Jan-21 19:34:19 PMDodajte komentar