SrbijaSpace logo

Štednja danas i kako da vam plata traje duže

 

Štednja danas i kako da vam plata traje duže


Rok trajanja ličnog dohotka - PLATE


Plata, Jupiii! Legla je plata! Kliknulo je!

Ovakvi i slični, radosni usklici, dešavaju se po dobijanju poruke da nam je uplaćena plata. Od tog momenta sreće, do sledećeg kliktanja dug je i trnovit put, sa mnogo zamki i izazova.


devojka glava na jastuka


Ti prvi dani trošenja plate su nekako lepi. Ali već posle nekoliko dana, od nje malo ostane, i valja se razmišljati kako da se preživi do sledeće.

Ovaj tekst će pokušati da pomogne da se ta n-ta dimenzija - novac, rastegne koliko je potrebno, pa da nekako “dobaci” do sledećeg kliktanja.

Povećanje plate, Ua!

Ne znam kako je nekada bilo ali danas se sigurno negde u svetu građani raduju porastu plata. Jer to je naznaka napretka, boljeg životnog standarda i lagodnijeg života.

A ne znam ni da li smo mi ovde svi naopačke, ili je samo naopačke situacija, kada je povećanje plata i penzija u pitanju. Pompezna najava povećanja plata kod nas je zapravo najava da će sve poskupeti u mnogo većem procentu nego što će porasti plate. To je za većinu građana tužan dan, od kojeg će se sigurno lošije živeti nego pre.


Legla je plata ushicenje


Redosled dešavanja koji prethodi tom srećnom momentu je sledeći. Čim mediji spomenu da će plate porasti, od tog dana već počinju da rastu cene. Kada posle nekoliko meseci nadležni potvrde da je to istina, opet skoče bar za 10%. I kako vreme ide, za tih sigurno 9 meseci od najave do prve “veće” plate, rode se nove cene, gotovo duplo veće od prethodnih!

Vi se ipak nekako radujete kada primite tu veću platu ili penziju. Onda odmah krenete u kupovinu i plaćanje osnovnih mesečnih dažbina.

I vrlo brzo shvatite kako su sve najave bile farsa, i da ćete sada mnogo manje toga sebi moći da priuštite nego ranije.

Povećanje plata je jedan od trikova za osiromašenje naroda, koji se povremeno dešava, ali ima i drugih mnogo perfidnijih i svakodnevno prisutnih.

Kako i gde kupovati da bi se uštedelo?

Postoje mnoge pojedinosti koje morate znati kada krenete u avanturu trošenja teško zarađenog novca na osnovne životne namirnice.

Deluje da je baš mnogo glupo da se o tome uopšte razmišlja, a tek da se piše. A da li je?

Da li znate koliko novca mesečno potrošite u prodavnicama na hranu i osnovne potrepštine?

A da li znate koliko možete da uštedite svaki mesec i koliko zapravo bacite novca, zato što ne pazite?

Neka vas ovaj tekst navede da izračunate koliko to sve iznosi. Iznenadićete se!


Uloga ambalaže


Ponekad pomislim da ću prestati da se čudim genijalnim idejama da se kupac privuče ili prevari. Ali nikad kraja domišljatosti, kada je profit u pitanju. Nekada je lepa ambalaža prodavala proizvod. Ambalaža je pojam koji se vezuje i za pakovanje stvari prilikom selidbe. Danas je proizvodnja ambalaže toliko napredovala, da gotovo svaki dan nikne neki proizvod u novoj “odeći”.

Osnovni cilj ovih promena ambalaže, više nije estetski, već je ona tu, da stvori optičku iluziju, tako da za isti novac dobijete manje nego pre. 

I to nije sve!

Smanjuju se gramaže, stanjuju flaše, menjaju merne jedinice. Sve u svrhu zbunjivanja kupaca i onemogućavanja da realno uporede predašnji kvalitet i cenu sa sadašnjim.   


Kupovina hrane i svakodnevnih kućnih potrepština


Svakodnevno odlazimo u prodavnice, napunimo korpu i kada dođemo do kase, zabezeknemo se zbog visine računa, jer koliko juče je isto to, koštalo mnoooogo manje.


Ambalaza


Da bi ste u današnje vreme sastavili kraj sa krajem, od plate do plate, potrebno je da vodite računa o sledećem:

  1. Redovno pratite akcije i specijalne promocije u prodavnicama koje redovno posećujete:  Ovo je danas veoma jednostavno, jer svaka prodavnica unapred reklamira proizvode koji će biti na popustu u narednom periodu. Na taj način ćete proizvode kupovati po nižim cenama.
  2. Pratite cene: Svakako morate pratiti i poznavati cene, jer su nekad cene proizvoda na akciji nepovoljne i predstavljaju samo marketinški trik.
  3. Vodite računa o zalihama namirnica: Obezbedite dovoljne količine po nižim cenama, kako bi izdržali bez tih proizvoda do neke naredne akcije. Naravno, ovo pod uslovom da za to u svom domu imate ostavu, terasu, podrum i rashladne kapacitete .
  4. Koristite mobilne aplikacije: Instalirajte mobilne aplikacije za kupovinu koje će vam omogućiti dodatne popuste za kupovinu proizvoda. Koristite ih na pravi način, jer sama instalacija ne znači i uštedu. Često postoje personalizovane - ponude samo za vas, koje morate da aktivirate kako bi ostvarili popust. Takođe, prilikom svake kupovine možete dobiti određen broj kupona ili vaučera, koji vam omogućavaju da  u narednim kupovinama, neke proizvode dobijete besplatno.


Aplikacije android

 

  1. Analizirajte ponudu preko specijalizovanih sajtova: Svakako pre odlaska u kupovinu posetite neki od sajtova koji prati akcije u prodavnicama i proverite u kojim prodavnicama su najpovoljnije cene traženih proizvoda.
  2. Ne robujte brendovima: Postoji veliki izbor različitih proizvoda sa istim osobinama i koji nude gotovo iste performanse. Probajte i proizvode koji nisu brendirani. Veoma često su značajno povoljniji, a nude gotovo identičan kvalitet.


Zaključak i odgovor na pitanje koliko možete da uštedite novca mesečno


Da biste bili u stanju da efikasno upravljate kućnim budžetom, važno je da ste svesni svojih potreba i mogućnosti, kao i da koristite uputstva iz prethodnog teksta. Potrebno je da pametno kupujete, tako što se informišete na vreme i koristite popuste i akcije.

Deluje da je komplikovano i da traži puno vremena ali nije tako. U početku, dok to ne uđe u rutinu, ćete malo potrošiti vremena, a kasnije ćete samo virnuti u aplikacije ili kataloge i znati kako da uštedite.

Bitno je da ne robujete brendovima bilo da je reč o prodavnicama ili proizvodima. Prodavnice prodaju gotovo iste proizvode ali pod različitim uslovima i akcijama u različitim periodima.

Nekada ćete kupovati pojedine proizvode u prolazu i po ceni koja je prihvatljiva, a nekad, kada su akcije sa velikim popustima, potrebno je da napravite masovnu kupovinu.

 

cene


Ukoliko vam to budžet i rok trajanja proizvoda dopušta, kupujte više jedinica proizvoda koje često trošite, a na velikom su popustu. Na taj način ćete najviše uštedeti. Često su akcijske cene niže i za preko 50% od osnovnih, i tada se kupovinom ostvaruje najveća ušteda.

Pre odlaska u kupovinu svakako pregledajte važeće ponude iz kataloga i aplikacija. 

Ako se zna da se gotovo 50% prosečne plate  potroši na hranu i ostale kućne potrepštine, onda svako može izračunati koliko mesečno uštedi.

Primera radi, ako vam je plata 80.000 dinara, praćenjem akcija i pametnom kupovinom, svaki mesec možete uštedeti oko 20.000 dinara.

Ukoliko ste dovoljno disciplinovani ušteđeni novac možete iskoristiti za divno letovanje ili zimovanje. A možete razmišljati i o kupovini stana preko neke od pouzdanih agencija za nekretnine jer bi toliko iznosila mesečna rata za stambeni kredit.


Slike: pexels.com; privatna kolekcija


Autorski tekst: Bolewriter


Dodajte komentar