SrbijaSpace logo

SrbijaSpace

  1. Naslovna
  2. Naslovi
  3. Stenice

Stenice

 

Stenice

Neko vreme se smatralo  da su stenice istrebljene još u prošlom veku. Međutim, stvarnost je demantovala ova mišljenja. Najveće probleme imali su stanovni Amerike i Engleske, koji nisu pronalazili načine da se otarase ovih napasti.

Zašto je to tako? Stenice su malo potcenjene ali znaju da budu i te kako nezgodne i da budu prava napast. Da bi se uništile treba mora prići ovom problemu ozbiljno profesionalno i nravno sa mnogo struke i nauke. 

Stenice su parazitski hematofagni insekti veličine 4-5mm koje su poznate ljudima vekovima. Stenice su brojna familija, ali najveći problem u komunalni higijeni predstavlja Cimex Lectularius – Krevetna stenica, koja parazitira na čoveku. Stenice svojim ubodom izazivaju lezije na koži, psihološke i alergijske simptome. Krevetne stenice su u razvijenom svetu skoro iskorenjene 40-ih godina prošlog veka.


Zašto je tako teško otkriti stenice?


Nekoliko razloga je za to. Stenice, za nepoverovati, za sobom ne ostavljaju neke lako uočljive tragove. ako baš niste ekspert jako ih je teško detektovati. Čak nema  tragova izmeta, urine, niti sline. I još gore, one su aktivne isključivo noću, a danju ih je neobino teško uočiti.

Od kraja prošlog veka pojave stenica su sve učestalije, zahvaljujući pre svega učestalijoj razmeni dobara kao i ljudskim migracijama. One su aktivne noću, kada se izvlače iz svojih skrovišta (kreveta, dušeka, tepiha, nameštaja...) i napadaju čoveka ali i druge sisare (pacove, miševe, pse, mačke). Izuzetno su otporne na ekstremne klimatske uslove (visoke i niske temperature, procenat vlage).

U povoljnim uslovima žive oko 5 meseci a hrane se na svakih 5-10 dana. Životni ciklus krevetnih stenica se sastoji od 6 stadijuma, između kojih dolazi do presvlačenja i odbacivanja starog egzoskeleta. Otkrivaju se nalaženjem razvojnih oblika ili fleka na nameštaju od njihovog fecesa. Uništavanje stenica je složen proces koji zahteva tretman pesticidima kao i mehaničke mere poput usisavanja, termičkog tretmana itd. Poseban problem predstavlja činjenica da su stenice tokom godina razvile rezistentnost na određene pesticide.

 


Autorski tekst: Mirjana


Dodajte komentar