Sve što je važno znati o korisnim sastojcima koje sadrži vitamin E
Blagotvorno dejstvo vitamina prepoznato je još vekovima unazad, kada su se kao neiscrpni izvori koristile prirodne strukture, biljke i namirnice čija upotreba i danas obiluje korisnim sastojcima za rad organizma. Širok spektar i vrste vitamina počevši od A, kompleksa B vitamina, C, D, E i K, veoma su važne za zdravlje tela, duha i optimalne funkcije organa.
Vitamin E, ili drugačije tokoferoli, predstavljaju rastvorljiva, masna i značajna jedinjenja čije je dejstvo antioksidativno i veoma značajno za zdravlje trudnica i ploda, kao i sveukupnu vitalnost organizma. Dostupan je u hemijskim oblicima alkohola kojih ima ukupno 8, obezbeđujući maksimalnu pokrivenost dejstava, korisnih materija i elemenata. Tokoferoli su rasprostranjeni u prirodnom obliku, dok se predlaže unos putem preparata u slučaju nedostatka ovog korisnog vitamina.
Ključnih 8 elemenata koje sadrži vtamin E su alfa, beta, gama, delta tokoferol, kao i alfa, bega, gama, delta tokotrienol, koji obavljaju različite aktivnosti. Najznačajniji za unos u organizam ljudi jeste alfa tokoferol koji gradi 90% ovog vitamina, kao zaštitnik od uticaja slobodnih radikala i umanjenja posledica u stresnim i napetim stanjima.
Kada su u pitanju najvažniji izvori u kojima se može naći vitamin E, pre svega prirodna ulja kao što je suncokretovo, pšenično, maslinovo i kukuruzno, obiluju tokoferolima, ali i namirnice poput mesa, povrća, mahunki, avokada, lešnika, badema, kikirikija i mnoge druge.
Preporučeni dnevni unos tokoferola razlikuje se u zavisnosti od starosti i pola, a značajan izvor predstavlja ulje klica pšenice – čak 20,3 miligrama obezbeđuje samo 1 kašika. Na dnevnom nivou, za odrasle osobe ženskog pola preporuka je unos od 8 miligrama, a za muškarce 10 miligrama tokoferola. Kao važan antioksidans, vitamin E obezbeđuje potrebnu zaštitu organizma od svih uticaja iz spoljašnjosti, dejstva virusa, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama.
Uticaj koji ima vitamin E za osnaživanje organizma, otpornost, imunitet i otklanjanje štetnih materija prepoznato je u davnim vremenima, kada su se uglavnom pronalazili prirodni izvori – ulja, mahunke, koštuničasti plodovi i drugi, radi pravilne i otpimalne ishrane. Tokoferoli su bitni za normalnu funkciju žlezda kod muškaraca, kao i regulisanje tokova rasta u periodu razvoja. Zahvaljujući korisnoj strukturi sastojaka i dejstvu protiv steriliteta, krucijalan značaj imaju za trudnoću bez tegoba, kao i pravilan razvoj ploda u svim trimestrima i mesecima „drugog stanja“.
Vitamin E značajan je i za sprečavanje pojave akutnog stresa, umanjenje napetosti i opuštanje nerava, dok su prepoznata blagotvorna dejstva i za pravilan rad srca, zaštitu od bolova u grudima, oštećenja mišića i prilikom postoperativnog oporavka. Veoma je bitno poštovati preporučeni dnevni unos ovog vitamina, prvenstveno zbog toga što su retke situacije aktivnog nedostatka, a preterano doziranje može rezultirati hipervitaminozom, koja ne nosi veće posledice, ali je preporuka poštovati predviđenu količinu i dinamiku.
Kao izuzetno bitan zaštitinik svih organa od štetnih uticaja, i skup sadržaja korisnih kako za žene i muškarce, tako i stanje trudnoće, vitamin E je potrebno unositi, u skladu sa dnevnim preporučenim unosom. Sprečavajući oštećenje ćelija, tkiva, krvotoka, mišića i drugih elemenata svakog organizma, tokoferoli istovremeno jačaju imunitet, obnavljaju vitalnost i sprečavaju dejstvo slobodnih radikala, zbog čega je i više nego značajno održati njihov nivou u telu.
Slika: pexels.com