SrbijaSpace logo

Tajne formule za lepo lice sa svih strana sveta

 

Tajne formule za lepo lice sa svih strana sveta

U potrazi za najučinkovitijom rutinom nege, pođimo na beauty put oko sveta. Lepota različitosti raznih kultura ogleda se čak i u poimanju ženske lepote, ali i u ritualima nege.

Sledi beauty rutina žena iz 7 različitih zemalja sveta.

 

Francuskinje se ne boje bora

 

Francuskinje su zagonetne, prirodno šarmantne i božanstveno lepe. One znaju da mrštenje stvara bore.

Njihova ideja o lepoti zasniva se na bezbrižnosti. Cilj je da svoje lice negujete nežno sa puno ljubavi, ali da to izgleda tako kao da ništa niste preduzeli.

Francuskinje se ne stide starenja sa borama. Nezi se posvećuje više pažnje nego šminkanju. One se drže samo osnovnih koraka u rutini, a to je: čišćenje, mist za lice, hidratacija, možda serum ili ulje za lice i na kraju sredstvo za zaštitu od sunca.

Francuski proizvodi za negu lica baziraju na biljnim sastojcima i imaju vrlo blage formule.


Korejska nega u 10 koraka


U životu korejske žene briga o nezi i lepoti kože stavlja se u istu ravan prioriteta kao briga o opštem zdravlju. Korejska rutina nege se smatra jednom od najsloženijh.

Sastoji se od 10 koraka:
 

  • Čišćenje uljanim sredstvom – Ovakav preparat uklanja ostatke SPF preparata, višak sebuma i sve ostalo masno, što vodenasti ne može.
  • Čišćenje penom za umivanje – Ona uklanja nakupljene nečistoće, znoj i hemikalije sa lica.
  • Piling – Ne praktikuje se svakoga dana, a ima za cilj da ukloni mrtve ćelije kože.
  • Toner – On normalizuje narušeni pH balans kože lica.
  • Esencije – povećavaju sposobnost upijanja aktivnih materija iz narednih koraka.
  • Ampule ili serum – Ovo su preparati sa visokom koncentracijom aktivnih sastojaka. Cilj im je rešavanje konkretnih problema kao što su tamne fleke, bore, umor i opuštenost lica.
  • Sheet maska za lice – Ona ima dve glavne funkcije: hidrira lice i podmlađuje kožu.
  • Krema za područje oko očiju – Sadrži aktivne materije za ciljani tretman specifičnih potreba najosetljivijih delova lica.
  • Ovlaživač – Ovo je preparat koji koži daje dovoljnu količinu vode. Na lice dolazi skoro na samom kraju.
  • SPF – U korejskoj rutini preparat za zaštitu od sunca je obavezan,  bilo da ćete se izlagati UV zracima ili ne.

 

Lice masaža


Japanskom prefinjenošću do lepote

 

Japanska rutina je fokusirana na zdravu i negovanu kožu koja zrači prirodnom lepotom. Svi koraci japanske nege usmereni su na očuvanju ujednačenog svetlog porcelanskog tena.

Japanski sunscreen proizvodi su daleko elegantniji za primenu od zapadnjačkih. Pored toga, Japanke su u svojoj rutini fokusirane na dobru hidriranost i zato koriste različite omekšivače, emulzije, esencije i regeneratore za lice.

Serumi, maske i ovlaživači su osnova japanske rutine nege koja im pomaže da ispune osnovni postulat koji glasi: zdrava koža je hidrirana i zaštićena.


Marokanke lepotu duguju arganovom ulju


Specifičnost marokanske nege lica su detoks i ishrana kože.

Odlazak u tradicionalni hammam ili kupatilo u kome opuštaju i telo i um je deo beauty rituala Marokanki. Tamo se prepuštaju dubinskom čišćenju, pilinzima i masažama i najzad hranljivim tretmanima lica i tela.

Osnova nege Marokanki je arganovo ulje koje koriste kako bi popravile izgled i zdravlje kože, kose i noktiju. Jednom nedeljno one sebi obavezno priušte masku od gline poreklom iz Atlas planina koja osvežava i dubinski čisti lice.


Lepota nigerijskih žena bazira se na plodovima prirode


U zemljama zapadne Afrike na ceni je prirodna kozmetika kao što su crni sapun i ši puter.

Njihov crni sapun dobija svoju specifičnu tamnobraon boju od pepela afričkih biljaka plantain i mahune kakaa.

 

Ši puter je drugi prirodni sastojak koji je dosta zastupljen u mnogim proizvodima za negu lica od noćnih krema do balzama za usne. Bogat je vitaminima, antioksidantima i masnim kiselinama, a kožu čini mekanom i glatkom.


Holističke tajne indijske lepote


Šta povezuje lepotu i wellness u Indiji? Naravno, ajurveda.

Ova drevna metoda lečenja naglašava holističko blagostanje koje podrazumeva lekovite napitke, mešavine i tajne recepte koji za cilj imaju prirodnu biorevitalizaciju lica koja vraća glatkoću i blistavost. Kokosovo ulje za kosu, ulje biljke neem za tretman tamnih fleka kao i domaći tajni recepti koje žene ljubomorno čuvaju za sebe i koji se prenose sa majke na ćerku, tajna su indijske lepote.


Američki high tech pristup lepoti


Amerika jeste dom najskupljih preparata za negu lepote, a nacija ipak najviše poverenja poklanja visokotehnološkim tretmanima u želji da svaka žena izgleda kao one sa crvenog tepiha. Laserske terapije, led svetla, facijalne masaže i neinvazivni facelifting su rituali lepote koje želi i u koje se kune većina Amerikanki.

Jasno je da se odnos prema lepoti i negi razlikuje od zemlje do zemlje. Ali suština lepote je baš u toj različitosti! 


Slike:
https://elements.envato.com/beauty-face-woman-macro-tanned-healthy-skin-87R4UT8
https://elements.envato.com/beauty-of-face-B7GLB63

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Milica

Zanimljivo, ja sam nesto izmedju francuskinja i nigerijskih zena, uvek dajem prednost prirodnim preparatima, mada moram priznati da su mi se u zadnjih par godina bore udvostrucile, pa cu razmisliti i o nekoj metodi faceliftinga...

(Dobar) 0
(Slab) 0
04-Feb-22 16:08:56 PMElen

Divan tekst, baš sam ga s uživanjem pročila. Shvatila sam da sam definitivno Francuskinja, i po razmišljanju, i po nezi. Što reče Balašević: "Meni je osmeh lajtmotiv". Upravo tako.

(Dobar) 0
(Slab) 0
04-Feb-22 13:50:08 PMDodajte komentar