SrbijaSpace logo

Termalne kamere: prednosti korišćenja

 

Termalne kamere: prednosti korišćenja

Od modernog bezbednosnog sistema očekujemo da bude naše „druge oči“ – naročito ako je ugrađen u svrhu zaštite članova porodice ili vrednosti poslovnog prostora. Termalne kamere Vam omogućavaju da vidite ono što oči ne uspevaju da registruju – nevidljivo toplotno zračenje. Ovu vrstu zračenja emituju svi objekti u svim uslovima osvetljenja.

Stoga je ova istančana funkcija termalnih kamera mudro iskorišćena u domenu bezbednosti. Budući da stvara sliku visoke rezolucije, termalna tehnologija je postala sve češći vid zaštite velikog broja preduzeća od potencijalnih uljeza i provalnika.


Kako funkcionišu termalne kamere?


Svaki objekat ili živo biće emituje toplotu, koja zrači nezavisno od svog izvora. Termalne kamere detektuju infracrvenu energiju ili toplotu, pretvaraju je u elektronski signal, a zatim obrađuju ove informacije da bi proizvele toplotnu sliku. Infracrveno svetlo se ne može videti golim okom, ali se može osetiti kao toplota ako je intenzitet dovoljno visok.

Princip rada termalne kamere se zasniva na beleženju temperature objekata koji ulaze u njen kadar. Nakon toga, ovi precizni beskontaktni uređaji dodeljuju objektu odgovarajuću nijansu boje naspram njegove temperature. Na taj način, transparentno ukazuju na količinu toplote koja se emituje u odnosu na objekte u okolini, odnosno stvaraju sliku koja je jasno vidljiva ljudskim okom.

Termalna tehnologija se može koristiti u razne svrhe, a krajnjim korisnicima nudi brojne prednosti. Naročito je korisna za delatnosti u kojima su od ključnog značaja indentifikacija i kvantifikacija izvora toplote. Shodno tome, termalne kamere se najčešće primenjuju u nadzornoj, bezbednosnoj, građevinskoj i poljoprivrednoj industriji. Primera radi, infracrvena kamera lako može detektovati kritično povećanje temperature i upozoriti nadležne osobe kada se dostignu opasni temperaturni pragovi. Na taj način omogućava da se izvrši blagovremena reakcija i preventivno održavanje - umesto retroaktivne zamene (koja je znatno skuplja).


Koje su prednosti termalnih kamera?


Koje prednosti Vam pruža korišćenje termalnih kamera, pročitajte u nastavku teksta.


#1 Jasna slika pri slabom osvetljenju


Rad standardnih kamera u uslovima slabog osvetljenja, kao što je na primer noćno snimanje, često ume da bude izazov. Termalne kamere uspešno prevazilaze otežavajuće okolnosti usled manjka svetlosti, te produkuju slike visokog kvaliteta. Na taj način, uvek imate jasne informacije o dešavanjima na području pokrivenom ovim preciznim uređajima.


#2 Detekcija skrivenih problema


Zahvaljujući mogućnosti detekcije toplotnih vrednosti, termalne kamere mogu ukazati na potencijalne probleme unutar prostorija koje „nadgleda“. Primera radi, ako iz nekog razloga dođe do nepoželjnog curenja vazduha, Vaš pametni uređaj će najaviti nadolazeću opasnost, a usput održati temperaturnu ekonomičnost prostora. Dodatni savet je da i sami proverite da li na određenim mestima dolazi do propuštanja vazduha, tako što ćete proveriti promenu temperature oko vrata, prozora ili krova – koje ćete vrlo jednostavno prepoznati po njihovim specifičnim bojama.


#3 Retka pojava lažnih alarma


Termalne kamere koriste napredan analitički sofver, koji radi sa slikama i video zapisima visokog kontrasta koje pruža toplotna energija. Na taj način smanjuje učestalost lažnih alarma, koji često predstavljaju problem kada je reč o standardnim kamerama.


#4 Otkrivanje električnih kvarova


Neotkriveni električni kvarovi mogu dovesti do nestanka struje, požara ili nanošenja povreda ljudima koji se nađu u blizini neispravnog električnog uređaja. Toplotna slika pruža Vam prednost otkrivanja i popravke neispravne opreme na posedu ili u poslovnom prostoru, pre nego što je prekasno - i preskupo. Pomoću termalnih kamera možete biti blagovremeno obavešteni o pregrejanim ili preopterećenim električnim uređajima, što Vam omogućava da sprečite neželjene posledice.


#5 Jednostavna prenosivost


Termalne kamere su prilično lagane i pogodne za većinu industrija. Karakteriše ih jednostavna prenosivost, što olakšava proces celokupne inspekcije zgrade. Ova osobina je veoma važna kako sa aspekta bezbednosti, tako i produktivnost unutar Vašeg poslovanja, jer ubrzava proces inspekcije i obezbeđuje preciznost rezultata.


#6 Bezbedno rukovanje


Toplotne kamere su beskontaktni uređaji, što znači da detektuju infracrvenu energiju emitovanu sa površine subjekata u vidu pasivnog i neinvazivnog pristupa. To znači da termograf može održavati sigurnu udaljenost od potencijalno opasne opreme. Osim toga, tačnost rezultata je pouzdana budući da ne postoji mogućnost da dođe do oštećenja sistema ili opreme kao rezultat termičkog pregleda.

Kamere sa termalnom slikom su pristupačna opcija za mnoga preduzeća koja žele da osiguraju najbolje rešenje za bezbednost i zaštitu. Većina standardnih kamera ne može da “vidi” dalje od 200 metara tokom noćnih sati. To znači da za nesmetan rad zahtevaju dodatno osvetljenje - što samo po sebi može biti skupo za instalaciju i održavanje.

Zbog toga, ali i neverovatnih performansi dometa, termalne kamere sve češće zamenjuju standardni sistem video nadzora. Ukoliko ste odlučili da poverite bezbednost svog prostora termalnoj tehnologiji, sve savete, usluge ugradnje, planiranja i održavanja nudi Vam kompanija VideoMont. Obratite se vrhunskim stručnjacima za najbolje rešenje prema Vašim zahtevima i budite sigurni da ste zaštićeni budnim okom termalne tehnologije.

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar