SrbijaSpace logo

Top 10 mesta u Beogradu za trening na otvorenom

 

Top 10 mesta u Beogradu za trening na otvorenom

Beograd je grad koji nudi mnoga mesta za zabavu, provod i uživanje. Prvi utisci turista nakon boravka u Beogradu upravo govore da su najviše zadovoljni provodom, hranom i otvorenošću ljudima.

Da bi bio što bolji domaćin, Beograd nudi veliki broj mesta na kojima možete vežbati i biti fizički aktivni. Beograđani to i znaju, pa na koji god deo grada da se upute, imaju mogućnost da treniraju i budu aktivni.

Da vidimo onda koja su to top 10 mesta za vežbanje, a da nisu teretane i samo zatvoreni prostor u pitanju.


Košutnjak


Košutnjak je najveći park i šuma koja se prostire između ulica Kneza Višeslava i Patrijarha Dimitrija. Do samog Košutnjaka dolazite iz mnogih pravaca, ali ako želite autobusom i birate to kao opciju, onda su to gradske linije 23 i 53.

U samom Košutnjaku postoji mnogo staza za trčanje, i mogli bi reći da je zapravo ovo mesto u Beogradu najidelanije za trkače. Staze su jako lepo organizovane, jer na svakih sto metara, nailazite na neke sprave.

Ali, osim trkača, kojih će najviše biti pred Beogradski maraton i ostale trke u Beogradu, možete videti ljubitelje prirode, koji uživaju u laganoj šetnji kroz šumu. Poznata je i staza zdravlja, koja je upravo izbor za ljubitelje šetnje.

U samoj blizini šume, nalazi se SC Košutnjak, u kom se između ostalog nalazi 4 otvorena bazena, od toga je jedan dečiji.

Nakon napornog treninga, svoju pauzu možete napraviti u obližnjem kafiću, koji se nalazi na samoj ski stazi, i sa kog se pruža prelep pogled na Topčider i celo okruženje.


SC Banjica – Banjička šuma


U beogradskom naselju Banjica nalazi se SC u kom se nalaze dva olimpijska bazena, sto za stoni tenis, sauna i tereni za tenis. Pored samog SC, počinje i banjička šuma koja se prostire skoro do Marakane, stadiona najpoznatijeg fudbalskog kluba Crvena Zvezda, do same Autokamnde . Dakle, ukoliko prolazite kolima duž celog Bulevara JNA prati vas ova šuma sa desne strane, ukoliko dolazite iz pravca Autokomande.

Možete doći autobusom broj 47, 48 ili tramvajem 9, 10, 14. Isto tako, autobuskim lijinama broj 18, 39,  42, 78, do Autokomande,  pa onda par minuta peške uz Bulevar JNA.

Banjička šuma ima trim stazu koja je dugačka oko 2km. Uz put postoji i nekoliko klupica na kojima možete napraviti pauzu i odmoriti, ili da napravite po koji trbušnjak. Takođe, postoji i nekoliko sprava za vežbanje.

Staza je zemljana, dok se na jednom delu trim staze nalazi mešavina peska i zemlje. Preporučujemo boravak i treniranje tokom dana, jer uveče nije toliko sigurno da trenirate, jer staza nije osvetljena.

Ovu stazu koriste pre svega sportisti, ali i obližnji stanovnici, koji vole da prošetaju i vreme provedu u šumi, na čistom vazduhu.

Trkače, bicikliste uglavnom ćete videti rano ujutru ili kasno popodne.

Ono što je korisno da znate, a to je da je banjička šuma zaštićeno područje III kategorije, i dom je retkih vrsta ptica.


Park Topčider


Park Topčider nalazi se u jednom od najlepših delova grada Beograda, na samom Topčideru. Park Topčider počinje na samoj raskrnici kod Crkve sv. Petra i Pavla. Kada se spustate niz ulicu Teodra Drajzera, dolazite do raskrsnice sa ulicama Bul. Vojvode Mišića i Bul. Patrijarha Pavla.

Ukoliko ne dolazite kolima najbolje je autobusom 94 I 49, ili tramvajem broj 3. Topčiderski park je sigurno i najveći park u Beogradu i ima jako lepo asfaltirane staze za šetnju, koje služe i za trčanje, i možete voziti bicikl.

Možete proći I u drugi deo parka gde možete napraviti I neku aerobik vežbu ili staviti podlogu za yogu ili meditaciju. Izbor je sama na vama.


Ada Ciganlija


Do Ade ciganlije možete doći kolima, i ostaviti ih na parkingu. Ukoliko imate opciju da dođete autobusom iz pravca Banovog Brda i centra grada idu linije 53, 23, 56 , 88 i još mnogo autobuskih linija.

Ada Ciganlija sigurno nudi najviše prostora za sport I zabavu. Osim što u toku letnjih meseci možete plivati u jezeru ili veslati, ili se baviti I drugim vodenim sportovima, u isto vreme na samoj Adi ciganliji postoji veliki broj sportskih terena. Na Adi možete trenirati odbojku na pesku, fudbal, voziti bicikl, rolere, ili trčati.

Na Adi ciganliji nalaze se tri veoma lepo uređene staze za trčanje, od kojih je napoznatija Holmerova staza, duga 1200 metara. Osim ove staze svakako najbolja staza za trčanje jeste oko samog jezera koja je dugačka nešto više od 7km.

Ada Ciganlija nudi toliko prostora na kom  se možete baviti bilo kojim sportom. Ono što je prednost same Ade jeste upravo veliki broj kafića, u kojima uvek možete napraviti pauzu.


SC Studentski grad - Novi Beograd


Do SC Studentski grad možete doći autobusima broj 74 i 75 (stanica kod 11. aprila), ili autobusima koji prolaze kroz Tošin bunar, a to su linije broj 45, 77, 82, 610.

Ako dolazite iz pravca Studentskog grada, postoji jedan put koji prolazi ispod auto puta. Kada dođete do stepenica stižete do ulaza 3.

U ovom sportskom centru nalaze se tereni za fudbal, tenis, rukomet, odbojku i košarku. Kompleks je uvek pun i videćete sportiste koji  vežbaju na otvorenom. Od sprava ima vratilo i klupa za trbušnjake.

Oko fudbalskog terena nalazi se staza za trčanje, pa ukoliko ste ljubitelj trčanja možete to učiniti i u ovom delu Beograda.

Novi Beograd je poslednjih godina postao jedan od najatraktivnijih delova grada, u kom se nalaze moderne grade i eskluzivne stambene jedinice, koje nude i privatni smeštaj.


Hajd park


Nema samo London Hajd park, već isti park možete naći i u Beogradu. Ovaj park omeđen je ulicama Bulevar Vojvode Putnika, Bulevarom Mira i ulicom Topčiderski Venac.

Do Hajda parka možete stići trolejbusom broj 40 I 41, autobuskim linijama 44,94, i velikim brojem autobuskih linija koje staju na Mostaru. Onda ćete morati malo peške da idete kako biste se popeli do samog parka.

U ovom parku možete videti i mlade i starije. Ono što je prednost samog parka, što je opština Savski Venac pre par godina ubacila nekoliko sprava za vežbanje, kao što su gladijator, steper i bicikl.

Ukoliko je cilj vašeg treninga između ostalog  i to da se rešite zauvek celulita, ponesite sa sobom i jedan ručni masažer. Nakon treninga, celulit dobro razgradite masažerom, a nemojte brinuti da će vas neko videti, jer ne zaboravite, oko vas je šuma.

Pored ovih fitnes sprava, nalaze se i drvene klupe, gde možete odmoriti i napraviti pauzu tokom treninga. Takođe, duž celog parka nalazi se i zemljana staza na kojoj možete da trčite ili da vozite bicikl.

Hajd park je sjajno meste za rekreaciju jer je priroda fantastična. U samoj blizini nalaze se i tereni za tenis, kao i wellness centar.


SC Tašmajdan i park


SC Tašmajdan se nalazi u centru grada, na samom Tašmajdanu i nudi veliki broj mogućnosti za grupne I individualne sportove. Bazen na Tašmajdanu je pre par godina renoviran, i sada je jedan od lepših u samom gradu.

Pored SC prolaze linije 48, i tramvajske linije 7 i 14. Ako vam je lakše da se orjentišete, SC nalazi se preko puta Pravnog fakulteta. U samoj blizini, a iza SC nalazi se Tašmajdanski park.

U samom parku postoji mala staza za trčanje i duga je 500m. Ono što je prednost samog parka jeste upravo blizina centra grada. Možete u samom parku voziti rolere ili bicikl.


Savski kej


Savski kej je poznato beogradsko šetalište, koje se nalazi na Novom Beogradu. Savski kej obuhvata nekoliko novobeogradskih blokova, i to blok 70a, deo preko bloka 70, blok 44 pa sve do bloka 45.

Preko reke Save, sa južne strane keja, nalazi se najpoznatije ostrvo koje se zove Ada Međica i Ada Ciganlija. Sa ovog dela Novog Beograda do njih stižete čamcima. Tokom letnjih meseci i ovo može biti posebna atrakcija i zabava za vas.
 
Na Savskom keju možete provesti vreme u šetnji, a postoje i staze za trčanje, rolere ili vožnju bicikla. Takođe, još jedna prednost za sportiste jeste teretana na otvorenom.
Kada završite vaš trening napravite pauzu na nekom od velikog broja splavova.


Avala


Malo dalje od centra grada možete stići i do planine Avala, koja predstavlja idealno mesto za planinare. Do Avale možete stići autobuskim linijama koji kreću sa Banjice, ili kolima. Parking se nalazi na samom vrhu.

Avala zauzima veliku površinu, tako da je ovo mesto idealno za trening u prirodi, bilo da li volite da radite vežbe, da trčite, ili vozite rolere, izbor je na vama.


Kosmaj


Još jedno mesto koje je predstavlja idealan izbor za planinare jeste Kosmaj. Ukoliko se odlučite za sportski dan na Kosmaju, onda je najbolje rešnje da dođete kolima.

U prirodi možete vežbati jogu, pilates, vežbe za kičmu, voziti rolere ili bicikl. U samom okruženju nalaze se i privatni bazeni, tako da tokom letnjih meseci, možete sebi priuštiti i pored vežbi, vreme za plivanje.

Prednost je što se nalaze i mesta gde možete napraviti pauzu za ručak, tako da je Kosmaj mesto za jedan celodnevni beg iz grada. Uživajte.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Dzoger

Treba spomenuti i Ušće. Može se trčati, vežbati voziti bajs. Isto tako i 25 maj gde su teniski tereni i bazen. A za sva ova mesta je zajedničko izbegavati ih noću(Dobar) +4
(Slab) 0
24-Nov-18 07:42:35 AMDodajte komentar