Transplantacija kose

 

Transplantacija kose

Transplantacija kose je hirurški proces koji se može razlikovati u zavisnosti od metode koja se primenjuje. Trenutno najpopularniji metod je metod pojedinačnog prebacivanja folikula, stručno nazvan FUE (Follicule unit extraction).

Kasnih 80-tih počinje primena stereo mikroskopa pod kojim su se izvađeni folikuli razdvajali. U početkuje prečnik instrumenta „panča“ je bio mnogo veći i za posledicu je ostavljao veću traumu na koži i neprirodan rezultat, da bi se vremenom u praksi usavršio metod. Danas se najčešće primenjuju pančevi prečnika od 0.6 – 1.0mm.

Instrumentom se prođe oko folikula i bez oštećenja istog oslobodi se koža kojom je povezan kako bi se mogao nesmetano izvaditi i implantovati u regiju gde je kosa proređena ili potpuno izgubljena. Način na koji se kosa implantuje je jednostavniji jer se folikul koji je već pripremljen ubaci u takozvani „usađivač“, vrlo sličan olovci, i jednim klikom se dlaka insertuje u regiju gde je kosa neophodna. Faza implantovanja kose (transplantacije kose) je uglavnom duplo brža od faze vađenja folikula kose, jer se pri vađenju folikule sortiraju, što iziskuje pomoć asistenta i više vremena rada na stereo mikroskopu.

Postoji mogućnost da se folikul odmah nakon vađenja ubaci u implantor, i da se implantuje kako bi folikul ostao vremenski minimalno van organizma, a samim tim bi se i smanjio rizik njegovog preživljavanja. Kada se folikul izvadi, odlaže se u petrijevu šolju koja je u određenoj razmeri napunjena fiziološkim rastvorom i HypoThermosolom, kao i supstancom APTV. Postoji nekoliko načina da se tek izvađenom folikulu kose pomogne da preživi duže i da se stimuliše njegov rast. Pomenuti bioelementi (ATP-v, HypoThermosol) su jedan od faktora. Drugi faktor je postupanje sa folikulima prilikom vađenja (određeni ugao) i implantacije.

Pored toga AHT metod jedini koristi dodatni element (HypoThermosol) koji se meša sa fiziološkim rastvorom i time vremenski duplo produžava vitalnost folikula, što nas definitivno izdvaja od svih ostalih metoda koje samo izgledaju slične našoj. Najsavremenijom AHT metodom transplantacije kose, pored HypoThermosol-a dodaju se i drugi elementi kao što je ATPV, koji dodatno stimuliše folikul i folikulu daju utisak kao da nije ni vađen iz organizma. Svakako jako je bitno odrediti razmeru, što je naša poslovna tajna. Ovom metodom folikul može preživeti duplo duže nego pri redovnoj FUE metodi.
Sve popularnija metoda je PRP (Platent Rich Plazma), tretman koji se daje pri svakoj proceduri AHT (Advance Hair Tranplantation) metodom.


Transplantacija kose


Skoro pri završetku procedure transplantacije kose pacijentu se izvadi krv u epruvti, koja se zatim podvrgava proceduri gde se pri određenim brojem obrtaja i u određenim vremenom u centrifugi izoluje plazma obogaćena trombocitima. To je tečnost žućkaste boje koja se nakon toga izvadi iz epruvete i daje pacijentu u region gde je kosa implantovana kako bi se dodatno stabilizovali folikuli.


AHT Transplantacija kose - Razlika koja se vidi


Ono u čemu se AHT metod razlikuje i izdvaja od drugih metoda transplantacija kose, je to što je pored PRP terapije ponekad uključuje upotreba kolostruma i peptida koji dodatnu reaguju kao hormon rasta na tek implantovane folikule. AHT metod primenom pomenutih elemenata trenutno predstavlja najdelotvorniji metod transplantacije kose od svih drugih metoda koje se primenjuju.


Aht metoda pre i posle
 

Neprestano se radi na istraživanju i mogućnosti umnožavanja dlake (hair multiplication, HM), poznatije kao kloniranje kose. Trenutno se ta faza još uvek ispituje i svi se nadamo da će u skorije vreme ovaj metod biti u slobodnoj upotrebi, što bi vremenski skratilo proceduru transplantacije kose, sačuvala bi se gustina u donatorskom delu, a takođe bi se smanjila i cena procedure presađivanja kose.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Nasledno je

Na đalost ćelavost je nasledna (sa reddita ), ne može da se spreči može da se odloži, a i to je nešto. Danas relativno jeftino može da se presadi kosa, ali treba razmisliti da li je baš neophodno. Ipak je to operacija, a nekim ljudima ćelavost lepo "stoji".(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Oct-19 12:46:11 PMGramatičar

Misliš, ćelavi?(Dobar) +2
(Slab) -3
05-Oct-18 16:15:09 PMćalavi

Budući pacijenti bolje da ne znaju kako se izvodi ceo proces, i bolje da ne gledaju ove slike. Što manje znaš, bollje će da se osećaš pre i posle operacije. Inače čuo sam da ova metoda je možda najbolja što se tiče presađivanja.(Dobar) +4
(Slab) 0
05-Oct-18 14:44:22 PMDodajte komentar