SrbijaSpace logo

Tri najčešća modela lustera za kuhinju u odnosu na stil

 

Tri najčešća modela lustera za kuhinju u odnosu na stil

Prostorija bez koje ne postoji nijedno savremeno domaćinstvo , bez koje nije moguće pripremati omiljenu hranu i bez koje je teško zamisliti svakodnevni život i funkcionisanje jeste kuhinja. Njeno opremanje i uređivanje je od posebnog značaja jer osim što treba da se uklopi u odnosu na prostornu veličinu, ona treba da sadrži sve potrebne elemente i male i velike aparate, ali i da odgovara potrebama pojedinca i da bude funkcionalna.

Jasno je da to nije lak zadatak, ali kada se jednom uradi brige oko uređenja se smanjuju.

U uređenju ili renoviranju jedna stvar posebno je privukla pažnju, a tiče se toga kako se biraju lusteri za kuhinju jer je osvetljenje važno u smislu funkcionalnosti.

S obzirom da postoji više modela i proizvođača, nije lako napraviti izbor.


Klasičniji modeli nikada ne izlaze iz mode

 

Kao što je već rečeno lusteri za kuhinju predstavljaju posebnu kategoriju kada je biranje adekvatnog osvetljenja u pitanju. Njihova uloga je višestruka, te osim funkcionalne imaju i dekorativnu funkciju ali utiču i na osećaj prijatnosti boravka i rada u tom prostoru.

Ako se rukovodite time da obezbedite adekvatno osveljtenje tokom spremanja omiljenih obroka za sebe i svoju porodicu onda ćete prioritete dati funkcionalnijim lusterima za kuhinju.

Radi se o klasičnim modelima, jednostavnijeg ili kombinovanog dizajna i postavljaju se na centralnom delu ove prostorije. Oni bi trebalo da svetlost raspoređuju u svim smerovima jednako i mogu se uklopiti uz razne stilove.

Mogu se kupiti i postaviti i lusteri za kuhinju tako da njihova svetlost bude usmerena samo ka radnim površinama kako bi se obezbedila što veća vidljivost koja je u ovom prostoru i neophodna. I oni su takođe jednostavni modeli, bez nekih eksteremnijih dekorativnih detalja i jarkih boja.

Ne treba zanemariti ni luksuzne, klasik modele koji se odlikuju sofisticiranošću i elegancijom u kombinaciji sa staklenim elementima, visećim lancima ili oponašaju svetiljke sa svećnjacima.


Kada su pleteni lusteri idealno rešenje?

 

Ukoliko želite da svoju prostoriju za spremanje hrane uredite u elegantnom i lepom svedenom stilu nazvanom ,,floristics“ onda će istu karakterisati ukrasi sa elementima grana, raznog cvetnog dezena, ili lišća. Dakle, reč je o dodiru prirode sa enterijerom. Ovi elementi mogu se kombinovati sa staklom i plastikom, a najčešće se kombinuju sa drvetom i metalom.

Jedan od primera za osvetljenje u tom slučaju mogu biti pleteni lusteri. Lako se uklapaju u country i klasik stilove, ali i ,,provence“ i ,,chebbi chic“ stilove.

Oni se mogu odnositi na tip rasvete čiji dizajn podseća na pletenu korpu te otuda i ovaj naziv. Ali mogu biti od raznih vrsta materijala. Takođe, zbog česte upotrebe prirodnih materijala pri njihovoj izradi pleteni lusteri se svrstavaju i u eko stil.


Modernije varijante za univerzalno uređenje cele kuhinje

 

Kako se sa razvojem tehnologije menjala i tehnika u proizvodnji i dizajnu lustera za kuhinju tako smo došli do nekih njegovih modernih izdanja.

Ovakvi modeli mogu se jednako uklopiti u minimalistički stil kao i u klasičan dizajn. Odlikuju ih diskretne boje, jednostavni oblici i diskretna originalnost.

Takođe oni mogu biti različitog oblika, a posebno su popularni oni u formi geometrijskih figura ili kombinacija istih.

Mada je zabeleženo sve više naginjanje ka minimalističkom uređenju i jednostavnim linijama i dezenima kada je i oblast rasvete u pitanju.

 

Slike: pexels.com


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar