SrbijaSpace logo

Uticaj ICAO standarda na globalnu bezbednost avio saobraćaja

 

Uticaj ICAO standarda na globalnu bezbednost avio saobraćaja

ICAO, Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju, igra ključnu ulogu u postizanju i održavanju bezbednosti avio saobraćaja širom sveta. Njeni standardi i smernice postavljaju temelj za siguran i efikasan avio saobraćaj, čineći avio industriju jednom od najsigurnijih oblasti transporta.

Kroz decenije rada i saradnje sa članicama iz različitih zemalja, ICAO je razvila obimne smernice koje pokrivaju sve aspekte avijacije, uključujući tehničke specifikacije letelica, obuke pilota, upravljanje vazdušnim prostorom, bezbednost aerodroma i mnoge druge ključne oblasti. Uticaj ICAO standarda na globalnu bezbednost avio saobraćaja je ogroman.

Kroz ovaj blog  razmotrićemo osnovne funkcije i ciljeve ICAO-a i kako ona postavlja standarde za svaku fazu putovanja avionom, počevši od projektovanja i proizvodnje letelica, preko obuke osoblja, pa sve do sigurnosti operacija na aerodromima.  

ICAO standardi igraju ključnu ulogu u sprečavanju nesreća, smanjenju rizika i kontroli bezbednosti u avio saobraćaju. ICAO promoviše globalnu saradnju između država članica, kako bi se osigurala dosledna primena standarda i smernica. Uloga tehnološkog napretka i inovacija u unapređenju bezbednosti u avijaciji je  evidentna. 

Napravićemo i osvrt na statističke podatke o bezbednosti u avio saobraćaju kako bismo sagledali stvarni uticaj ICAO standarda na smanjenje broja nesreća i incidenata. ICAO standardi kontinuirano oblikuju globalnu bezbednost avio saobraćaja.

 

Funkcije i ciljevi ICAO-a

 

Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju (ICAO) ima za cilj promovisanje bezbednosti, efikasnosti i održivosti civilnog vazduhoplovstva širom sveta.

Njeni osnovni ciljevi su:

  • Standardizacija: ICAO postavlja međunarodne standarde i preporuke za bezbednost, navigaciju, zaštitu životne sredine i druge aspekte civilnog vazduhoplovstva. Ovi standardi služe kao osnova za usklađivanje vazduhoplovnih sistema širom sveta.
  • Unapređenje bezbednosti: ICAO radi na razvoju i promociji bezbednosnih standarda i postupaka kako bi se smanjila opasnost u avio-saobraćaju.
  • Efikasnost i ekonomska održivost: Organizacija radi na unapređenju ekonomske održivosti vazdušnog prevoza i povećanju efikasnosti vazdušnog saobraćaja.

 

U Srbiji, primena ICAO standarda se ostvaruje kroz nacionalnu vazduhoplovnu upravu (Direktorat civilnog vazduhoplovstva) i nacionalne aviokompanije. Srbija se obavezala da će usklađivati svoje regulative i operacije sa međunarodnim standardima postavljenim od strane ICAO. Ovo uključuje nadgledanje bezbednosti letenja, aerodromske operacije, obuku osoblja i druge aspekte vazdušnog saobraćaja.


Avio
 

ICAO takođe podržava obuku i tehničku pomoć državama članicama, uključujući Srbiju, kako bi se osiguralo dosledno poštovanje međunarodnih standarda i regulativa. Kroz redovne provere i saradnju sa ICAO, Srbija radi na unapređenju svojih vazdušnih operacija i osiguranju bezbednog i efikasnog vazdušnog saobraćaja.

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) je u periodu od 16. do 26. maja 2022. godine, sprovela proveru usaglašenosti sistema obezbeđivanja u vazduhoplovstvu (AVSEC) i olakšica u vazdušnom saobraćaju (FAL) Republike Srbije. Tada je utvrđeno da sveukupni nivo usaglašenosti ovog sistema iznosi 94,73%, čime se Republika Srbija svrstava u red malog broja država koje primenjuju najviši nivo mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju.

 

Najveći problemi u organizaciji i bezbednosti na aerodromu

 

Bezbednost na aerodromima širom sveta je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo sigurno putovanje putnika i tereta. Najveći problemi u vezi sa ovom bezbednošću uključuju kontrolu pristupa, pregled prtljaga, upravljanje vazdušnim saobraćajem, održavanje infrastrukture, suočavanje sa promenljivim vremenskim uslovima, tehničke sistemske kvarove i ljudske faktore. Upravljanje ovim izazovima zahteva pažljivo planiranje, obuku osoblja i upravljanje rizicima kako bi se očuvala optimalna bezbednost na aerodromima.

 

Najveći problemi u organizaciji i bezbednosti na aerodromu su:

 

Bezbednost putnika i tereta: Obezbeđivanje putnika i tereta od potencijalnih pretnji i opasnosti predstavlja ključni izazov. Kontrola pristupa, pregled prtljaga i putničkih stvari, kao i identifikacija i rešavanje sigurnosnih pretnji su od vitalnog značaja.

Vazdušni saobraćaj: Efikasno upravljanje saobraćajem na aerodromu, uključujući sletanje i uzletanje letelica, može biti izazovno, posebno na aerodromima sa velikim brojem letova.

Operacije i održavanje piste: Održavanje piste, taksi staza i ostalih infrastrukturnih elemenata je kritično za sigurnost letenja. Problemi sa stanjem piste ili nepravilnim održavanjem mogu predstavljati ozbiljnu pretnju.

Vremenski uslovi: Promenljivi vremenski uslovi mogu otežati operacije na aerodromu, uključujući smanjenje vidljivosti, jake vetrove, sneg ili led. Ovo zahteva adekvatnu opremu i procedure za suočavanje sa nepovoljnim vremenskim uslovima.

Tehnički sistemi: Sistemski kvarovi ili ometanja komunikacionih i navigacionih sistema na aerodromu mogu dovesti do ozbiljnih problema u bezbednosti i efikasnosti operacija.

Ljudski faktor: Greške osoblja, nepravilna obuka ili nesavesno ponašanje mogu imati ozbiljne posledice po bezbednost na aerodromu. Edukacija i nadzor osoblja su ključni.

Upravljanje rizicima: Identifikacija i upravljanje rizicima na aerodromu su od suštinskog značaja. Planiranje za hitne situacije, poput požara ili incidenta sa avionom, mora biti pažljivo usaglašeno.

Ovi problemi zahtevaju pažljivo planiranje, saradnju i redovno ažuriranje procedura kako bi se obezbedila optimalna organizacija i bezbednost na aerodromu.

 

Za kraj

 

ICAO standardi igraju ključnu ulogu u postizanju globalne bezbednosti avio saobraćaja, postavljajući temelje za sigurno putovanje širom sveta. Njihovi ciljevi uključuju standardizaciju, unapređenje bezbednosti i ekonomske održivosti civilnog vazduhoplovstva. U Srbiji, primena ovih standarda se ostvaruje kroz Direktorat civilnog vazduhoplovstva i nacionalne aviokompanije.


Aerodrom
 

Najveći izazovi u organizaciji i bezbednosti na aerodromu obuhvataju kontrolu pristupa, upravljanje vazdušnim saobraćajem, održavanje infrastrukture i suočavanje sa vremenskim uslovima.  Sve ove komponente zajedno doprinose osiguranju sigurnog i efikasnog avio saobraćaja širom sveta.

Slike: pexels.com


Autorski tekst: Anđelka Pavlović


Komentari (2)

Natalija

Nisam do sada čula za ICAO standard, ali ima smisla, sasvim. Hvala. :)

(Dobar) 0
(Slab) 0
11-Nov-23 13:01:05 PMMilan

Imam strah od letenja, nadam se da se ovi standardi primenjuju kako treba.

(Dobar) 0
(Slab) 0
11-Nov-23 11:35:34 AMDodajte komentar