SrbijaSpace logo

Veza između heliko bakterije i digestivnih tegoba

 

Veza između heliko bakterije i digestivnih tegoba

Od gorušice do sindroma nervoznih creva, digestivne tegobe ne samo da mogu izazvati fizičku nelagodnost, već neminovno imaju negativan uticaj i na kvalitet života obolele osobe.

Bez obzira da li se radi o trenutnim tegobama ili hroničnim stanjima, važno je razumeti uzroke, a jedan od češćih je heliko bakterija. Ona se nalazi u želucu i crevima i može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje. U tekstu koji je pred vama pisaćemo o tome kako ovaj neugodan bacil utiče na naše organe za varenje, koji simptome može izazvati i kako možemo delovati preventivno. Pročitajte!


Kako heliko bakterija utiče na vaš digestivni sistem?


Pretpostavlja se da Heliko bakteriju (H. pylori) u svom telu ima oko 50% ljudske populacije, ali da samo kod jednog broja osoba može dovesti do ozbiljnih digestivnih problema, dok druge osobe nemaju nikakve simptome koji ukazuju na njeno prisustvo.


Bakterija
 

Heliko bakterija je izazivač upale želudačne sluzokože, poznate kao gastritis. Ona takođe može biti uzročnih pojave čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu, što se manifestuje bolovima u stomaku ili gubitkom apetita. Može povećati kiselost u želucu, što dovodi do gorušice i gastroezofagealnog refluksa (GERB). Na kraju, neke od studija sugerišu da postoji veza između heliko bakterije i sindroma iritabilnog kolona (IBS) i nekih drugih digestivnih stanja.

U svakom slučaju, H. pylori može biti jako opasna po zdravlje čoveka, pa u slučaju ispoljavanja nekih simptoma potrebno je da se što pre obratite za pomoć vašem lekaru.


Kako prepoznati infekciju heliko bakterijom?


Simptomi infekcije mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Neki do najčešćih su:

 • bol u stomaku koji je lokalizovan uglavnom u gornjem abdomenu, ali se može proširiti i na njegove donje delove,
 • gorušica ili osećaj žarernja i pečenja u grudima posebno nakon obroka,
 • mučnina i povraćanje (simptom koji se ređe javlja),
 • gubitak apetita (mada smanjena želja za hranom može biti uzrokovana mnogobrojnim faktorima, pa se samo na osnovu ovog simptoma teško može govoriti o prisustvo heliko bakterije),
 • promena boje stolice (tamna stolica zbog prisustva krvi u njoj),
 • neobjašnjiv gubitak težine, mršavljenje bez očiglednog razloga kao posledica problema sa varenjem.


Različita digestivna oboljenja daju slične simptome, pa ovi koje smo nabrojali ne moraju nužno značiti da je u pitanju heliko bakterija, ali ako se ponavljaju i traju duži vremenski period, to je znak da postoji problem u sistemu organa za varenje koji je potrebno dijagnostikovati i rešiti što pre.


Dijagnoza i lečenje heliko bakterijske infekcije


Metode dijagnostikovanja infekcije heliko bakterijom mogu biti invazivne i neinvazivne. Međutim, u najvećem broju slučajeva to su testovi.

 • brzi serološki test koji određuje prisustvo antitela u krvi (test može ukazati i na raniju izloženost organizma bakteriji, a ne samo na trenutnu),
 • serološki test - antitela na heliko bakteriju koja se testiraju iz venske krvi,
 • Helicobacter Ag u stolici - otkrivanje prisustva heliko bakterije u stolici, veoma precizan i brz test čije rezultate možete saznati u roku od pola sata;
 • Izdisajni test - pacijent izdahne vazduh i iz njega se određuje prisustvo heliko bakterije u želucu (potrebno je pripremiti se za izdisajni test, 4 nedelje bez korišćenja lekova i gladovanje od najmanje 6 sati, bez konzumiranja kafe, cigareta pa čak ni vode u tom vremenskom intervalu).


Iako neinvazivne metode (testovi) daju pouzdane rezultate, najtačniji način ispitivanja je endoskopski pregled želuca. U tom slučaju, uzima se biopsija tkiva i pod mikroskopom se utvrđuje prisustvo bakterije.


Heliko bakterija hrana
 

Lečenje heliko bakterijske infekcije obično uključuje kombinaciju antibiotika i lekova za smanjenje kiselosti u želucu. Važno je da sprovedete celokupan tretman jer je u pitanju jako uporna bakterija za čije eliminisanje je potrebno duže vremena. Svakako, nakon dijagnostikovanja lekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju. Po završetku terapije lekar može preporučiti ponovne testove kako bi se potvrdilo izlečenje.


Prirodni tretmani i promene u ishrani


Pored konvencionalnih lekova koje ćete po preporuci lekara uzimati, dobro bi bilo i da uvedete određene promene u ishrani koje mogu pomoći u kontroli simptoma infekcije.

Dodavanje probiotika u ishranu može pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore, što će vremenom uticati i na ublažavanje simptoma. Probiotske namirnice poput jogurta, kiselog kupusa ili kefira mogu blagotvorno delovati na ublažavanje simptoma. Hrana bogata antioksidantima poput voća, povrća i orašastih plodova može pomoći u smanjenju upale u želucu. Sa druge strane, potrebno je da maksimalno izbegavate začinjenu, masnu i prženu hranu koja dovodi do iritacije želudačne sluzokože.

Na kraju, uvek budite hidrirani. Konzumiranje dovoljno vode je ključno za održavanje zdravlja digestivnih organa i smanjenje simptoma infekcije heliko bakterijom, ali i za opšte zdravlje čoveka.


Prevencija Infekcije heliko bakterijom


Infekcija heliko bakterijom može se dogoditi bilo kome, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik. Kao i kod prevencije drugih infekcija koje se mogu javiti u digestivnom traktu, potrebno je preduzeti sledeće korake:

 • redovno perite ruke pre i posle jela,
 • ne konzmirajte hranu koja vam se učini neispravnom ili čiji je rok trajanja istekao,
 • vodite računa o higijeni dok pripremate hranu,
 • trudite se da osnažite imuni sistem zdravom ishranom i redovnim vežbanjem kako bi se vaš organizam lakše izborio sa potencijalnom infekcijom.


Heliko bakterija može biti uzrok različitih digestivnih problema, ali uz odgovarajuću dijagnozu, lečenje i promene u ishrani, možete kontrolisati simptome i na kraju potpuno eliminisati njeno prisustvo i poboljšati digestivno zdravlje. Ne ustručavajte se da potražite medicinsku pomoć ako imate pobrojane simptome, jer pravovremeno lečenje može sprečiti komplikacije i poboljšati kvalitet vašeg života. Uz pravilnu negu, možete povratiti kontrolu nad svojim digestivnim sistemom i uživati u punom i zdravom životu.
 

 

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar