SrbijaSpace logo

Voda sa česme - ne hvala!

 

Voda sa česme - ne hvala!

Prečišćivači vode mogu biti ključni za osiguranje čiste i bezbedne vode za piće u vašem domaćinstvu. Nažalost, česmovača često sadrži teške metale i štetne supstance koje se prikupljaju tokom protoka kroz zarđale cevi, čineći je potencijalno opasnom po zdravlje. Za dezinfekciju vode, često se dodaju hlor i hloramin, ali ovo može smanjiti pH vrednost vode i uništiti korisne bakterije u crevima koje su važne za imunitet. Pored toga, kombinacija hlora sa organskim materijama u rekama i jezerima može stvoriti trihalometane, poznate uzročnike raka.

Srećom, neke evropske zemlje prepoznale su ove opasnosti i prešle su na alternativne metode dezinfekcije vode, poput ozona i UV zraka, kako bi osigurale bezbednost vode za svoje građane. Korišćenjem prečišćivača vode u vašem domaćinstvu, možete osigurati da voda koju pijete bude čista, prečišćena i bezbedna za vas i vašu porodicu. Na taj način, možete smanjiti rizik od oboljenja od raka debelog creva, bubrega i bešike, kao i potencijalnih problema sa neplodnošću i sterilnošću.

 

preciscivac-vode

 

Nikada nemojte piti toplu vodu sa česme ili kuvati sa njom, jer su joni aluminijuma prisutni u toploj vodi iz bojlera. Aluminijum utiče na pojavu demencije, Parksinove i Alchajmerove bolesti.

 

preciscivac-vode

Zagadjenost

 

97% zemalja na svetu ne stavlja fluor u vodu za piće. Navodno se fluor dodaje pijaćoj vodi kako bi se smanjio broj karijesa i propadanja zuba, ali opasnosti po zdravlje od fluora u pijaćoj vodi su mnogo veće nego njegove dobrobiti. Fluoridi remete sintezu kolagena, a rezultat je propadanje kostiju, mišića, zglobova, bubrega i pluća, povećava se rizik od osteoporoze. Fluor smanjuje funkciju štitne žlezde, zbunjuje imuni sistem, smanjue proizvodnju antitela, povećava šansu od oboljevanja od raka, naročito raka kostiju.

 

preciscivac-vode

 

Olovo u pijaćoj vodi utiče na fizičko i mentalno zdravlje dece, čak je dovođeno u vezu sa oštećenjem sluha i smanjenom inteligencijom, poremećajem ponašanja i agresivnosti. Olovo oštećuje bubrege i utiče na visok krvni pritisak. U vodi sa česme olovo dospe preko olovnog vara, olovnih starih cevi, mesinganih slavina i PVC cevi.

 

preciscivac-vode

 

Da vam je pijaća voda zagađena bakrom prepoznaćete po zeleno - plavoj mrlji oko prstena kade ili lavaboa i po zelenkastoj boji prvih par sekundi kad otvorite slavinu. U malim količinama ne pravi teške probleme (umor, razdražljivost, glavobolju), ali u većim količinama izaziva grčeve u stomaku, mučninu, povraćenje, dijareju i oštećenja jetre i bubrega.

 

preciscivac-vode

 

Pored gore navedenih teških metala vodu mogu da zagade živa, kadmijum, hrom i dr.

Pesticidi se uvuku u pijaću vodu putem podzemnih voda. Pesticidi se koriste za uništavanje insekata i korova na obradivim površinama,ali prodiru duboko u podzemne vode. Izazivaju iritacije kože i očiju, glavobolje, malaksalost , stomačne probleme.

 

preciscivac-vode

 

Fosfati isto kao i pesticidi zagađuju podzemne vode, a koriste se u poljoprivredi za ishranu biljaka. Prisustvo fosfata u vodama utiče na rast algi.

Omekašavanje vode u postrojenjima za preradu  je proces uklanjanja kalcijuma i magnezijuma  koji mogu da začepe vodovodni sistem. Ovim se našem telu uskraćuju neophodni minerali. Ti minerali se zamenjuju natrijum hloridom  koji ni malo nije dobar za organizam.

Bakterije i mikroorganizmi su često stanovnici pijaće vode. Voda se može kontaminirati u postrojenjima ili u samom sistemu cevi. Najčešće bakterije koje se mogu naći u pijaćoj vodi su  Escherichia colli,  Legionellae i Salmonella. Ove bakteije uglavnom izazivaju stomačne probleme, infekcije,a jako trovanje Salmonelom izaziva tifusnu groznicu.

 

preciscivac-vode,

 

Flaširana voda je bolja? Ne, nije!!! 

 

Flaširana voda, nažalost, nije ništa boljeg kvaliteta od česmovače, samo postoji dodatak plastičnih zagađivača, BPA i hemijskih sredstava. Velika večina flaširanih voda uopšte ne dolazi sa planiskih izvora, kako je marketinški predstavljaju.

 

preciscivac-vode

 

Toksini iz plastičnih boca se prenose u vodu. Kada se plastika zagreva i dugo stoji, dolazi do ispuštanja toksina u tečnost koju ona čuva. Iako je nekolicina prouzvođača odustala od BPA plastičnih boca i dalje je BPA prisutan u plastičnoj ambalaži. BPA deluje kao lažni estrogen, izaziva neplodnost kod muškaraca i žena, utiče na hromozomske deformitete i često se savetuje budućim majkama da ne konzumiraju flaširanu vodu dok su u blagoslovenom stanju.

 

preciscivac-vode

 

Mikroplastika

 

Poslednjih godina je u fokusu nova opasnost flaširane vode - mikroplastika! Mikroplastika su mali komadići plastike (kraći od 5mm). Voda u platičnoj boci ne samo da upija toksine od plastike u koju je zapakovana, već se u njoj mogu naći i stni komadići plastike. 

 

Kupovinom flaširane vode podstičete industriju koja je prava ekološka katastrofa!

 

Procesi proizvodnje, transporta i otpada flaširane vode su jako skupi i ekološki neprihvatljivi. Količina nafte koja se iskoristi za proizvodnju flaširane vode na godišnjem nivou je ekvivalentna potrošnji milion automobila na putevima. Da li ste svesni koliko je flaširana voda skupa? Njena cena je od 200 do 10000 puta skuplja od vode sa slavine. Većina platičnih flaša se ne reciklira, već završi na deponijama.

 

preciscivac-vode

 

Koje su bezbedne alternative kako bi bili čistu i zdravu vodu?

 

Aparat za prečišćavanje vode Columbia FC-630  (ROPS SZ) je spas za svako domaćinstvo, ordinaciju, kancelariju, prodavnicu i slično. Zahvaljujći svom fenomenalnom dizajnu lako se uklapa  u sve enterijere. 

 

preciscivac-vode

 

Kako Columbia prečišćava vodu?

 

Tajna je u reverzno osmostskoj membrani koja vodu iz vodovoda ili bunara pretvara u čistu, kvalitetnu vodu za piće.

 

Aparat poseduje predfiltere (sedimentni i ugljeni), reverzno osmotsku membranu i post ugljeni filter.Columbia prečišćava 99,99% virusa i bakterija iz vode, otklanjaju se mehaničke nečistoće, hlor i hlorna jedinjenja, pesticidi, teški metali. Čista voda se čuva u rezervoaru hladne i vode sobne temperature i u rezervoaru vruće vode. Aparat proizvodi 150-180 l čite vode za 24h. Velika prednost baš ovog aparata je što ima senzor za zaustavljanje vode, tako da ne morate brinuti da će u slučaju nekog kvara da vam poplavi kuću. Ukoliko se desi da negde aparat procuri ili dođe do nekog kvara, senzor automatski zatvara dovod vode do aparata. 

 

preciscivac-vode

 

Aparat Columbia i ostale prečišćivače vode koji su u ponudi možete pogledati na sajtu www.pro100zdravo.com

Pored aparata za prečišćavanje vode, možete pronaći dosta proizvoda koji će vas zainteresovati!


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (2)

Srđan

Mi imamo sa magnetajzerom taj aparat.Da li je i ovaj sa magnetajzerom?

(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Jul-23 13:33:42 PMSrđan

odgovorio/a: Ruzica

Ja jedino znam da je nobelov uredjaj za preciscavanje vode vrhunski nema mu ravne zato sam ga kupila i koristim ga vec nekoliko godina... prava stvar i veoma korisna.
(Dobar) +1
(Slab) 0
28-Jul 11:32:12

Dodajte komentar