SrbijaSpace logo

Vrste ispravljača i njihova primena

 

Vrste ispravljača i njihova primena

Ispravljači su posebne komponente u okviru elektrotehnike. Gotovo da ne postoji komad elektrotehnike kojeg nisu deo, od najprostijih strujnih kola do transformatora.

Ipak, njihova upotreba i svrha mogu biti pomalo zbunjujući. Makar dok ne naučite osnovne postavke o ovim elementima.


Čemu služe ispravljači

Ispravljačima se skupno nazivaju ispravljači napona i naponski adapteri, kao i ostali elementi koji spadaju između ovih vrsta proizvoda. Ipak, ono što ostaje njihov glavni posao jeste pretvaranje naizmenične struje u jednosmernu struju, omogućavajući dalje kretanje struje.

Ono što svaki transformator ima su blok ispravljačkih elemenata ili dioda, filtar, priključak za potrošač i transformator. Kada spojite sve elemente dobijete uređaj koji omogućava da naizmenična struja bude puštena u strujno kolo, a potom vama omogućava da izjednačavate struju za dalji protok.

Kada puštate struju, ispravljač pretvara tu struju pod određenim naponom u drugu komponentu ili deo uređaja pod određenim naponom. U praksi, ovo najčešće vidimo kod transformatora u elektro-distribuciji.

Tome, ukratko, služe ispravljači. Naravno, nisu ni svi isti, niti napravljeni na isti način.


Kakvi sve ispravljači postoje


Ispravljače možete deliti na različite načine, s obzirom na to koliko se razumete u njih i šta vam tačno treba.

Doduše, najčešća podela je prema voltaži, ali se mogu deliti i prema specifičnim proizvodima i komponentama. Takođe ispravljači napona i naponski adapteri se mogu podeliti i prema fazama.

Dakle, ispravljači kao komponente mogu biti jednofazne i trofazne. Imena su dobila po broju dioda koji se nalaze u ispravljaču. Naravno, uobičajeni kupac ovih elemenata ne razmišlja previše o fazama, bili to naponski adapteri ili ispravljači napona, jer sve o njima već zna.

Ipak, najčešća podela je na polutalasne, punotalasne, i prenosne ispravljače.


Tipovi ispravljača


Dakle, postoji nekoliko tipova ispravljača koji se najčešće koriste i koji se u tom obliku najčešće i kupuju. Krenimo od polutalasnih ispravljača.

Ovaj ispravljač je najjednostavniji i vrši sve ono što može i bilo koji drugi ispravljač. Naime, napon iz utičnice pretvara u napon od 12V, tako da različiti uređaji koji imate u kući mogu da se snabdeju električnom energijom i rade.

Najčešće, polutalasni ispravljač je sastavljen od jedne diode i jedne poluperiode na izlazu. Ceo sistem se sastoji iz pozitivnog i negativnog dela. Za rad je važan pozitivni deo, jer se na njemu dobija napon koji se koristi. Pored njega tu je i punotalasni ispravljač.

Između polutalasnog i punotalasnog ispravljača najveća razlika je u broju dioda. Punotalasni ispravljač ima dve diode, dok kod polutalasnog ispravljača postoji samo jedna dioda.

Takođe, postoji i razlika u radu. Punotalasni ispravljač se najviše koristi kod transformatora. Kod ovog ispravljača struju provodi prva dioda, dok je druga inverzno polarisana i ne provodi struju.

Onda, napon na sekundaru transformatora postaje negativan, provodi ga druga dioda, a prva dioda postaje inverzno polarisana. Struja se provodi samo kroz pozitivno polarisanu diodu, a inverzna dioda ne provodi struju. Ostaje još Grecov spoj.

Ovde se koriste četiri diode, tako da se na izlazu dobija konstantan napon. Ovde, najveća mana je veći pad napona, ali je prednost što se koristi transformator sa manje navojaka. Takođe, i diode koji se koriste su diode manjeg napona.

Bitna razlika između Grecovog spoja i punotalasnog ispravljača je da punotalasni ispravljač mora da ima transformator sa više namotaja, a diode imaju velike napon inverzne polarizacije. Grecov spoj koristi transformator sa manje namotaja i diode sa manjim probojnim naponom.

Sada kada znate koje vrste ispravljača postoje, i koja je njihova primena, ostaje samo da nabavite one koji su vam potrebni.


Kupite ispravljače


Proverene i kvalitetne ispravljače možete pronaći u online prodavnici Mikro Princ. Tu ćete naći najkvalitetnije elektronske i druge komponente.

Ispravljač je jedan od najbitnijih komponenti u svakom elektronskom kolu. Bez obzira da li vam treba za neki kućni projekat ili za posao, najbitnije je da znate da je proveren, kalibrisan, kvalitetan i da će odraditi posao.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Jerko

Kupio sam tesla ispravljač za štednju energije taj instrument nema učinka nikakva osim sto ima neku lampicu kad je uključen. Nema nikakvih otpornika samo lampica to su obične laži da štede struju

(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Aug-21 12:55:10 PMDodajte komentar