SrbijaSpace logo

Zagađenje vazduha i kako se zaštititi u stanu ili kući?

 

Zagađenje vazduha i kako se zaštititi u stanu ili kući?

Zagađenje vazduha u Srbiji je visoko i takva situacija se ne menja godinama. Iako sada imamo i drugih zdravstvenih briga oko Covid-19, situacija sa kvalitetom vazduha je i dalje zabrinjavajuća pa je dobro znati kako se zaštiti u stanu ili kući.

Zašto je vazduh u Srbiji ovoliko zagađen? Da li naši domovi mogu da imaju čist vazduh i kako se to postiže? Da li nam je filter za vazduh neophodan? Koji je najbolji filter za vazduh?

Kada pluća obole već je kasno! Saznajte sve o tome kako imati čist vazduh u stanu ili kući upravo u ovom tekstu!
 


Zašto je vazduh u Srbiji zagađen?
 

U januaru prošle godine isto pitanje je postavljeno od strane Agencije za zaštitu životne sredine i došlo se do šokantnih podataka!

Termoelektrane u Srbiji emituju najveće zagađenje, više od bilo koje termoelektrane u Evropi! Istraživanja kažu da naše termoelektrane emituju više sumpor-dioksida godišnje nego sve sve EU elektrane na lignit zajedno, a i dalje daju 10 puta manje električne energije. Samo „Kostolac B“ godišnje izbaci 130.000 tona sumpor-dioksida, više nego sve termoelektrane u Nemačkoj zajedno!

Brojke nastavljaju pa se kaže da nije jedino „Kostolac B“ problem sa 14 puta većim zagađenjem nego i termoelektrana „Nikola Tesla“ koja ima zagađenje skoro 5 puta veće od dozvoljenog.

beograd najzagadjeniji na svetu resenje filter za vazduh

Veliki zagađivači su i veliki gradovi i rast saobraćaja u njima, ali i individualna ložišta koja i u manjim mestima prave problem i stvaraju zagađeni vazduh.

Kombinacija svega ovoga našu zemlju stavlja na neslavnu listu najzagađenijih u Evropi, nama donosi smog, vazduh koji ima miris i čestice koje razaraju pluća, utiču na krvotok i sve organe u telu.

Nismo bezbedni ni u stanu ili kući, gde se koncentracije otrovnih materiji mogu takođe nakupiti do opasnih nivoa!


Kako se zaštiti od zagađenog vazduha u stanu ili kući, ali i napolju?
 

Mere su donesene i radi se na smanjenju nivoa zagađenja, ali dok to ne da neke izvesnije rezultate jedino zatvoreni prostori mogu postati oaza planinsko čistog vazduha i odmor za naša pluća.

  • Praćenje nivoa zagađenja vazduha

Prvi, obavezan način borbe sa zagađenim vazduhom je da se svaki dan proveri nivo zagađenja u mestu u kom se živi. Nije neophodno znati da li su to PM 2.5, PM 5 ili PM 10 mikrona, sumpor- dioksid, metala, kiseline, prašine, čađ, arsen, olovo, nikl…

zagadjeni gradovi u srbiji

Merne stanice sistematizuju te podatke i daju ocenu o kvalitetu vazduha, ali sve preko 50 mernih jedinica je zagađen vazduh, a preko 150 jedinica i opasan za zdravlje.

  • Paziti na vreme boravka napolju

Najviši nivo zagađenja je uveče i ujutru kada se zbog atmosferskih prilika zagađenje koncentriše pri tlu i tada treba izbegavati šetnje i duži boravak napolju. Osobe koje imaju respiratorne tegobe i deca bi trebalo da izlaze samo od 11 časova ujutru do 17 časova popodne, ali i tada uz odgovarajuće maske.

  • Popraviti kvalitet vazduha u životnom i radnom prostoru

Pored izbegavanja udisanja najtežih zagađivača, jedini način borbe je da se zatvoreni prostori efikasno prečiste i napravi zdrav vazduh za sve osobe koji su u prostoru.


Kako prečistiti vazduh u kući ili stanu i da li je filter za vazduh rešenje?
 

Nekoliko saveta se moraju poštovati da se ne bi povećavalo inače već visoko zagađenje koje nastaje boravkom osoba u prostoru!

Praćenje nivoa zagađenosti vazduha napolju je važno i kod otvaranja prozora radi provetravanja. Treba izbegavati otvaranje prozora i vrata onda kada je nivo zagađenja visoko. U kući treba izbegavati klasične zavese i zameniti ih za one od antibakterijskog materijala i velike tepihe od zida do zida.

zagadjenje u srbiji o okruzenju
Slika: crvena boja pokazuje veći stepen zagađenja ...

Ipak, svi ovi saveti jedino rade na tome da se nivo zagađenja u prostoru ne pogoršava, ali samo prečišćivači vazduha mogu da donesu potpuno čist vazduh i zdravo disanje punih plućima. To je jedini način kako se zaštiti u stanu ili kući.


Filteri za vazduh – neophodni u svakom domu!
 

Najbolji aparat za prečišćavanje vazduha u stanu ili kući ima snagu da prečisti i dezinfikuje i nečistoće manje od 2.5 mikrona, ali i bakterije, viruse i teške metale. Uređaj bi trebalo da bude snažan i da ukloni polen, prašinu, ukloni mirise i za sobom ostavi potpuno čist vazduh.

Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom su takođe dobar izbor, ali samo ako imaju više filtera, a uređaji za prečišćavanje vazduha sa sedmostepeniom filtracijom su poslednja reč tehnike.

Drugi model koji se takođe pokazao kao efikasan je Fotokatalitički sterilizator vazduha koji radi na principu fotokatalize i uz pomoć UV zraka rastvara omotač svih nečistoća i uništava ih. Fotokatalitički filter za vazduh u stanu ili kući je sposoban da ekstremno efikasno uništi viruse, bakterije i 99% svih drugih zagađivača u prostoru, što je posebno bitno sad tokom pandemije COVID19.

Nije svaki aparat za dezinfekciju vazduha kvalitetan. Treba tražiti one koji imaju patent i dokazano uništavaju većinu poznatih nečistoća. Dobri rezultati će biti gotovo momentalno primetni u vazduhu koji je bez mirisa i lakše se udiše, sa zdravijim ukućanima koji ne prenose viruse i čistijim prostorom bez prašine koja lebdi u vazduhu.

Problem zagađenosti vazduha je globalan problem na kojem se mora raditi dugo godina. U međuvremenu, čist vazduh u stanovima i kućama je jedna od alternativa za zaštitu zdravlja. Prečišćivač vazduha jedini ima snagu da obezbedi sterilno čist vazduh i tako učini da se zadovolji osnovna životna potreba – da dišemo zdravo!

Jesen je i ponovo su merači u crvenom! Da li želite čistiji vazduh za svoju porodicu?


Autorski tekst: Pro100healthy


Dodajte komentar