SrbijaSpace logo

Zakintos – Navajo plaža

 

Zakintos – Navajo plaža

Zakintos – Navajo plaža

Prošlog leta najviše se promovisao Santorini. Svi su pisali o njemu, a čini se da ove sezone već veliku pažnju dobija jedna od najlepših plaža u Grčkoj - Shipwreck Beach ili Navajo plaža.

Ova plaža se nalazi na ostrvu Zakintos. Koje je treće po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, ujedno je jedno od najlepših u čitavoj Grčkoj. Odlikuje ga kristalno čisto more azurne boje i visoke bele litice. Upravo sa litica je najlepši pogled. Zakintos, jedno od veoma popularnih letovališta u Grčkoj poslednjih godina posebno privlači turiste iz Srbije. Ostrvo se nalazi na otprilike 24h vožnje od Srbije, ali ni udaljenost ne sprečava domaće turiste da jedva čekaju svoj odmor na ovom fenomenalnom ostrvu. Ono čime Zakintos najviše privlači turiste jesu fantastične plaže, kornjače koje su ujedno i zaštitni znak ostrva, one su zaštićena vrsta koja se na ovom ostrvu razmnožava , zatim fenomenalan noćni provod, ali i pristupačne cene.

Navajo plaža je ime dobila po nasukanom brodu

Kada kažete Zakintos, svi prvo pomisle na čuvenu plažu Navajo. Navajo plaža ili Shipwreck Beach je jedna od najpoznatijih plaža na svetu i zaštitni je znak Zakintosa, a ime je dobila po brodu koji je nasukan na obali. Plaža se pre nasukavanja broda koji se tu nalazi od početka 80-ih godina prošlog veka, tj. više od 30 godina, nazivala Agios Georgios. Brod koji se i danas nalazi na plaži se nasukao 1980. godine Na plaži se nalazi nasukani brod i za njega se vezuju mnoge anegdote, ali najpoznatije su tve verzije :

  • U prvoj verziji ljudi tvrde da se radilo o švercerskom brodu koji je krijumčario alkohol i cigarete.

 

  • A neki veruju u drugu verziju u kojoj su se Italijanski krijumčari tu sakrili od obalske policije, 1983. godine.


Ali niko nije siguran kako se taj nasukani, napušteni brod našao na ovoj plaži. Iako i dalje poseduje odlike prelepe prirode, plaža je dobila svog “stalnog prijatelja” u vidu nasukanog broda početkom 80-ih godina, koji je to donekle promenio ali ju je učinio još misterioznijom i zanimljivijom.

Navajo plaža je plaža sa razglednice, slike ove plaže obilaze čitav svet. Grčka se zasigurno može pohvaliti sa velikim brojem divnih plaža, uglavnom su to uvale, napuštene plaže, netaknuta priroda koja nas sve ostavlja bez daha. Lepota je relativna stvar, pa da ne bismo nepravedno proglasili Navajo plažu najlepšom Grčkom plažom, možemo reći da se sigurno svrstava u jednu od njih.

Kako do ove plaže?


Do plaže je moguće doći jedino brodićem. Lokalne agencije organizuju izlete, uglavnom traju tokom čitavog dana, od nekih 9-17h, tokom kojih se kruzerom obilazi čitavo ostrvo, posećuju još neke poznate uvale i plaže, dok se ne stigne do krajnjeg cilja, Navajo plaže. Većina turista imaju avanturstički duh kojima je usađena želja za otkrivanjem nečeg do tada nepronađenog, netaknutog i savršeno prirodnog. Sve to ova plaža pruža, a sama činjenica da je nemoguće doći autom ili bezbedno peške, već je do Navajo plaže moguće doći isključivo brodom tj. morskim putem, daje joj karakter netaknutog i mističnog mesta.

Za ljubitelje lepog pogleda - vidikovac

Ukoliko iz nekog razloga ne želite da uživate u čarima Navajo plaže, postoji vidikovac sa koga možete iz ptičje perspektive da vidite ovu prelepu grčku plažu. Balkon, koji sa litice pruža pogled na uvalu, Navajo, orkuženu visokim stenama, uvek je prepun turista koji strpljivo čekaju svoj red kako bi napravili neku fotografiju ove plaže. Olupina leži u sredini zaliva koji oduzima dah. Kupati se na plaži može samo ako dođete do nje brodom, koji isplovljavaju iz Zakintos grada, u protivnom je možete samo posmatrati sa visine. Vidikovac koji se nalazi u blizini sela Anafonitria pružiće vam zaista impresivan pogled na plažu.

 


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (1)

Turista

Za avanturiste i hedoniste bez mane i straha sjajno mesto za posetiti.

(Dobar) 0
(Slab) 0
20-Aug-17 15:24:51 PM



Dodajte komentar