SrbijaSpace logo

Zaštitite kožu lica od oboljenja uzrokovanih štetnim UV I UVB zračenjima

 

Zaštitite kožu lica od oboljenja uzrokovanih štetnim UV I UVB zračenjima

Lice je naizloženiji deo ljudskog tela svim vremenskim prilikama i štetnim UV i UVB zračenjima tokom cele godine. Nos, lice, čelo, usne i uši neprestano se nalaze na meti UV zraka, koji na njih padaju direktno, pod pravim uglom.

Zbog svoje izloženosti i osetljivosti lice je podložno brzom “gorenju” na suncu i opekotinama. Zato je leto vreme kada je neophodna najbolja kozmetika za lice i zaštita od sunca sa najvišim zaštitnim faktorom. Budući da je lice za razliku od tela izloženo spoljašnjim faktorima tokom cele godine njegova zastita od sunca mora da bude intenzivnija u odnosu na ostatak tela.

Sve nas je barem jednom tokom života “prevarilo sunce”, pa smo zaradili bolne opekotine ili alergiju od sunca. Svesni smo kako je to nezgodan i neprijatan problem, ali i problem koji može da dovede do oboljenja kože ukoliko se bude ponavljao. Zato je bolje sprečiti posledice postavljajući na vreme pitanje kako negovati lice i koja je adekvatna zastita od sunca?
 

Koža lica razlikuje se od ostatka tela

Koža lica tanja je u odnosu na kožu ostatka tela, jer su i njene ćelije manje. Bez obzira na to što se radi o maloj površini, koža lica, ima više pora, a njene žlezde luče mnogo više masnoće u odnosu na žlezde u ostalim delovima tela. Elastičnost i lep izgled, koža lica, gubi lako zbog svoje celogodišnje izloženosti spoljnim faktorima. Njen zaštitni sloj nekoliko puta godišnje biva narušen zbog vetra, hladnoće, zagađenost, UVA i UVB zračenja, pa je samim tim njena osetljivost pojačana. 

Koža tela gotovo cele godine zaštićena je odećom, barem njena veća površina, dok je koža lica tokom cele godine otkrivena i izložena. Zato koži lica treba posebna zastita od sunca.
 

Zaštita od sunca i kako negovati lice tokom leta

Koža lica je tokom cele godine izložena UV zračenjima, a ovo štetno zračenje intenzivira se tokom leta, kada je i sunčeva toplota veća. Prekomerna izloženost suncu tokom letnjih dana može da uzrokuje mnoge simptome od prevremenog starenja kože, pa sve do teških oboljenja kao što je rak kože. 

Osetljivost kože povećava se u letnjim mesecima, pa je krajnje vreme da se informišete o tome koja je najbolja kozmetika za lice i kako se adekvatno zaštiti od sunca, ukoliko planirate dugotrajne boravke na otvorenom i sunčanje. U poslednje vreme sve više je dostupna kozmetika online sa svim potrebnim informacijama o nezi i zaštiti lica i tela, a jedan od najboljih i najinformativnijih sajtova je Lilly Drogerie

Sunce dehidrira kožu, čime već osetljiva koža lica, postaje suvlja i osetljivija. Zato dermatolozi savetuju da tokom leta koristite preparate koji u velikoj meri hidriraju kožu. Neophodno je da unosite više tečnosti u organizam, ali i da vaše lice dodatno hidrirate spolja koristeći termalnu vodu. Na našem tržištu najduže se nalazi termalna voda Avène, čijom su se delotvornošću oduševile mnoge korisnice nežnijeg pola. 
Dostupna kozmetika online omogućuje vam da brzo i lako saznate koja je to zastita od sunca najadekvatnija, ali i koja je najbolja kozmetika za lice. I to, u samo par klikova! Zato ne postoji ni jedan argument niti opravdanje za izgorelu i oštećenu kožu lica tokom letnjih meseci.

Kao posledice izlaganja suncu najčešće se javljaju hiperpigmentacija (tamne pege po koži), prevremeno starenje kože (suva, izborana i gruba koža), opekotine od sunca (bolno crvenilo na dodir), herpes (plikovi na ili oko usana, kao posledica pada imuniteta, uzrokovana prekomernoj izloženosti suncu).

Ukoliko bez obzira na sve dostupne informacije, kao i dostupnost kozmetike za lice koja može da spreči ove simptome, zaradite neki od njih, najbolje bi bilo da se posavetujete sa farmaceutima. Stručni tim Lilly Drogerie uvek će da vam bude na usluzi i da vam odgovori na pitanje kako negovati lice pre nego što su simptomi prisutni, ali i onda kada su oni nažalost već tu.

Kreme, losioni, mleka, ulja i emulzije za negu postoje s razlogom. Svaka od njih ne odgovara svakom tipu kože. Tako je za osobe koje su sklone alergiji na sunce pravi odabir krema posebne namene sa većim zaštitnim faktorom, za nežnu i osetljivu kožu. Suva koža biće lepša i zdravija ukoliko bude negovana kremom, losionom ili uljem koji se dugo zadržavaju na njenoj površini štiteći je i hraneći, dok je za masniju i mešovitu kožu bolji neki od preparata čija je tekstura lagana i koja se lako upija. 

Akutne alergije tokom leta, ali i teška oboljenja kože uzrokovana su prekomernom izloženošću suncu, ali i neadekvatnom zaštitom. Zato je zaštita kože lica, ali i njena adekvatna priprema za izlaganje suncu imperativ! Stoga na vreme počnite sa potragom kozmetike koja će da vam pruži zaštitu i ne rizikujte pojavu nekog od gorepomenutih simptoma koji dalje vode u akutna oboljenja. Pogotovo ne u vreme kada nam je sve, ama baš sve dostupno kroz nekoliko klikova na našim kompjuterima, tabletima ili telefonima. 
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Vanja

Moze i bez krema ali rano jutro i kasno posle podne, ali to vise nije letovanje. Ako se ide sa malom decom mora se i na borbu sa suncem a to znaci kreme sa maksimalnim faktorom zastite.(Dobar) +3
(Slab) 0
05-Jul-19 00:09:04 AMDodajte komentar