SrbijaSpace logo

Zašto je podrška partnera važna kada je žena u drugom stanju?

 

Zašto je podrška partnera važna kada je žena u drugom stanju?


Drugo stanje je period koji sa sobom nosi veliki broj promena u životu svake žene. Za početak, tu su razne dileme i nedoumice koje ih muče, naročito ako im je ovo prva trudnoća. Tokom svih devet meseci, telo žene se menja, ali i njeno raspoloženje.

Pa tako, u prvim mesecima mogu biti razdražljive i plačljive i reagovati impulsivno na određene situacije, što je normalna pojava s obzirom na pojačan uticaj hormona.

Zbog svega ovoga, podrška bračnog partnera je važna još od onog trenutka kada saznaju radosnu vest da će postati roditelji. Suprug treba da bude oslonac u svakom momentu, naročito u onim trenucima kada se žena oseća nesigurno u sebe.

Sama trudnoća se prati po nedeljama, što ćete čuti od ginekologa već na prvom pregledu. Prvo tromesečje je period kada trudnica treba najviše da se čuva kako bi beba pravilno počela da se razvija i raste.


12 nedelja trudnoće – zbog čega ima svoju važnost?


Kada kažemo 12. nedelja trudnoće, to znači da je prvo tromesečje na izmaku i da trudnica polako ulazi u drugi trimestar. Bebi se već uveliko razvijaju prvi refleksi, pa na ultrazvučnom pregledu možete da vidite svog mališana kako otvara i zatvara šake. Isto tako, osetićete prve bebine pokrete u stomaku (prilikom istezanja) i imaćete utisak kao da vas povremeno šutira.

Suprug je tu da u svakom trenutku pruži podršku ženi i umiri je nakon svakog naleta neraspoloženja koje predstavlja prirodnu pojavu u ovom periodu. Trudnice su osetljivije nego inače kada su u drugom stanju, pa mogu reagovati burno i na najobičniju situaciju. U prvom trimestru većina njih još uvek nije u potpunosti navikla na drugo stanje, pa može osećati određene strahove i zabrinutost, dok se depresija i anksioznost mogu javiti u retkim situacijama.

Takođe, jutarnje mučnine i dalje su česta pojava, i mogu trajati sve dok trudnoća ne uđe u drugi trimestar.


Drugi trimestar – kako trudnoća utiče na mentalno zdravlje trudnice?


Kada ste pregurali 12. nedelju trudnoće, to znači da ste već uveliko zašli u četvrti mesec trudnoće. Beba sada već polako prepoznaje majčin glas, teška je oko 160 g, dužine oko 17 cm. Buduće mame se osećaju bolje, osećaju nalet energije, dok problem sa mučninama polako prestaje. Sada se već polako navikavaju na trudnoću i više uživaju u njoj. Može se primetiti i pozitivna promena raspoloženja kod budućih mama, naročito zbog toga što već uveliko mogu da osete bebine pokrete u svom stomaku.


Treći trimester je pun izazova


Poslednji trimestar za većinu budućih roditelja predstavlja period velikih promena kada je dolazak bebe u pitanju. U trećem trimestru buduća mama može da očekuje češće posete ginekologu, koje u neku ruku mogu biti i iscrpljujuće. Zbog toga partner treba da joj bude podrška i oslonac kao i da joj pomaže u svakoj situaciji.

Poslednja tri meseca su ključna, pa budući roditelji polako prave planove za dolazak novog člana porodice, planiraju kupovinu bebinih stvari koje će biti neophodne u prvim mesecima života, odlučuju u kojoj bolnici će se obaviti porođaj i sl.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar