SrbijaSpace logo

ZAŠTO JE SPREJ ZA NOS PRAKTIČAN I DELOTVORAN?

 

ZAŠTO JE SPREJ ZA NOS PRAKTIČAN I DELOTVORAN?


Kada imamo neki bol ili nelagodu, teže funkcionišemo pri obavljanju svih dnevnih aktivnosti, a tako deluju i poteškoće pri disanju izazvane prvenstveno zapušavanjem nosa. Kako bi se odagnali problemi u disajnom traktu, prvi na braniku upravo je sprej za nos.


ŠTA PREDSTAVLJA?


Sprejem za nos nazivamo pomoćno medicinsko sredstvo koje se aplikuje u nos dok stojimo u uspravnom položaju. To može biti fiziološki rastvor, čija je upotreba faktički neograničena, ali se u ovoj formi nalaze i različiti lekovi, čak i antibiotik. Ukoliko je posredi lek, on se mora stavljati u striktno određenom vremenskom opsegu, od svega nekoliko dana, i to najviše tri puta na dan.

Sprej za nos pomaže kod nosne zapušenosti, koja može biti posledica alergije, prehlade, infekcije. Naime, on pozitivno deluje na sluzokožu, oporavlja je, te smanjuje tegobe koje izazivaju zapušen nos i sakupljanje sekreta, poput otežanog disanja, svraba, peckanja. U načelu, njime se ispira nosna duplja, a osim toga ublažavaju se različite negativne reakcije, otoci ili upale.


NAČIN UPOTREBE


Ovo medicinsko sredstvo se vrlo lako i jednostavno upotrebljava, i to tako što se sadržaj iz bočice rasprsne unutar nosne duplje, prvo u jednoj, potom u drugoj nozdrvi. Važno je da nos bude ispražnjen, kao i da se pravilno diše i unosi sadržaj bočice. Odnosno, da bi ovaj, kao i svaki drugi lek, bio sasvim efikasan, važno je slediti uputstva. Međutim, bez obzira na ove finese, izvesno je da ovaj lek možemo aplikovati u svim mogućim situacijama, sedeći ili stojeći, a efekat će biti isti – vrlo brzo doći će do delovanja spreja na naše sluznice i poboljšanje neprijatnog osećaja, kao i prevazilaženja nelagode koju izaziva zapušenost nosa. Osim jednostavne upotrebe, upravo se u brzom i sigurnom delovanju takođe ogleda praktična strana ovog pomoćnog sredstva.


IZBOR PROIZVODA


Postoji širok izbor sprejeva za nos, različitih sastava, karakteristika, proizvođača i cena. Iako se ne moraju uzimati samo na recept, ipak bi valjalo prethodno se konsultovati sa lekarom i posegnuti za onim koji nam je preporučen na osnovu zdravstvenog stanja i naravno uzrasta jer se razlikuju proizvodi za decu i odrasle. Na osnovu saveta i smernica treba ne samo kupiti sprej za nos, već potom ga i koristiti. Svakako, o iskustvima drugih možemo pročitati i na internetu, ali nam to ipak ne treba biti osnovni reper.


UPOTREBA UZ OPREZ


Sprej za nos, takođe, može izazvati negativne posledice, posebno ako se upotrebljava neadekvatno. Međutim, osim klasičnih kontraindikacija, specifičnost ovog medicinskog sredstva ogleda se i u tome što se može dogoditi da dođe do stvaranja preteranog navikavanja, kada se sprej za nos koristi vrlo često i bez realne potrebe, što svakako nosi sa sobom niz potencijalnih poteškoća.


SPAS ZA TILI ČAS


Dakle, sprej za nos je u prednosti u odnosu na kapi upravo zbog svoje praktične i jednostavne primene, a kada ga unosimo, možemo stajati uspravno, što je takođe olakšavajuća okolnost. Međutim, osim toga, njegovoj popularnosti doprinose i pristupačna cena, kao i ravnomernije raspoređivanje medikamenta i njegovo brže delovanje jer svega nakon nekoliko sekundi uspostavlja se uravnoteženo disanje.

Slika: pexels.com


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar