SrbijaSpace logo

Zašto je ugradnja kade posao za vodoinstalatere?

 

Zašto je ugradnja kade posao za vodoinstalatere?

Poznato je da mnogi muškarci vole da popravljaju sve što je potrebno u kući. Ali većina njih se ipak, ne odlučuje da vrši popravke u kupatilu ili kuhinji, jer ipak moraju donekle biti stručni. Naravno da ima i onih ljudi, koji su stekli znanje i veštinu, te mogu samostalno da poprave sve što je potrebno i u tim delovima stana. 

Za ugradnju kade, ili injenu montažu, uvek je najsigurnija opcija kontaktirati vodoinstalatera ili specijalizovani vodoinstalaterski servis. 


Koje usluge nude vodoinstalateri?

Zna se da se sa vodom ne treba igrati, jer je dovoljno načiniti samo malu grešku, pa napraviti haos, ne samo u kuhinji i kupatilu, nego i u celom prostoru. Upravo iz tog razloga je uvek sigurnije angažovati majstore, koji će izvršiti sve popravke u tom slučaju. 

Sem toga, vodoinstalaterski servisi omogućuju i sve one usluge, koje je potrebno izvršiti prilikom renoviranja kupatila. 
Da napomenemo i to da se u vodoinstalaterske usluge najčešće ubrajaju:

 • popravka i zamena bojlera
 • montaža sudopere
 • ugradnja i zamena bidea
 • montaža kade
 • montaža tuš kabine
 • montaža i popravka vodokotlića
 • zamena ventila
 • ugradnja sanitarija
 • zamena i montaža protočnog bojlera
 • odgušenje sudopere, wc šolje i kade
 • montaža i zamena sifona
 • odgušenje kuhinjske i kupatilske vertikale i horizontale


Baš zato što su u pitanju specifične i prilično zahtevne usluge, uvek je najsigurnije kontaktirati provereni vodoinstalaterski servis u tom slučaju. 
Naravno da vodoinstalateri mogu da izvrše i mnoge druge usluge, kao što su na primer čišćenje septičkih jama i odvoda, ali i odgušenje spoljne kanalizacije, te mnoge druge. 


Renoviranje kupatila 

Niko ne spori da vlasnici stanova i kuća mogu renoviranje kupatila da pokušaju i samostalno da izvrše. Ipak, u praksi to i nije tako jednostavno, osim ako se i sami ne bave vodoinstalaterskim poslom. 

Da bi renoviranje kupatila proteklo u najboljem redu, najpre je važno da klijent kontaktira prethodno izabrani vodoinstalaterski servis.  

U principu je nepisano pravilo da majstori prvo treba da izađu na teren, odnosno da posete konkretni objekat, kako bi se upoznali sa njegovim stanjem. Tada je izuzetno značajno i da se usaglase oko toga šta je sve potrebno da bude izvršeno. Inače se obično prilikom renoviranja kupatila vrše sledeće usluge:

 • zamena i reparacija ventila
 • provera vodovodne instalacije
 • zamena i montaža kade
 • popravka i zamena baterija i vodokotlića
 • skidanje pločica i postavka podloge za nove
 • montaža tuš kabine
 • demontaža postojećih sanitarnih elemenata i montaža novih

 

Od slučaja do slučaja, odnosno od zahteva svakog klijenta će zavisiti da li je potrebno da budu izvršene i određene specijalističke usluge. Baš zato i jeste važno da svaki klijent na vreme informiše vodoinstalatera o tome šta očekuje on po završetku renoviranja. Na osnovu toga će biti zvanično i oformljena ponuda, tako da će klijent dobiti informaciju ne samo o ceni usluga, nego i o tome koliko je vremena potrebno da bude završeno renoviranje kupatila. 


Montaža kade

U većini slučajeva se ljudi odlučuju za renoviranje kupatila kada sakupe dovoljno novca, odnosno kada je potrebno određeni sanitarni element zameniti. 

Razlozi za zamenu bilo kog sanitarnog elementa mogu biti dvojaki. Naravno da će mnogi pre angažovati vodoinstalatera ljudi, ako je određeni sanitarni element u tolikoj meri oštećen, da nije moguće bezbedno ga koristiti.

Drugi najčešći razlog za adaptaciju kupatila jeste potreba da se dobije više mesta. A obično je najvažnija stavka tom prilikom montaža kade. Iako svako može da pokuša to da uradi bez pomoći stručnjaka, ipak ne bi valjalo da se u to u pusti, ako nema dovoljno znanja i veštine. 


Montaža kade
 

Bitno je da se prethodno sa vodoinstalaterom klijent usaglasi i oko tipa kade, koju bi trebalo da montira. Osim toga, naročito je važno i da vodi računa o dimenzijama, a od strane majstora će dobiti sve neophodne smernice, kako bi montaža kade mogla da bude izvršena bez nekih poteškoća. 

Kada se oko svega toga dogovore, te klijent kupi odgovarajuću kadu, majstor će u najkraćem mogućem roku i da je montira. 

U određenim slučajevima je potrebno izvršiti i podziđivanje prilikom montaže kade, te se podrazumeva da će majstor prilikom izlaska na teren proceniti da li je to potrebno u konkretnom slučaju ili ne. Na osnovu toga će oformiti ponudu i omogućiti klijentu da dobije informaciju i o ceni.

Da ponovimo još jednom da ugradnja ili montaža kade može da bude izvršena profesionalno, samo ako je izvršavaju vodoinstalateri sa višegodišnjim iskustvom.

Kakva su vaša iskustva sa montažom kade? Podelite vaša iskustva kroz komentare.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Znam odgpvor

Iz mog ugla ni zamena wc papira mi nešto ne ide pa me se stalno podsećaju da to uradim a o zameni kade nisam ni neozbiljno promišljo

(Dobar) 0
(Slab) 0
02-May-20 11:36:44 AMKo bajagi majstor

@SpaIntimo na psotojeću instlaciju ne može. Nije se još uvek rodio takav majstor. Mora da bude intervencija u instalacijama dodaci cevi, kako vodovodne tako i kanalizacione, veći bojler itd, itd(Dobar) 0
(Slab) 0
30-Dec-19 09:50:53 AMSpa Intimo

A kojeg majstora pozvati da ugradi džakuzi u stanu, i to na postojeću vodovosnu instalaciju? Taj treba stvarno da bude majstor i to sa velikim M!(Dobar) +2
(Slab) 0
30-Nov-19 17:25:22 PMDodajte komentar