SrbijaSpace logo

Zašto je važno da ehinacea bude element osnaživanja imuniteta i zdravlja ljudi

 

Zašto je važno da ehinacea bude element osnaživanja imuniteta i zdravlja ljudi


Blagotvorna dejstva biljaka prepoznaju se u raznovrsnim upotrebama, kako prilikom konzumacije u ishrani, tako i za korišćenjem u lekovite, terapijske i druge srodne svrhe. Veoma značajan izvor zdravlja, blagodeti za organizam i činilac snažnog imuniteta jeste ehinacea, kao biljka koja potiče od glavočika, odnosno porodice Asteraceae, carstva Plantae i reda Asterales.

Ehinacea potiče iz predela Severne Amerike i ima do 10 različitih vrsta, od kojih se u plantažama uzgajaju 2 osnovne, dok se najviše koriste u lekovite svrhe palida i purpurea. Poznato je da se radi o biljci koji je prirodni izvor korisnih materija i ima karakteristično lep, krupan cvet tonova roze i svetlo ljubičaste boje, dok je seme u sredini sitno raspoređeno u narandžastim notama.


Izuzetna lekovita dejstva i raznovrsna upotreba svetski poznate biljke

 

Prepoznatljiva lekovita dejstva koja ima ehinacea pre svega se ogledaju u umanjenju upalnih procesa, jačanju imuniteta i smanjenju posledica virusa, prehlade, gripa i raznovrsnih infekcija. Uglavnom se u zavisnosti od konkretne vrste koriste različiti delovi biljke u lekovite svrhe. Naime, koren se koristi kod angustiofolia sorte, dok se stablo, list i cvet upotrebljavaju kod purpurea vrste.

Zahvaljujući korisnim sastojcima, ehinacea je bitna za regulaciju respiratornih infekcija i problema sa disajnim putevima, a deluje kao prirodni antibiotik i antioksidans za čišćenje organizma i otklanjanje upornih bakterija i virusa. Takođe, veoma je značajno to što biljka vrši stvaranje interferona – vrste proteina koji daju snagu organizmu da se izbori protiv svih uticaja štetnih materija i slobodnih radikala.


Prevencija i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba i problema za neometanu svakodnevnicu

 

Biljka karakteristično krupnog cveta – ehinacea, značajan je činilac zdravlja, i opravdano jedan od glavnih sastojaka brojnih medicinskih sredstava, preparata i elemenata terapije. Naime, kao snažna prevencija problema sa prostatom, bubrezima i jetrom, ne samo da otklanja tegobe već i unapređuje rad navedenih organa, značajnih za vitalnost kompletnog organizma.

U pogledu delovanja na infekcije, ehinacea umanjuje upalu uveta, prodiranje gljivica, stvaranje afti u usnoj duplji, kao i česte posledice – otoke i bol. U velikoj meri pomaže prilikom problema sa zubima i desnima, kada se često koristi i u obliku specijalnih kapi, masti i srodnih tretmana.

Kao značajna terapija koristi se i prilikom infektivnih stanja koja se povremeno vraćaju i nisu u potpunosti izlečena, zatim prilikom upale disajnih puteva i ždrela, upale astme i bronhitisa. Blagotvorna dejstva ogledaju se i u efikasnom jačanju imuniteta, otpornosti organizma i eliminisanju štetnih uticaja.

Zahvaljujući dejstvu pravog imunostimulansa koji ubrzava umnožavanje odbrambenih ćelija, ehinacea ima zaštitnu ulogu. Najčešće se uzima u obliku tableta i kapsula, dok su za raznovrsne tretmane dostupne i kapi, ulja i čajevi. Važno je da se svaki oblik uzima u skladu sa preporukom lekara, kao i da se poštuje određena doza. 

Ehinacea je biljka koja je svetski poznata po svojim raznovrsnim dejstvima u pogledu osnaživanja imuniteta, prevenciji bolesti, upala i infekcija, kao i umanjenju posledica različitih problema. Kako deluje protivupalno, stimulišući razvoj ćelija koje štite organizam od štetnih uticaja, veoma je korisna za optimalni unos u obliku čaja, kapi, kapsula ili tableta, u skladu sa preporukom lekara.

Slika: pexels.com


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar