SrbijaSpace logo

Zašto kreirati sadržaj za svoj blog i kako to lako uraditi?

 

Zašto kreirati sadržaj za svoj blog i kako to lako uraditi?

Kreiranje sadržaja (table of contents) za blog je jedan veoma bitan i često zapostavljen element uspešnog vođenja vašeg bloga. U ovom blogu ćemo upravo objasniti zašto treba koristiti sadržaj prilikom kreiranja vašeg bloga, kao i koji su najpopularniji tipovi sadržaja za blog.

 

 

"Ali pre svega, zašto uopšte treba kreirati sadržaj za blog?"


4 BITNA RAZLOGA ZAŠTO TREBA KREIRATI SADRŽAJ U VAŠEM BLOGU:
 

I. Posetiocima će vaš blog biti lakši, lepši i intuitivniji za čitanje

Sigurno je svima prilično jasno da što je tekst lakši za čitanje, to je veća šansa da će ga vaši čitaoci pročitati do kraja, umesto da ga ugase posle jednog minuta. 

Upravo ovde na scenu stupaju naslovi i podnaslovi. Oni ne samo da efektivno razbijaju vaš tekst, već takođe i vašim čitaocima daju koncizno i jasno predstavljene informacije, umesto odbojnog "zida teksta".

II. U skladu sa optimizacijom za Google, vaša stranica sa kreiranim sadržajem će imati veći značaj kod mašina za pretragu jer će mašina moći lakše da razume o čemu tačno se radi u vašem tekstu

Mašine za pretragu postaju sve sofisticiranije, ali to ne znači da im ne treba pomoći kad god je moguće. Uostalom, one će rado tu pomoć nagraditi boljim pozicijama i rankingom. Upravo zato adekvatno postavljeni podnaslovi i naslovi će mašinama olakšati snalaženje u vašem tekstu, a vama olakšati pozicioniranje u ciljanim oblastima i ključnim rečima.

III. Dobićete interne linkove unutar samog dokumenta čime možete potencirati delove teksta

Ovo ima dvojaku svrhu, u isto vreme olakšaćete vašim čitaocima da pronađu najbitnije delove u vašem tekstu, a takođe ćete signalizirati mašinama za pretragu koje delove teksta želite da potencirate.

IV. Adekvatno korišćenje subheadinga, heading 2, 3 isl. olakšava posao mašinama za pretragu i vama omogućava da targetujete ključne reči

Samo korišćenje naslova i podnaslova (headings) signalizira mašinama za pretragu da su to delovi teksta na koje treba obratiti pažnju. Zašto onda to ne bi iskoristili i ubacili relevantne ključne reči i fraze upravo na ta mesta?
 

KAKO LAKO KREIRATI SADRŽAJ ZA VAŠ BLOG?
 

Postoji nekoliko opšte prihvaćenih i lakih načina da napravite sadržaj za vaš blog:

1. Male slike (thumbnailovi)

Korišćenje malih slika, odnosno thumbnail slika je odličan način da kreirate sadržaj za vaš blog. Njihova najveća prednost je u tome što ulepšavaju vaš blog.


Sadržaj male slike
 

Možete koristiti više manjih slika koje simbolizuju recimo podnaslove u tekstu (vidi sliku..) ili to može biti jedna te ista slika za svako poglavlje (recimo vaš logo).

2. Mapirana slika

Mapirana slika je odlična stvar ukoliko želite da vaš sadržaj bude primećen. To je jedna veća slika, gde klikom na određeni deo slike (region) posetilac biva direktno prebačen na dato poglavlje u tekstu. 

Same kordinate mogu biti obeležene simbolima ili tekstom naslova.

3. Liste (bulletsi)

Ponekad je klasični pristup i najbolji. 

Kao recimo ovaj sadržaj o uticaju duvanskog dima na zdravlje dece.


Sadržaj lista
 

Jednostavna lista u kojoj se nalaze svi naslovi i podnaslovi. Svaka stavka je link koji vodi direktno ka relevantnom podnaslovu.

Umesto zaključka...

Sada kada znate zašto treba koristiti sadržaj prilikom kreiranja vašeg bloga, kao i koje vrste sadržaja za blog postoje - preostaje vam samo jedna stvar - idite i kreirajte!

Ukoliko i vi imate neke predloge o tome kako da kreirate sadržaj za vaš blog, podelite ih kroz komentare!

Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (8)

ana123

zanima me samo jedna stbar - da li bolje sadrzaj kreirati sa fokusom na ljude ili sa fokusom na googla?(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Nov-19 10:38:13 AMana123

odgovorio/a: Autor

Postovana Ana, Kao sto je receno u samom tekstu, kreiranjem sadrzaja je moguce zadovoljiti i Google i same citaoce. Koriscenjem sadrzaja i ubacivanjem kljucnih reci u iste, vas tekst ce biti laksi i razumljiviji kako za ljude tako i za masine za pretragu!

(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Nov 10:57:55
pero

meni se najvise svidja ova mapirana slika nisam ni znao da to postoji mislim da bi ona ostavila jos bolji utisak na nekoga ko cita tekst, definitivno cu probati sam da za svoj blog objavim neki takav sadrzaj hvala vam za tekst(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Nov-19 10:37:03 AMpero

odgovorio/a: Autor

Postovani Pero, 100% podelite vase primera sa nama kada zavrsite, kako bi svi mogli da vide primenu uzivo!

(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Nov 10:42:50
Milos Kosanovic

Uvek je dobro znati da postoje ovakve jednostavne stvari koje vam omogucavaju da na brz nacin naucite nesto novo i to primenite u svom poslu. Odlican tekst(Dobar) +6
(Slab) 0
31-Oct-19 17:28:32 PMMilos Kosanovic

odgovorio/a: Autor

Postovani Milose, Hvala vam na komentaru! Pogotovo u ovom poslu, nove i zanimljive stvari su uvek bitne.

(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Nov 10:34:13
Makilica

Kratko i jasno. Odoh da kreiram!(Dobar) +4
(Slab) 0
31-Oct-19 16:46:58 PMMakilica

odgovorio/a: Autor

Postovana Makilice, Hvala vam na komentaru! Podelite i vase kreacije sa nama, sigurno ce primena biti zanimljiva!

(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Nov 10:35:47

Dodajte komentar