SrbijaSpace logo

Zidne grejalice za sobe i kupatila

 

Zidne grejalice za sobe i kupatila

Treba imati u vidu da se grejalice, generalno, koriste u većoj meri kao dodatno grejno telo a ne kao osnovni metod grejanja. Ušteda energije I ekonomičnost su takođe bitan kriterijum prilikom njihove upotrebe, Efikasnost zidnih grejalica u velikoj meri zavisi od spoljne temperature i takođe od izolacije prodstorija koje se zagreva. Sobzirom da je njihova snaga do 2Kw ovi uređaji nisu veliki potrošači električne energije.


Izolacija je ušteda energije


Zidne grejalice se koriste za zagrevanje soba, kancelarija i kupatila. Ova grejna tela se kače na zid I nazivaju se još i nadzidne grejalice. Generalno, instalacija na zidu omogućava kvalitetnije  ravnomernije zagrevanje što je jedan od razloga zašto postaju sve popularnije i zastupljenjije opcije za zagrevanje. Uobičajeno je da poseduju daljinski upravljač i dve funkcije odnodno zagrevanje i ventilaciju prostorija.   

Može se reći da su dva osnovna tipa na koje se mogu podeliti zidne grejalice za sobu i kupatilo a to su izduvavajuće I kvarcne. Nadzidne kvarcne grejalice su klasične grejalice sa kvarcnim grejačima stim što se montiraju na zid. Ovi modeli nemaju opciju ventilatora I izduvavanja a karakteriše ih intenzivno zagrevanje u blizini. Uobičajeno je da imaju mogućnost korišćenja jednog ili više grejača u zavisnosti od konkretne potrebe. Ova vrsta grejnih tela je u većoj meri namenjena za korišćenje u kupatilu ili za zagrevanje terasa.


Zidna grejalica primer ugradnje
 

U ovom segment grejnih tela prednost se daje zidnim izduvavajućim zato što je  zagrevanje je ravnomernije i efikasnije. Ova grejna tela su traženija jer je za bolji efekat zagrevanja, u suštini, bitno strujanje vazduha, što kod kvarcnih grejalica nije slučaj. IC zraci kvarcnih grejnih tela prolaze kroz vazduh i vrše indirektno zagrevanje.

Na svakom uređaju iz ove grupe naćićete IP oznaku. Šta ova oznaka u svari znači? IP je oznaka zaštite od prodiranja čestica prašine I kapljica vode u uređaj. Više brojke u oznaci označavaju veću zaštitu.

Savremeni uređaji iz ove grupe su smart uređaj sa funkcijom tajmera i daljinskim upravljačem.  Standardno je da poseduju dva režima rada odnosno grejanje i ventilator funkciju. Ventilator funkcija se može na primer koristiti van sezone grejanja za provetravanje prostorija, vršiti cirkulacija i provetravanje prostorije. Termostat i zaštita od pregrevanja su danas standarna oprema ovih uređaja.

Kvarcne grejalice za kačenje na zid poseduju jednu, dve ili tri šipke za grejanje svaka šipka može raditi samostalno po potrebi. Karakteriše ih jako grejanje u blizini grejnog tela i nisu pogodne da budu blizu mesta na kome se sedi ili stoji. Ove grejalice daju brze efekte i jaku toplotu u blizini uređaja. Toplotna energija koja se oslobađa na ovaj način progresivno opada sa rastojanjem  tako da na primer na dva metra rastojanja energija je četiri puta manja nego na jedan metar rastojanja.

Kada je u pitanju grejalica za kupatilo koriste se oba pomenta modela. Sobzirom da su kupatila uglasvnom manje prostorije efiksani sus koro svi modeli. Potrebo je samo opredeliti se, u zavisnosti od prefernice, za jedan ili drugi model uzimajući u obzir da li je potreban daljinski upravljač ili ne.

Bez obzira na vrstu I konkretnu namenu ovi uređaji su sve popularniji i postaju standard savremenog uređenja stambenog ili poslovnog prostora.

Nekoliko od osnovnih bezbedonosnih standarda i pravila kojih se obavezno treba pridržavati su:
 

  • Nije dozvoljen rad bez nadzora, dakle koristiti grejalicu samo dok ste u prostoriji
  • Ne uključujte ova grejna tela na produžni kabel
  • U slučaju da primetite bilo kakve promene u radu ili neprijatne mirise odmah isklučite uređaj I obratite se svom prodavcu
  • Nikada ne koristi grejalicu u toku noći I tokom spavanja

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar