SrbijaSpace logo

4 načina da sprečite zalupljivanje vašeg prozora ili vrata

 

4 načina da sprečite zalupljivanje vašeg prozora ili vrata

Često se dešava da se vrata (bilo spoljna ili unutrašnja) i prozori glasno zalupe, uz veliki tresak koji može da deluje uznemiravajuće posebno se to dešava često i ako su u kući mala deca. Uz to, pri snažnom tresku može da se desi da se prozor ili vrata oštete, polome i nekog povrede (posebno ukoliko na vratima ima deo od stakla). Nekada smo samu krivi zato što ne pazimo kako ih zatvaramo, ali ponekad se vrata ili prozor zatvore uz tresak čak i kada ih nežno dodirnemo ili kada nema nikoga u blizini.

Zalupjivanje vrata i prozora


Razlozi za naglo i glasno zatvaranje vrata i prozora

Postoje nekoliko razloga zašto se dešava da se prozori ili vrata glasno zalupe.

  • Ljudski faktor - neki ljudi prosto ne znaju sa kojom snagom raspolažu i jednostavno prejako zatvore vrata.
  • Razlika u pritiscima vazduha u prostorijama. U prostorijama obično je vazdušni pritisak viši od pritiska napolju, tako da ako se negde u stanu otvori prozor, vazduh koji se nalazi unutra teži da izađe napolju, pri tome se stvara strujanje dovoljno snažno da može da pokrene i snažno zalupi prozor ili vrata.
  • Loše montirana stolarija - vrata i prozori nisu postavljeni vertikalno. U ovom slučaju težina same stolarije sama inicira pomeranje i njihanje koje na kraju zalupi vrata.


Kako sprečiti da se vrata ili prozor zalupe

Nudimo vam nekoliko načina kako da sprečite ovu neželjenu pojavu, koja može da bude i opasna:

1. Postavite ispod vrata plastične ili drvene kajle koje će sprečiti naglo zatvaranje vrata. Ovo je najjednostavnije i najeftinije rešenje, samo treba paziti na njihov kvalitet. Ukoliko su one previše meke i elastične, težina i snaga vazdušnog strujanja može da ih pomeri i oni ne mogu da zaustave teška vrata. Još jedan nedostatak je što mogu lako da se šutnu nogom.
 

Kajla za vrata
Plastična kajla


2. Postavite jastučiće ili trake – radi se o samolepljivim jastučićima koje se lepe na štok ili na krilo prozora i vrata i koji mogu da ublaže udarac pri zalupljivanju. Jastučići ne mogu da spreče tresak težih vrata (ulazna vrata od punog drveta ili metala); u tom slučaju može da se koriste trake. Trake su samolepljive sa jedne strane, potrebno je samo izmeriti dužinu, odlepiti zaštitni sloj i postaviti ih duž cele dužine krila ili štoka. Ove trake se koriste i za zaštitu od buke

Lepljive trake
Postavljanje lepljive trake


3. Proverite šarke - ukoliko šarke nisu dobro i pravilno montirane, može da se javi mali ili veći disbalanas prozora ili vrata, koji dovodi do njihovog zatvaranja uz tresak. Nekad je dovoljno zatezanje šarki, ukoliko su šarke pojedene i izlizane treba da se zamene. Da bi ste bili sigurni da su šarke pravilno montirane, najbolje je otkačiti krilo prozora ili vrata i ponovo namestiti šarke. Prvo treba namestiti najvišu šarku a zatim i ostale. Da bi vrata bila perfektno vertikalna potrebno je da šarke budu u istoj liniji. Koristite precizni lenjir ili visak.

Lepljivi jastucici
Lepljivi jastučići


4. Pneumatski zatvarač. Ukoliko ništa od rečenog ne pomaže razmislite o ugradnji pneumatskog zatvarača koji reguliše zatvaranje tako što polako zatvara vrata. Radi se o skupom rešenju koje se koristi kod veoma teških vrata u industrisjkim, magacinskim i sličnim obektima, ali postoje i manji zatvarači koji mogu da se koriste i za kućnu upotrebu. 

Pneumatski zatvarač
Pneumatski zatvarač

Originalan tekst: https://pvcstolarija.blogspot.com/2018/09/4-nacina-da-sprecite-zapluplivanje.html


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

petar

Ko ima tinejdžera zna za još jedan razlog treskanja sa vratima. I tu ne pomažu nikakve metode.(Dobar) +11
(Slab) 0
10-Sep-18 13:04:41 PMDodajte komentar