SrbijaSpace logo

5 moćnih efekata indijskog tamjana

 

5 moćnih efekata indijskog tamjana

Lek od davnina u novom svetlu - Indijski tamjan. . .


Biljka čija su dejstva potkrepljena naučnim istraživanjima i dokazima, a vekovima se koristila kao lek protiv artritisa, bolova i problema sa crevima, a danas ponovo otkrivamo njena stara i nova svojstva koja mogu doprineti očuvanju i poboljšanju određenih zdravstvenih stanja. Iskustva sa indijskim tamjanom se već vekovima opisuju kao "spasonosna".... 
 

Sadržaj
 



 

Da li ste čuli za indijski tamjan?

Indijski tamjan, kako mu sama reč kaže je poreklom iz Indije, mada raste i nekim delovima Afrike. Obzirom na činjenicu da su ga hiljadama godina koristili kao biljnu terapiju za različita stanja i tegobe, veoma je intersantan kao moderna altrenativna terapija jer je vremenom otkrivano još stanja kod kojih Indijski tamjan nalazi svoju primenu kod:

 • astma,
 • depresija,
 • sistemske upale,
 • artritis itd...

Indijski tamjan je smola koja se skuplja sa drveta boswellia serrata i imao veoma aromatičan ukus i miris.

Indijski tamjan je moćno lekovito sredstvo zahvaljujući svom sastavu koji čine:

 • smola,
 • fenoli,
 • terpeni,
 • aminokiseline
 • i aktivni sastojak  acetil-11-keto-β-bosveličku kiselinu.

Ova kiselina veoma snažno deluje na upalne procese tako što zaustavlja proinflamatorni enzim. Uzimamo u obzir  da je za organizam zdravo da ima određenu količinu upale, kako bi se aktivirao imuni sistem i time podstakao njegov odgvor. Međutim dugoptrajni upalni procesi oslabljuju organizam i dovode do pojava hroničnih bolesti.
 

BONUS VIDEO: Indijski tamjan iskustva


Indijski tamjan i njegovo delovanje na artritis i bolove


Korišćenje suplemenata koji sadrže indijski tamjan znatno može smanjiti bolove uopšteno, a naročito one izvavane artritisom i osteartritisom. Tamjan deluje  antiupalno tako što sprečava medijatore upale da se nagomilaju na mestu bola ili povrede. Prilično je efikasan u smanjenju bola u zglobovima, . Smanjuje priliv belih krvnih zrnaca u tečnost koja obavija zglobove, pa onaj neprijatni osećaj pulsirajućeg bola indijski tamjan vrlo uspešno smanjuje i ublažava. Ne smemo zaboraviti da je indijski tamjan mnogo lakši i blaži za naš crevni trakt od klasičnih analgetika!
 

Antivirusna i antibakterijska svojstva tamjana rezultiraju snažnijim imunitetom

Korišćenje klasičih antibiotika dovodi do niza neprijatnih nuspojava i njihovo korišćenje nije bezazleno. Međutim prioroda nam je odvajkada davala drugi izbor, onaj, možda malo sporiji, ali svakako manje agresivniji. Studije pokazuju da ekstrat tamajana uništava uobičajene sojeve bakterija, npr, E. Coli, dok druge studije pokazuju da ima antivirusno dejstvo, naročito kod gripa, tako što posreduje u stvaranju antitela(imunoglobulina) koji se bore protiv bakterija i virusa. Tamjan nalazi svoje mesto kao snažna  preventiva protiv infekcija. Tamjan zbog svojih antimikrobnih svojstava potpomaže brže zarastanje rana.
 

Lakše se diše sa indijskim tamajanom


Aktivna komponenta indijskog tamjana bosvelička kiselina  deluje na respiratorne tegobe tako što smanjuje upalu i sprečava lučenje citokina. Ajruvedska medicina ga je vekovima unazad koristila za lečenje disajnih tegoba i upala. Osobe koje pate od astme i bronhitisa bi trebalo da konzumiraju indijski tamjan, kao dopunsku terapiju.
 

Tamjan je sjajan imunomodulator


Indijski tamjan se efikasno bori sa hiperaktivnim imunološkim sistemom, ujedno ga i pojačava, onako kako treba!

 • Autoimune bolesti kod kojih može pomoći tamjan su:
 • Kronova bolest,
 • ulcerozni kolitis,
 • reumatoidni artritis,
 • sistemski eritematozni lupus

Ove bolesti remete balans u imunom sistemu i izazivaju preteran odgovor imunog sistema. Indijski tamjan reguliše ovu ravnotežu-tako što sprečava proizvodnju proupalnih citokina Tx1 (koji kada ih ima previše, počinju da uništavaju zdrave ćelije), Indijski tamjan ostavlja prostor da citokini druge vrste Tx2  urade svoj posao i odbiju ono što zaista napada imuni sistem.
 

Indijski tamjan ima antikancerogena i citotoksična svojstva


Naučna istraživanja, kao što smo naveli, dokazala su  da bosvelinska kiselina smanjuje aktivnost zapaljenskih medijatora. Indijski tamjan štiti zdrave ćelije od štete koju uzrokuje rast tumorskih ćelija. Razne kliničke studije dokazale su da se indisjki tamjan veoma uspešno bori protiv širenja kancerogenih ćelija , raka pankreasa, da sprečava širenje kancerogene leukemije i ćelija tumora mozga.

Indijski tamjan je odlična preventiva  kod infekcija, veoma uspešno ubrzava zarastanje rana. Ajruvedska medicina ga prepoznaje i kao lek za stres jer dovodi kortizol (hormon stresa) u ravnotežu. Indijski tamjan skoro i da nema neželjenih dejstava tj. kontraindikacija.

 

Preventivno ili terapijski, indijski tamjan je biljka koja sve više nalazi svoje mestu u lečenju ozbiljnijih bolesti i stanja. Potkrepljeno istraživanjima i studijama  slobodno možemo reći da indijski tamjan daje tračak nade kada se radi o teškim bolestima. Svakodnevnom i preventivnom upotrebom indijskog tamjana, zasigurno ćete osetiti kako Vam je Vaše telo zahvalno. Priroda uvek ima najbolje rešenje!!!

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (1)

Ivana

Indijski tamjan je meni spasao zglobove. Kombinovala sam ga tri meseca sa kurkumom i znatno mi se povećala pokretljivost zglobova, smanjena mi je jutarnja ukočenost i otok koji sam imala ujutru nakon buđenja.

(Dobar) +6
(Slab) 0
31-Mar-21 08:59:41 AM



Dodajte komentar